Ekonomi Bakanlar deprem bölgesinde: Yeni evleri 1 yıl içinde teslim edeceğiz

Bakanlar deprem bölgesinde: Yeni evleri 1 yıl içinde teslim edeceğiz

Paylaş
Bakanlar deprem bölgesinde: Yeni evleri 1 yıl içinde teslim edeceğiz

Depremde en çok etkilenen illerden biri olan Malatya'da açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, "Bundan önce kiracılar geçici barınma merkezi olarak çok istisnai durum olmazsa konteyner kentlerde barınmıyordu. Onlara da bu önceliği sağlıyoruz" dedi. Cumhuriyet tarihinin en büyük afet seferberliğinin başladığını söyleyen Bakan Kurum ise, yeni inşa edilecek konutların 1 yıl içerisinde etap etap teslim edileceğini duyurdu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya Afet Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Bakan Kurum, Malatya'da inşa edilecek yeni evlerin 1 yıl içerisinde etap etap teslim edileceğini duyurarak, "AFAD koordinasyonunda nasıl geçici barınma alanları kuruyorsak esnafımız için de geçici iş yerlerinin kurulumunu yapmaya başlıyoruz" şeklinde konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, şu ifadeleri kullandı:

Az önce hep birlikte hasar tespit durumlarını, yeni Malatyamıza ilişkin kararlarımızı istişare ettik. Buradaki kültürel demografik yapı neyse hepsini içine alan çalışmalarımızı başlatıyoruz. Elazığlı Malatyalı kardeşlerimiz yapmış oldukları çalışmaları Sivrice depremlerinde şahit oldular, verdiğimiz sözleri tuttuk.

Söz verdiğimiz gibi burada da konutlarımızı 1 yıl içerisinde etap etap teslim edeceğimizi sizlerle yine paylaşmak isterim.Bugüne kadar 1 milyon 316 bin binamızın incelenmesi tamamlanmıştır. Malatya nezdine baktığımızda yüzde 80 seviyesine gelmiştir. 173 bin binanın ağır hasarlı olduğunu veya yıkılacak olduğunun tespitini yaptık. İki Deprem yaşadık. Malatya'lı kardeşlerimiz ilk depremde evlerini terk ettiler. İkinci depreme de dışarıda yakalandılar.

Haberin Devamı

Biz bu kapsamda Cumhuriyet tarihini en büyük afet konum seferberliğini yürütüyoruz. Amacımız, alanımız ilk alanda rezerv alanlarda başlamak. Şehrin merkezlerinde master planlar hazırlıyoruz. Gerekli imar düzenlemesini de bu çerçevede yapacağız. Esnaflarımız için de geçici iş yerlerini AFAD kontrolünde yapmaya başlıyoruz. Bu ticari ünitelerin yapımına da inşallah başlayacağız.

Malatya'mızda 500 konutumuzu belirlediğimiz Gelincik Tepesi'ne yaptık. Çalışmalara başladık. Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek, altında dükkan olmayacak..

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

Bu deprem diğer depremlere nazaran farklı bir deprem. Etkisi, oluşturduğu hasar ve yaygınlığı itibariyle... Kiracılara ilk kez bir depremde taşınma parası ve kira desteği yapılıyor. Bundan önce kiracılar konteyner geçici barınma merkezi olarak çok istisnai durum olmazsa konteyner kentlerde barınmıyor.

Haberin Devamı

Onlara da bu önceliği sağlıyoruz. Ancak önceliklerimiz var. Ailesinden yakınlarını kaybedenler, şehir gazi yakınları, 6 yaşından çocukları olanlar... Bizim temel mantığımız şudur: Burada çok büyük bir afet oldu. Kimseyi dışarıda bırakmayacak, destek olabileceğimiz adımları hep beraber atıyoruz, değerlendiriyoruz. Şartları da ona göre yapıyoruz.

73 BİN 942 KÖY EVİ YAPILACAK

Bakan Kurum, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Deprem bölgemizi ihya ve inşa sürecinde 73 bin 972 köy evi yapacağız. Güvenli, sağlıklı, yöreye uygun evlerimizi, ahırı, bahçesi, özgün mimarisi ile inşa edeceğiz" dedi.

Malatya'da 17 bin 990, Hatay'da 15 bin 59, Kahramanmaraş'ta 13 bin 16, Adıyaman'da 9 bin 896, Gaziantep'te 9 bin 536, Diyarbakır'da 2 bin 927, Şanlıurfa'da 2 bin 81, Osmaniye'de 1378, Kilis'te 1002, Adana'da 701, Elazığ'da 386 konut yapılacağını duyuran Bakan Kurum, inşa edilecek konutların örnek görsellerini de paylaştı.

GAZİANTEP'TE İLK KAZMA VURULDU

Bakan Kurum, Gaziantep'te zemin etüt çalışmaları tamamlanan yerlerde ilk etap konutlar için ilk kazmanın vurulduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Bakan Kurum, açıklamasında şunları kaydetti;

Tüm çabamız, vatandaşlarımızı bir an önce evlerine kavuşturmak için. Sözleşmelerini imzaladığımız, zemin etüt çalışmaları tamamlanmış alanlarda hemen işe koyuluyoruz! TOKİ eliyle Nurdağı ve İslahiye’de ilk etapta yapacağımız 855 konutumuz için ilk kazmayı vurduk.

"6 AY SONRA ETAP ETAP PROJELERİMİZİ TESLİM EDECEĞİZ"

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerden 16 gün sonra vatandaşların kalıcı konutlarının sözleşmelerinin imzalanmaya başlandığını açıklamıştı.

Bakan Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde hasar tespitinin bugün itibarıyla yüzde 80 seviyelerine geldiğini, birkaç gün içerisinde tamamlanacağını bildirdi.

Bakan Kurum, deprem konutlarına ilişkin "1 yıl diyoruz ama önceki depremlerde 6 ay sonra teslim etmeye başladık. Burada da aynısını yapacağız, 6 ay sonra etap etap projelerimizi teslim edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Kurum, "İmar kısıtı uygulayacaksak, o araziyi yeşil alana çevirmek zorundaysak takasla, başka araziler göstermek suretiyle onları mağdur etmeyecek şekilde süreci yürüteceğiz." dedi.

"BİLİM İNSANLARINDAN OLUŞAN BİR HEYETLE YÖNETECEĞİZ"

Bakan Kurum, deprem bölgesindeki 43 bin sosyal konutun ihalesini tamamladıklarını, bu konutları da afet bölgesindeki diğer konutlarla eş zamanlı inşa edeceklerini açıkladı.

Kurum, "Depremden etkilenen şehirleri ihya sürecini kültürden, sanattan anlayan, sosyolojiyi, demografik yapıyı bilen bilim insanlarından oluşan bir heyetle yöneteceğiz." dedi.

TOKİ vasıtasıyla Gaziantep'te Nurdağı'nda ve İslahiye'de yapılacak konutlara ilişkin paylaşılan görsellerde, konutların zeminle birlikte 3-4 katlı olduğu görülüyor.

"ŞUBAT AYI SONUNA KADAR İNŞA SÜRECİNE BAŞLAYACAĞIZ"

Kurum, "Şubat ayı sonuna kadar 14 bin konutun ihalesini gerçekleştirip sözleşmeleriyle birlikte inşa sürecine başlayacağız." dedi.

Depremden etkilenen illerdeki konut projelerine ilişkin olarak "Net 93 metrekare olan 3 artı 1 köy konutlarımızı vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda yapacağız" açıklamasında bulundu.

YÖRESEL MİMARİYE UYGUN, ZEMİN ARTI 3-4 KATI GEÇMEYECEK

Bakan Kurum, deprem bölgesini, yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek, şehrin ihtiyaçlarına göre 105 metrekare brüt, 85 metrekare net, 3 artı 1 daireler yapılacağını belirterek "TOKİ'nin inşa ettiği 1 milyon 180 bin konutumuz nasıl dimdik ayaktaysa, yeni yapılacak konutlarımızı da bu anlayışla, hassasiyetle yapıyoruz." ifadelerini kullandı.