Ekonomi B sınıfı ehliyete 'İki teker' izni

B sınıfı ehliyete 'İki teker' izni

Paylaş
B sınıfı ehliyete 'İki teker' izni

Motosiklet sektörü ve birçok tüketicinin uzun süredir beklediği düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre; B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125 cc’ye kadar motosiklet kullanılabilecek. Bu sınıftaki motosikletleri kullanabilmek için B sınıfı ehliyete en az 2 yıldır sahip olmak gerekiyor. B sınıfı ehliyet ile bugüne kadar sadece 50 cc’ye kadar olan motosikletler kullanılabiliyordu. 50 cc ve 125 cc aralığındaki motosikletleri kullanmak için ise ‘A1’ sınıfı ehliyet zorunluluğu bulunuyordu.

Haberin Devamı

DİREKSİYON EĞİTİMİ

B sınıfı ehliyet ile 125 cc’ye kadar motosiklet kullanmak için, başvuru tarihinden itibaren geriye doğru beş yıl içinde sürücü belgesi geçici veya daimi olarak geri alınmamış olma şartı da aranacak. Diğer yandan B sınıfı ehliyeti olup da motosiklet kullanacak kişilerin direksiyon eğitimini tamamlaması, uygulama sınavından başarılı olması ve sağlık engelinin bulunmaması gerekiyor. Başarılı olanlar sürücü belgesi sistemine kaydedilecek. Ayrıca sürücü belgesi üzerine kod yazılmayacak. Ancak söz konusu kişiler istemeleri halinde 2 yıl içerisinde sertifikalarını sürücü belgesine işletebilecek.

TİCARİ FAALİYET KAPSAM DIŞINDA

Yapılan düzenleme yalnızca şahsi kullanım için geçerli olacak, ticari faaliyette kullanılan motosikletler bu uygulamanın haricinde tutulacak. Yani ticari amaçlı motosikletler sadece ‘A1’ sınıfı ehliyetle kullanılabilecek.

Haberin Devamı

REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRIYOR

Türkiye’de son dönemde hem ulaşım rahatlığı hem de otomobil fiyatlarının hızla yükselmesi nedeniyle motosiklete talep patlamıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yollardaki motosikletlerin sayısı 2023’te bir önceki yıla göre 937 bin 482 adet artarak rekor kırmıştı. Böylece toplam motosiklet sayısı da 5 milyon sınırını aşmıştı. Motosikletlerin yaş ortalaması 4.7.