Ekonomi Bakan Şimşek'ten 'seçimden sonra MTV'de artış olacak' iddialarına yanıt: Aklımızdan bile geçirmedik

Bakan Şimşek'ten 'seçimden sonra MTV'de artış olacak' iddialarına yanıt: Aklımızdan bile geçirmedik

Paylaş
Bakan Şimşek'ten 'seçimden sonra MTV'de artış olacak' iddialarına yanıt: Aklımızdan bile geçirmedik

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programının tek hedefinin enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu söyledi. Seçim sonrası için vergi oranlarında herhangi bir düzenlemenin yapılmayacağını vurgulayan Şimşek, “Vatandaşımıza da piyasalara da sürpriz yapmayacağız. KDV, gelir vergisi, kurumlar vergisi genel oranlarında artış olmayacak. MTV’de düzenlemeyi aklımızdan bile geçirmedik” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Habertürk TV’de katıldığı programda ‘seçimden hemen sonra vergi artışlarının olacağı’ yönündeki tartışmalara son noktayı koydu. Bakan Şimşek, “Katma Değer Vergisi (KDV) genel artışı olmayacak, kurumlar vergisi genel artışı olmayacak, gelir vergisi oranlarında genel bir artış olmayacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne (MTV) ilişkin yeni bir düzenlemeyi aklımızın ucundan bile geçirmedik. Piyasalarda güvensizliği artırmak için seçime yönelik bir sürü iddia ortaya konuyor” dedi.

Haberin Devamı

PİYASALARI TEDİRGİN ETMEYİZ

Piyasayı bozacak bir vergi düzenlemesinin gündemlerinde olmadığını vurgulayan Şimşek, “Piyasaları tedirgin edecek adım atmayız. Vergide adalet üzerine çalışacağız. Herkesin kazandığı ölçüde bir miktar vergi vermesi demek. Yüzde 40 yetki almamız yüzde 40’ı kullanacağımız anlamına gelmiyor. Elimizin altında bütün enstrümanlar olsun. Ne borsa ne de başka bir alana piyasayı bozacak vergi düzenlemesi gündemimizde değil” diye konuştu.

KKM CAZİP OLMAKTAN ÇIKIYOR

Kur korumalı mevduattan (KKM) çıkışı kademeli yaptıklarını belirten Şimşek, şöyle devam etti: “Ağırlıklı olarak KKM’den çıkan TL mevduata gitti. TL reel olarak değer kaybetmeyecekse, TL mevduat faizleri beklenen enflasyonun çok üzerindeyse KKM cazip olmaktan çıkıyor. Yüzde 50’nin üzerinde mevduat faizi çok ciddi reel getiri sağlıyor. KKM’nin cazip olmaktan çıkacağına inanıyorum. 27 hafta kesintisiz KKM düşüyor, KKM cazip olmaktan çıkmaya başlamış, o konuda rahatım. KKM’den çıkışı başaracağız.”

Haberin Devamı

KREDİ KARTINDA DÜZENLEME BEKLENTİSİ

Kartla yapılan harcamalar 1.2 trilyon lirayı aşınca düzenleme yapılması gündeme gelmişti. Asgari ödeme tutarının artırılması, taksit sayısının azaltılması, limit kısıtlama gibi çözümler kamuoyunda tartışılıyor. Bu konuya da değinen Şimşek, “Kart konusunda Merkez Bankası’nın çalışmaları var. Bankaların kurallara uyması gerekiyor. Limit belirlerken gerçekçi olunması büyük önem arz ediyor. Limitlerin bütünlük arz etmesi ve farklılık göstermemesi de önemli. Önümüzdeki dönemde piyasayı bozmadan oturup çalışacağız ve uluslararası normlar ne istiyorsa onu uygulayacağız” açıklamasında bulundu.

CİDDİ KAYNAK GİRİŞİ VAR TL NEDEN DEĞER KAYBETSİN?

Kur hedeflerinin olmadığını aktaran Mehmet Şimşek, şu detayların altını çizdi: “Seçim sonrasına ilişkin tabiri caizse devalüasyona (TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi) ilişkin beklentiler bana çok anlamlı gelmiyor. Bu ülkenin cari açığı azalıyor. Döviz ihtiyacımız azalıyor. Muazzam şekilde rezerv birikim imkanımız olacak. Türkiye’den net olarak portföy girişi var. Türkiye gibi hikayesi olan beklenti oluşturabilecek fon akışı olacak. Dünya Bankası’yla ve diğer uluslararası bankalarla çok iyi diyaloglar kurduk. G20’den geldim. Bütün bu çok taraflı bankalarla oturduk konuştuk. Ciddi kaynak sağlayacaklar. 12.7 milyar dolar proje kredisi bekliyoruz. Türkiye’ye döviz girişi artacak. TL’yi destekleyen politika seti var. TL’yi cazip hale getiren politika seti var. TL neden değer kaybetsin?”

Haberin Devamı

GRİ LİSTEDEN ÇIKACAĞIZ

Kara para aklamanın önlenmesi anlamında Türkiye’nin eylem planının tamamının yerine getirildiğini söyleyen Şimşek, “FATF (Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü) bu kararı verdi. Mayıs ayında yerinde denetim için bir heyet gönderecekler. Haziran 2024 yılında çok büyük olasılıkta Türkiye gri listeden çıkmış olacak” açıklamasında bulundu.

KAMUDA TASARRUF

Kamu harcamalarına dikkat çeken Şimşek, “Harcamalarda rasyonelleştirmeyi başlattık. Vatandaş bizden de tasarruf istiyor. Vatandaş haklı. Taşıtlar konusunda sadece yerli üretim ve elektrikli alabilirsiniz diyoruz. Yeni araç isteniyorsa elinizdeki aracı satacaksınız diyoruz. Bu konularda hassasız. Cumhurbaşkanı’nın çıkardığı tasarruf genelgesi var” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

KRİPTO KANUNU SEÇİMDEN SONRA

Bakan Mehmet Şimşek, kripto para yasasının büyük ihtimalle seçimden sonra çıkacağını söyledi. Şimşek, kripto alanının tanımlanmadığını ve bu kanun doğrultusunda tanımlanacağını ifade ederek, burada engelleme yerine düzenlemeyi tercih ettiklerini vurguladı.