Ekonomi Bakan Nebati'den EYT açıklaması: Hazırlıklar başladı

Bakan Nebati'den EYT açıklaması: Hazırlıklar başladı

Paylaş
Bakan Nebati'den EYT açıklaması: Hazırlıklar başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati EYT ile ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Bakan Nebati açıklamasında, "Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ( @csgbakanligi ) tarafından çalışmalar yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Bu çerçevede, işverenlerimizin karşılaşacağı kıdem tazminatı yükünü, uygun finansman koşullarıyla Hazine Destekli KGF kefaleti ile karşılayabilecekleri bir kredi paketi konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığımızca hazırlıklar başlatılmıştır" ifadelerini kullandı. 

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise dün yaptığı açıklamada EYT ile ilgili işverenlere tazminatlar için kredi desteği sağlanacağını ifade etmişti.


SGK, emekli olduktan sonra çalışanlar için, normal çalışanlara göre 5 puan fazla sigorta primi kesiyor. İşveren kesimi bu farkın kalkmasını istiyordu. Akkol, “Emekliler ile emekli olmadan çalışanların arasındaki SGK prim farkı giderilecek. İşverenlere ilave bir maliyet olmadan istihdam ilişkisi devam edecek. Bu sadece işverenler için değil, emekli olup çalışmak isteyenler için de çok kıymetli. Dolayısıyla müjdesini Bakanımız paylaştı” dedi.

Haberin Devamı

ANLAŞMA SAĞLANDI

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeye sayılı günler kala işverenin elini rahatlatacak iki konuda anlaşma sağlandı. Buna göre; 1) EYT’den emekli olacaklarla emekli olmadan çalışanlar arasındaki 5 puanlık SGK prim farkı giderilecek. İşveren emekli için daha yüksek prim ödemeyecek. 2) Kıdem tazminatları için uygun faizli kredi verilecek. Böylece şirketten büyük sermaye çıkışı önlenecek.