Ekonomi Bakan Kacır, 'Teknoloji geliştiren her gence ulaşacağız' deyip 2030 hedefini duyurdu

Bakan Kacır, 'Teknoloji geliştiren her gence ulaşacağız' deyip 2030 hedefini duyurdu

Paylaş
Bakan Kacır, 'Teknoloji geliştiren her gence ulaşacağız' deyip 2030 hedefini duyurdu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemine dikkat çekerek katma değer üreten, rekabet gücü yüksek Türkiye yolunda emin adımlarla ilerlediklerini söyledi. Türkiye’de Teknofest’ler sayesinde bir özgüven patlaması olduğunu söyleyen Kacır, “7’den 70’e bütün vatandaşlarımızın bilime ve teknolojiye olan aşkını yansıtıyor. Teknofest deyince inovasyon, yüksek teknoloji, savunma sanayisi ve müreffeh Türkiye akla geliyor” dedi.

Bu sürecin adım adım ilmek ilmek örüldüğünün altını çizen Kacır, şunları söyledi: “2017’de geliştirdiği ‘bomba bulan casus drone’ projesiyle başlayan bir serüvenin kahramanı olan Mert Delibalta ile Teknofest Ankara’da buluşmanın mutluluğunu yaşadık. 2017’de bir haberde Muş’ta ‘drone’ geliştiren 11 yaşında bir çocuğun hikayesini okumuştum. Kendisine ve ailesine ulaşmıştık. #DENEYAP’ta Geleceğin Teknoloji Yıldızı eğitimlerimize katılmıştı. Mert, Teknofest’e lise çağında kurdukları ‘büyük dil modeli tabanlı yapay zeka girişimiyle’ katıldı. Gurur duydum. Çok mutlu oldum. Bu ülkede teknoloji geliştirme heyecanı taşıyan her bir gence, her bir çocuğa mutlaka ulaşacağız. Şehir şehir, ilçe ilçe, köy köy…”

Haberin Devamı

Teknofest kuşağının hayalleri, heyecanları, coşkuları, gerçekleştirdikleriyle iliklerimize kadar umut verdiğini söyleyen Bakan Kacır, “Türkiye kuvvetli oldukça dünya huzur bulacak. Türk gençliği bizimle oldukça, Milli Teknoloji Hamlesi’ne tutundukça sırtımız yere gelmez Allah’ın izniyle” dedi. İstanbul’un dünyadaki en gelişmiş 20 start-up için kavşak noktası olması için çalışmalara başladıklarını söyleyen Kacır, “2030 itibariyle Türkiye’de 100 Turcorn’un başını çektiği 100 bin yeni start-up kurulmasını hedefliyoruz. Dünyadaki en gelişmiş 10 start-up ekosisteminden birini kurmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

MARKALAŞMA DEVAM EDİYOR

Avrupa Birliği nezdinde yapılan coğrafi işaret başvuruları ile Türkiye’nin adından söz ettirmeye devam ettiğini söyleyen Bakan Kacır, “Türkiye’de ürün çeşitliliği çok fazla. Bizler ülkemizin bu alandaki potansiyelinin farkındayız. Ulusal ve uluslararası markalaşma için gereken adımları atıyoruz” dedi. Mevcut durum itibarıyla AB nezdinde 14 tescilli coğrafi işaretimiz bulunduğunu belirten Kacır, 2023 yılı bitmeden Ayaş Domatesi, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri, Maraş Tarhanası ve Safranbolu Safranı’nın tescilinin gerçekleşmesiyle Avrupa Birliği’nde tescilli coğrafi işaret sayımızın 19’a yükseleceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı