Ekonomi Asgari ücrette zam maratonu başlıyor

Asgari ücrette zam maratonu başlıyor

Paylaş
Asgari ücrette zam maratonu başlıyor

Yaklaşık 7 milyon çalışanın gözlerini çevirdiği Asgari Ücret Tespit Komisyon’u ilk toplantısını bugün yapacak. Hükümet, işçi ve işveren tarafıyla saat 14.00’da bir araya gelecek.

Görüşme, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılacak. 15 üyeden oluşan komisyon tarafından yol haritası belirlenecek. Yapılan çalışmalar paylaşılacak. Görüşmeler aralık ayı boyunca devam edecek. İkinci toplantı işçi tarafını temsil eden Türk-İş’te olacak. Üçüncü toplantı ise işveren tarafı TİSK’in ev sahipliğinde yapılacak. Çalışma Bakanlığı’nda yapılacak son toplantıda, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret açıklanacak.

Haberin Devamı

4 ÇALIŞAN DA YER ALACAK

Türk-İş, geçen yıl komisyona bir işçiyle katılmıştı. Bu yıl görüşmelerde 1 Türk-İş temsilcisi ile 4 asgari ücretli işçi de yer alacak. İşçiler, geçinebilmek için asgari ücretin ne kadar olması gerektiğiyle ilgili düşüncelerini paylaşacak. 4 işçi, ay sonuna kadar sürecek toplantıların tümünde yer alacak. Asgari ücret tespit komisyonu kararları oy çokluğuyla alacak. Asgari ücret belirlenirken, enflasyon, geçinme endeksleri ve genel ücretler seviyesi dikkate alınacak. En geç 31 Aralık’ta yeni asgari ücret netleşmiş olacak. Temmuzdaki ara zamda yüzde 34 artış yapılan asgari ücret net 11 bin 402 lira olmuştu. Yeni asgari ücrete yüzde 30-50 arasında zam yapılması bekleniyor.

Haberin Devamı

5 FARKLI SENARYODA RAKAMLAR

Peki hangi tahmin gerçekleşirse asgari ücret net kaç lira olur?

1- Zam oranı yüzde 35 olursa asgari ücret 15 bin 392 lira 70 kuruş olacak.

2- Zam oranı yüzde 40 olursa asgari ücret 15 bin 962 lira 80 kuruş olacak.

3- Zam oranı yüzde 45 olursa asgari ücret 16 bin 532 lira 90 kuruş olacak.

4- Zam oranı yüzde 50 olursa asgari ücret 17 bin 103 lira olacak. 5- Zam oranı yüzde 55 olursa asgari ücret 17 bin 673 lira 10 kuruş olacak.