Ekonomi Bankalara borç erteleme tavsiyesi

Bankalara borç erteleme tavsiyesi

Paylaş
Bankalara borç erteleme tavsiyesi

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), depremden etkilenen banka müşterilerine yönelik yeni kararlar açıkladı.

Deprem sonrasında bölgede fiziki şube, ATM, mobil şubeler ağı ile hizmet veriliyordu. Hizmet ağının kısa sürede daha da genişletilmesi için kullanılabilir durumda olan şubelerin yeniden faal hale getirilmesi ve geçici hizmet birimlerinin oluşturulması konusunda işbirliği imkanları araştırılıyor.

Haberin Devamı

FAİZSİZ ÖTELEME

TBB, depremden etkilenen müşterilere yönelik yeni tavsiye kararları da açıkladı. Buna göre,

  • Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki bireysel ve gerçek kişi ticari işletmelere 6 Şubat’tan önce kullandırılan ve 31 Ağustos 2023’e kadar vadesi gelen; mevcut kredi borçlarının, taksitlerinin ve gayrinakdi kredi komisyonları 6 ay faizsiz ertelenmesi,
  • Kayıp/zayi POS cihazlarına ilişkin üye işyerlerinden herhangi bir tahsilat yapılmaması,
  • Bankacılık hizmet komisyonu alınmaması, bireysel ve kurumsal kredi kart ücretlerinin 2023 yılı için tahakkuk ettirilmemesi, üye işyeri/POS kullanım ücretlerinin 2023 yılı boyunca alınmaması tavsiye edildi.

HACİZ UYGULAMAYIN

Ayrıca haciz, icra, takip vb. idari uygulamalarla ilgili olarak (Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çerçevesinde) tüm alacaklar için takip başlatılmaması, haciz uygulanmaması, icra satış işlemleri vb. işlem yapılmaması, yapılandırılmış alacaklarda ödeme sürelerinin faizsiz olarak ertelenmesi, tahliye kararı alınmış ise bu kararın uygulanmaması, taahhüdü ihlal şikâyetinde bulunulmaması, borçlunun talebi halinde daha önce başlatılmış takiplerin durdurulması, satış günü alınmış dosyalarda satışların ertelenmesi kararı açıklandı.

VEFAT EDENİN BORÇLARI SİLİNECEK

Deprem bölgesinde yer alan diğer illerdeki bireysel ve gerçek kişi ticari işletmelerin kredi borçlarının/taksitlerinin ve gayrinakdi kredi komisyonlarının 1 ay faizsiz olarak ertelenmesi kararı alınırken, bu kapsam dışında kalıp depremden zarar gördüklerini belgeleyenlerin mevcut kredi borçlarına erteleme imkanının sunulması önerildi. Ayrıca depremde vefat eden bireysel ve gerçek kişi ticari müşterilerin kredi borçlarının, krediye konu sigorta ödemelerinin kredi borcuna mahsup edilmesi, sonrasında kalan borçlarının ise silinmesi tavsiye edildi.

Haberin Devamı