Ekonomi Avrupa'da IMF kuruluyor

Avrupa'da IMF kuruluyor

Paylaş
Avrupa'da IMF kuruluyor

Yunanistan'ın darboğaza girmesinin ardından Almanya ve Fransa, kendi IMF'sini kurmayı planlıyor

Yunanistan’ın ağırlaşan borç sorunu nedeniyle IMF’nin Euro Bölgesi’ne müdahil olmasını istemeyen Almanya ve Fransa, kendi IMF’sini kurmayı planlıyor. Euro Bölgesi ülkeleri, finansal sorunlarının çözümü için IMF’ye değil Avrupa Para Fonu’na başvuracak.

ADI AVRUPA PARA FONU

Almanya ve Fransa, Euro Bölgesi’nde Uluslararası Para Fonu (IMF) tarzı bir Avrupa Para Fonu kurmayı planlıyor. İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre Almanya ve Fransa, fonu, Yunanistan benzeri borç sorunlarının Avrupa’da dengesizliklere neden olmasını önlemek amacıyla kurmak istiyor. Plana göre fonla, Euro Bölgesi’nde ekonomik işbirliği güçlenecek ve denetim artırılacak.

SIKI KOŞULLAR OLACAK

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun ekonomi ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, “AB Komisyonu Euro Bölgesi üyelerini desteklemek için IMF benzeri bir Avrupalı kuruluş önermeye hazır” dedi. Avrupalı IMF’den yardım almanın ‘sıkı koşullara’ bağlanacağını vurgulayan Rehn, bu kurumun oluşturulması için Almanya, Fransa ve diğer AB üyeleriyle yakından çalıştıklarını ifade etti.

ZORDAKİ ÜLKE BAŞVURACAK

Fonun kurulması halinde, zordaki ülkeler fondan yararlanacak. Böylece sorunlar Euro Bölgesi içinde çözülebilecek. Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, “AB ve Euro Bölgesi’nde ekonomi politikalarında güçlü işbirliğini destekliyoruz. Biz IMF’ye rakip olmayacağız. Fakat bölgede ihtiyaç duyulduğunda IMF’nin deneyimine ve müdahale kabiliyetine sahip bir kurumu hazır tutmak istiyoruz” diye konuştu.

YUNANİSTAN'I DESTEKLEMELİYİZ

Yunanistan’ın yüksek bütçe açığı, euro üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Fransa ve Almanya, ülkenin IMF’ye gitmesini istemiyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile görüşmeden önce, “Yunanistan’ı desteklemeliyiz. Çünkü sorunların çözümü için gayret sarfediyor. Euro’yu biz yarattık, bölgedeki hiçbir ülkenin çökmesine izin veremeyiz demişti

Haberin Devamı