Ekonomi Avrupa'da 'kriz havası' yayıldı

Avrupa'da 'kriz havası' yayıldı

Paylaş
Avrupa'da 'kriz havası' yayıldı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Yunanistan ve İtalya'nı durumu ile ilgili olarak, 'Ekonomi politikalarında son derece ihtiyatlı, dikkatli gitmemiz gereken bir dönemdeyiz' dedi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Özellikle İtalya’daki son gelişmeler, Yunanistan’daki sorunların bir türlü çözülemiyor oluşu, bizi kaygılandırıyor. Avrupa’daki sorunlara kalıcı çözümler üretilemezse, dünyanın 2008-2009 benzeri krizle karşı karşıya kalma ihtimali var. Ekonomi politikalarında son derece ihtiyatlı, dikkatli gitmemiz gereken bir dönemdeyiz” dedi.

BORÇ sorunuyla boğuşan Yunanistan’ın ardından riskin İtalya’ya da sıçrama olasılığının Euro Bölgesi’nde artan endişeyi değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Ekonomi politikalarında son derece ihtiyatlı dikkatli gitmemiz gereken bir dönemdeyiz” uyarısında bulundu. Avrupa’da risklerin her geçen gün son derece hızlı bir şekilde büyüdüğüne dikkat çeken Babacan, “Umarız ki Avrupa’da, bu sorunlara kısa zamanda kalıcı çözümler üretirler. Aksi takdirde dünyada 2008-2009 benzeri başka sıkıntılı bir tabloyla karşı karşıya kalma ihtimalimiz var. Özellikle İtalya’daki son gelişmeler, Yunanistan’daki sorunların bir türlü çözülemiyor oluşu, bizi kaygılandırıyor” diye konuştu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetim kurulu üyelerini kabul eden Ali Babacan’ın gündeminde Avrupa’daki endişeli tablo vardı. Küresel ekonominin son derece riskli, sıkıntılı bir dönemden geçtiğinin altını çizen Babacan, şunları söyledi: “Türkiye’nin ihracatını yaptığı en önemli pazarı Avrupa. Bu pazarlarda meydana gelecek bozulma, Türkiye’nin ihracatını da olumsuz etkiler. Dolayısıyla önümüzdeki dönem, dünya belirsizliklerinin oldukça büyük olduğu, ancak Türkiye’de güçlü bir güven ortamı ve istikrar ortamıyla bu dalgalı, fırtınalı denize doğru açıldığımız bir dönemdeyiz.”

Haberin Devamı

'HAZIRLIKLI OLUN' DEDİK

Ali Babacan, bu gelişmeler karşısında Türkiye’de kısa vadeli tedbirler almayı düşünüp düşünmediklerine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı: “İlgili kurumlara aşağı yukarı 3 ay önce ‘her türlü kötü senaryoya hazır olmaları’ talimatı verdik. Dolayısıyla ilgili kurumlarımız, karşımıza çıkacak kötü senaryolarla ilgili hazırlıklarını yapmış durumdalar. Tabii hemen yanı başımızda güçlü bir deprem olursa bu depremden Türkiye’nin etkilenmemesi diye bir şey söz konusu olmaz. Nasıl uzaktaki bir depremi az da olsa hissederiz, depremin artçıları olur, tsunami gelir arkasından, dolayısıyla Avrupa’da olabilecek ciddi bir sarsıntı, Türkiye’de de hissedilir. Ama önemli olan bunun bir yıkıma sebep olmaması, Türkiye ekonomisinin belki hafif sarsılıp, yine ayakta dimdik durabilmesidir. Dolayısıyla kurumlara gerekli talimat zamanında verildi. Dün (önceki) akşam itibariyle Avrupa ile ilgili tüm risk göstergeleri rekor seviyeye yükseldi. Dolayısıyla tatsız bir durum, ters bir durum olduğunda bu kimse için sürpriz olmamalı.”
Makro-mikro uyumu
Babacan, önümüzdeki sürecin Türkiye’nin artık 2023 hedeflerine kilitlendiği bir dönem olacağını belirterek, şunları dile getirdi: “Önümüzdeki dönemde hem makro ekonomik politikaları hem mikroekonomik politikaları beraber, uyumlu, tutarlı bir şekilde uygulayacağız. Bir yandan asla taviz vermediğimiz mali disiplini kesin bir şekilde, kati bir şekilde uygularken, öte yandan para politikalarına da merkez bankamızın operasyonel bağımsızlığı çerçevesinde kararlı tutumumuz tekrar bu dönemde de devam edecek. Dalgalı kur rejimi, yine bizim ekonomi programımızın vazgeçilmez unsurlarından birisi, bu aynen devam edecek. Türkiye’de ticaretin serbest olması ve sermaye hareketlerinin serbest olması, yine taviz vermeyeceğimiz diğer konular olacak.”

‘CARİ AÇIK SIFIRA İNER' HAYALİ KURMAYIN

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, mayıs ayı sonu itibariyle yaklaşık 37.3 milyar dolara ulaşan cari açığı da değerlendirdi. Babacan, “Son açıklanan rakamlar, seçimden önce açıkladığımız beklentilerle uyumlu, sürpriz değil. Cari açık, bir süre daha yüksek seyredecek ancak yılın son çeyreğinden itibaren daha makul, daha farklı bir trende girecek” derken, bu konuda Orta Vadeli Program’ın (OVP) beklenmesi gerektiğine dikkat çekti. OVP’de hem makro hem mikro perspektiften gelecek dönemde yapılacak işlerin hepsinin yer alacağını, ancak bunun hazırlığının da bir kaç ay süreceğini ifade eden Babacan, “Yapısal sorunların çözümü yine yapısal reformlarla mümkün olabilir. Türkiye bir süre daha cari açıkla beraber yaşayacak. Bu cari açık sorununun çözümüne daha çok cari açığın makul, sürdürülebilir seviyelerde devam etmesi ve sağlıklı bir şekilde finanse edilmesi açısından bakmak lazım. Yoksa cari açığı sıfıra indireceğiz, cari fazla vereceğiz gibi hayali hedefler kendimize koymamamız, gerçekçi hedeflerle hareket etmemiz lazım” diye konuştu.

TOBB: BABACAN MARKAMIZ OLDU

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ali Babacan’ın görev yaptığı süreçte yakın çalışma imkanı bulduklarını ifade ederek, “Yurt içinde ve yurt dışında artık ekonomide siz bir marka oldunuz. Bundan dolayı sizin saygınlığınız, sizin itibarınız bizler açısından gurur verici bir noktaya geldi” dedi.

Hisarcıklıoğlu: Bizi epey sıkıntılı günler bekliyor

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonominin gündemden düşürülmemesine vurgu yaparak, “Ekonomiyi kesinlikle unutmamamız lazım, çünkü önümüzdeki dönem çok fırtınalı. Bir tarafımızda komşularımızda siyasi çalkantılar yukarı ulaşmışken, öteki tarafta bizim en büyük pazarımız olan Avrupa’da önümüzdeki dönemde finans dünyası, ülkelerin kendi ekonomileri başta olmak üzere bizi epey sıkıntılı günler bekliyor. Yüzde 50 ihracatımızı yapmış olduğumuz pazarın daralmasından bizim etkilenmememiz söz konusu değil. Yine aklı selimle geleceğe görerek, tedbirleri alıyor olmamız lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hürriyet

Haberin Devamı