Ekonomi Atatürk Havalimanı teknoloji üssü oluyor

Atatürk Havalimanı teknoloji üssü oluyor

Paylaş
Atatürk Havalimanı teknoloji üssü oluyor

Tam 400 bin metrekare büyüklüğe sahip İstanbul Atatürk Havalimanı Terminali, dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezine dönüşüyor. ‘Terminal İstanbul Teknoloji ve Girişimcilik Merkezi’ adı verilen kampüs bünyesinde binlerce teknoloji girişimine hizmet edecek 210 bin metrekarelik dev bir teknopark, kuluçka merkezleri, Ar-Ge laboratuvarları, gençler için dene-yap atölyeleri, bilim merkezleri, yazılım okulları ve 10-13 yaş aralığındaki çocukların teknolojiyi deneyimleyerek öğreneceği ‘çocuk üniversitesi’ yer alacak.

HEDEF 100 TURCORN

Haberin Devamı

Dün merkezin tanıtım töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, hedeflerinin 2030 yılına kadar İstanbul’u girişimcilikte dünyanın ilk 20 merkezinden biri haline getirmek olduğunu belirtti. Kacır, “Yine 2030’a kadar 100 Turcorn’un (değerlemesi 1 milyar doları aşan ve Türkiye’de faaliyet gösteren teknoloji girişimi) ve 100 bin teknoloji girişiminin bu ülkeden doğması ve dünyaya açılmasını hedefliyoruz. Bu doğrultuda Terminal İstanbul Teknoloji ve Girişimcilik Merkezi’ni hayata geçiriyoruz” dedi.

ÜCRETSİZ YAZILIM

Buranın küresel teknoloji şirketlerinin buluşma noktası olacağına da dikkat çeken Bakan Kacır, “7’den 77’ye herkesi bilimle buluşturacağız. Kuracağımız yeni nesil yazılım okuluyla 18 yaşından büyük gençlerimize yeni nesil yazılım eğitimlerini ücretsiz sunacağız. Millet bahçesi ile birlikte bu merkez, İstanbul’da yaşam alanı olarak bilim ve toplumun buluşma adresi olacak. Terminal yılda 1 milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

GİRİŞİMCİ REKORU

Son 22 yılda hep birlikte sıfırdan inşa edilen teknoloji girişimciliği ekosisteminin, gelecek adına umut kaynağı olduğunu vurgulayan Bakan Kacır, teknopark sayısını 2’den 101’e, teknoparklarda Ar-Ge ve inovasyon yapan girişimlerin sayısını 56’dan 10 binin üzerine çıkardıklarına vurgu yaptı. Kacır, “Daha önce uygulaması olmayan Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizin sayısı 1600’ü aştı. TÜBİTAK Bigg programıyla 2 bin 293 teknoloji girişiminin kurulmasını sağladık” diye konuştu.

Törene Bakan Fatih Kacır, Bakan Abdulkadir Uraloğlu ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin ilk uzay yolcusu astronot Alper Gezeravcı da katıldı.

6G HAZIRLIĞI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da “Gönülden inanıyorum ki Terminal İstanbul sayesinde yerli üretim ile yüksek teknoloji üreten çok daha fazla küresel markalar çıkaracağız. Gençlerimize, girişimcilerimize, ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun. Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunda güçlü ve kararlı adımlarla ilerliyoruz. Bir yandan 5G ile ilgili çalışmalarda yerli ve milli çerçevede ilerlerken, bir yandan da 6G teknolojisinin hazırlıklarına başladık” dedi.

Haberin Devamı