Ekonomi Bakanlık düğmeye bastı: Kiracılara tebligatlar gitmeye başladı!

Bakanlık düğmeye bastı: Kiracılara tebligatlar gitmeye başladı!

Paylaş
Bakanlık düğmeye bastı: Kiracılara tebligatlar gitmeye başladı!

Kira gelirleri mercek altına alındı. Kira gelirini beyan etmeyen veya kira geliri elde etme potansiyeline sahip konutlar için düğmeye basıldı. Son gelişmeleri Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamıştı. Konuyla ilgili vergi dairesinden kiracılara tebligatlar gitmeye başladı.

Konut kiralarındaki artış vatandaşların gündeminde olmaya devam ederken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kira gelirlerinin vergilendirilmesine yönelik çalışmalara başladıklarını, fiili kontrollerin yapılacağını söylemişti. Bakan Şimşek'in açıklamalarının ardından düğmeye basıldı, kiracılara tebligatlar gitmeye başladı.

Haberin Devamı

Şimşek, kira gelirlerinin mart ayında doğru beyan edilmesini sağlamak amacıyla gayrimenkul sahiplerinin mercek altına alındığını belirterek, "Tapu ve nüfus verilerinin incelenmesi sonucunda, kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konut analiz ediliyor; kiralık olarak kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili tespitler yapılacak" dedi.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Kiracılara vergi dairesi tarafından bir görüşme yapılması için tebligatlar gönderildi. Gönderilen yazıda ‘kira ödemesi ile ilgili olarak görüşülmek istendiği’ belirtildi.

KİRACILARDAN HANGİ BELGELER İSTENDİ?

Kiracılardan görüşmeye gelmeden önce kira sözleşmesi, banka ödeme dekontu, mevcut ise emlakçı bilgileri istendi.

Haberin Devamı

KİRACILAR GÖRÜŞMEYE GİTMEK ZORUNDA MI?

Milliyet'e konuşan Arabulucu Avukat Umut Metin’in "Vergi dairesi tarafından yapılmak istenen şey yanlış bir adım atmamak, çünkü burada vergi kaybının 1 katı kadar ceza uygulanabiliyor. Doğru, dürüst beyanda bulunulmasını teşvik için vatandaşlar görüşmeye çağrılıyor" dedi.

Metin şu ifadeleri kullandı:

Görüşmeye gitmek gerekir mi? Burada bir zorunluluk yok. Ancak gitmesi kendi faydasına olur, kiracı gitmeden de yazılı beyanda bulunabilir. Tavsiyem bu tür bir davete icap etmenin ihtiyaç olduğu yönündedir.

Kira beyanlarında bir eksiklik olmuş olabilir. Muvazaalı kira sözleşmeleri olabilir. Önemli olan vatandaşın, vergi dairesi aracılığı ile kendisine yaptığı bildirime karşı icap ederek görüşmeye gitmesi, vergisel beyanında eksiklikler varsa bunu doğru hale getirmesidir.

Cezalandırıcı bir yöntemden ziyade vergilendirmeyi tam sağlayabilecek bilgiye erişim isteniyor. Siz o görüşmeye gitmezseniz vergisel sorununuz çözmüş olmazsınız. Vatandaş kiracı da olsa görüşmeye icap edip gerçek kira bedelini ifade etmelidir. Kamunun kaynağa ihtiyaç duyduğu bu dönemde vatandaşın vergisel yükümlülüklerini yerine getirmesi için dürüst davranması gerekiyor. Şimdi vergi dairesi kendi görevi itibarıyla kendisine karşı doğru beyanda bulunulması için görüşmeler icap ettiriyor

Haberin Devamı