Ekonomi Avrupalı emekli kaplıcalara geliyor

Avrupalı emekli kaplıcalara geliyor

Paylaş
Avrupalı emekli kaplıcalara geliyor

Türkiye’nin neredeyse her ilinde bulunan termal otellere yılda 10 milyon yerli turist, 300 bini aşkın ise yabancı turist geliyor. Son dönemde kaplıcaları en çok tercih edenler ise Alman, Hollandalı, Norveçli ve İtalyan emekliler oldu. // Hülya Çaylak-Posta

Türkiye’de son yıllarda sağlık turizmi giderek ön plana çıkıyor. Bu alanda Türkiye, Amerika ve Almanya’dan sonra dünyada üçüncü. Gelenlerin yüzde 65’i ise Avrupa’dan. Her ne kadar estetik, saç ekimi, ortopedi, tüp bebek ve diş tedavisi turistlerin tercihi olsa da termal turizmin yıldızı da giderek parlıyor. Küresel Sağlık Zirvesi raporuna göre, dünya termal turizm ekonomisi 2020’de yıllık 64.6 milyar dolara ulaşırken, 2022’de termal turizmin büyüklüğünün 77.1 milyar dolar olması bekleniyor.

Haberin Devamı

AVRUPA’DA 1’İNCİYİZ

Termal turizmin dünyadaki durumuna bakıldığında Almanya, Fransa, İsviçre, Macaristan, İtalya, Avusturya, Yunanistan, İspanya, Rusya ve Çek Cumhuriyeti’nin termal turizme yöneldikleri, Türkiye’nin de termal kaynak potansiyeliyle bu alanda kendine yer bulduğu görülüyor. Zengin mineral içeriği ve tedavi edici özelliklerine sahip suyunun yanı sıra iklimi ve doğal güzellikleri beraberinde barındıran Türkiye, jeotermal kaynak potansiyeli bakımından dünyada 7’nci, Avrupa’da ise birinci sırada yer alıyor.

7 MİLYAR DOLAR GELİR

Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Derneği (THTC) Termal Grup Başkanı Ali Gümüşhan, “Dünyada birçok hastalığın tedavisinin yanı sıra iyi bir dinlenme ihtiyacıyla termal tesislere olan ilgi yükseliyor. Pandemi de bu ilgiyi artırdı. Örneğin termal sağlık turizmi amaçlı olarak Almanya ve Macaristan’a yılda 10 milyon, Rusya’ya 8 milyon, Fransa’ya 1 milyon turist gidiyor. Avrupa’nın birinci termal turizm merkezi olan Almanya, 1265 adet termal işletmesiyle 6.8 milyon dolar gelir elde ediyor” dedi.

Haberin Devamı

10 MİLYONU AŞKIN KİŞİ

Türkiye’de 46 ilde 196 kaplıca tesisi olduğunu söyleyen Gümüşhan, “Bu kaplıcalardan yılda 10 milyon yerli turist ve 300 binden fazla yabancı turist yararlanıyor. Ülkemize termal turizm için sırasıyla en çok Japonya, Güney Kore, Çin, Almanya, Amerika, Fransa, Rusya, Ukrayna, İtalya, İspanya, Brezilya ve İngiltere gibi ülkelerden turist geliyor. Ülkemiz Alman, İtalyan, Norveçli ve Hollandalı emeklilerin de uğrak noktası. Bu ülkelerden gelen emekli sayısındaki artış dikkat çekiyor. Afyonkarahisar, Kütahya, Denizli, Yalova, Balıkesir, Sakarya, Eskişehir ve Nevşehir gibi iller Avrupalı emeklilerin en çok tercih ettiği termal turizm yerleri” diye konuştu.

YILIN 12 AYI HİZMET

Afyon’da hizmet veren bir termal otelin yetkilisi olan Funda Özbay da şunları söyledi:

“Termalin başkenti Afyonkarahisar’da yılın 12 ayı hizmet veriyoruz. Afyonkarahisar öyle bir destinasyon ki dünyanın her yerinden misafir geliyor. Bizim otelimize daha çok Hollanda, Almanya ve Ortadoğu’dan misafir geliyor, bunun dışında Güney Kore’den bile müşterilerimiz oluyor. Son dönemde Rus ve Ukraynalı turistlerin de ilgisini çekiyoruz.”

Haberin Devamı

1 HAFTA KONAKLAMA 6 BİN TL

Türkiye’deki 5 yıldızlı termal turizm tesislerinde ortalama kişi başı 1 hafta konaklama bedeli 6 bin ile 9 bin lira arasında. Kaplıca tesislerine yılda 10 milyon yerli turist ve 300 binden fazla yabancı turist tedavi ve rehabilitasyon amacıyla yararlanıyor. Sektörün hedefleri arasında ise Avrupa’nın 1’inci termal turizm destinasyonu olmak, termal turizm merkezlerindeki yatak kapasitesini 2023’te 500 bin yatağa yükseltmek ve 15 milyon turisti ağırlamak var.