Ekonomi Askerlik borçlanması başvurusu nereden yapılır? 2022 askerlik borçlanması ne kadar?

Askerlik borçlanması başvurusu nereden yapılır? 2022 askerlik borçlanması ne kadar?

Paylaş
Askerlik borçlanması başvurusu nereden yapılır? 2022 askerlik borçlanması ne kadar?

Askerlik borçlanması ile çalışanlar daha çabuk emekli olabiliyor. Yıllardır devam eden uygulama özellikle EYT düzenlemesinin çıkmasına kısa süre kala daha fazla rağbet görür oldu. Peki, 2022 askerlik borçlanması ne kadar? Başvurular nereden yapılır? İşte askerlik borçlanması hakkında merak edilen detaylar…

Askerlik borçlanması başvuruları hem online olarak hem de bireysel başvuru yolu ile yapılabiliyor. Çalışanlar, askerde oldukları süre için sigorta primlerini ödeyerek askerlik borçlanması sayesinde emeklilik için gerekli olan prim gün şartını da tamamlamış oluyor…

Haberin Devamı

ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR?

Askerlik borçlanması, askere giden kişilerin, askerlikte geçirmiş oldukları sürenin ya tamamının ya da belli bir kısmının emeklilikte geçerli olmak üzere yaşlılık malullük ve ölüm primi yatırmasına denir.

Askerlik borçlanması yapan kişiler, askerde geçirilen günleri sigorta prim gün sayısına ekleyebilir. Askerde geçirilen sürenin tamamı veya bir kısmı için borçlanma yapılabilir.

ASKERLİK BORÇLANMASININ ŞARTLARI NELERDİR?

Askerlik yapmamış veya muaf olanlar askerlik borçlanmasından yararlanamazlar.

Askerliğin er veya erbaş olarak yapılması gerekmektedir. Yedek subay okulunda geçen süre de askerlik borçlanmasına dahil edilebilir.

Askerlik süresince Sosyal Güvenlik Kurumuna şahıs adına çalıştığı iş yerinden vb. herhangi bir prim ödenmemiş olması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Türk vatandaşlığına alınanlardan (zorunlu göçe tabi tutulan) Türk soyluların vatandaşlığa alındıkları tarihte 22 yaşını doldurmuş olanlardan geldikleri ülkelerde yaptıkları askerlik sürelerini belgeleyenler Türkiye’deki emsallerinin yaptığı askerlik süresinden fazla olması hallerinde emsalleri kadar borçlandırılacaklardır.

2022 ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR?

2022 yılı için askerlik borçlanması yapacak bir kişinin borçlanacağı her bir gün için ödemesi gereken en düşük tutar 69,02 TL'dir Aylık 2.070,6 TL ve yıllık 24.847,20 TL'dir. 400 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin 27 bin 608 TL, 540 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin ise 37 bin 270,08 TL ödeme yapması gerekir. Borçlanılacak sürenin hesabında ayın 28, 29, 30 veya 31 gün olup olmadığına bakılmaksızın ay 30, yıl 360 gün olarak dikkate alınacaktır.

ASKERLİK BORÇLANMASI BAŞVURUSU NEREDEN YAPILIR?

Askerlik borçlanması dilekçe ile SGK bürolarına yapılmakla birlikte e-devlet üzerinden de yapılmaktadır.

E-devlet üzerinden alınan askerlik ve doğum borçlanması başvuruları;

4/a) sigortalıları için 4a Hizmet Borçlanması/Borçlanma İşlemleri/E-devlet üzerinden yapılan başvurular menüsünde,

4/b) sigortalıları için ise Güvence/Borçlanmalar/E-devlet Başvuru Ön Talep Görüntüle menüsünde yer almaktadır.