Ekonomi Bayram tatili turizme can suyu olacak! Rezervasyonlar başladı, işte ortalama fiyatlar

Bayram tatili turizme can suyu olacak! Rezervasyonlar başladı, işte ortalama fiyatlar

Paylaş
Bayram tatili turizme can suyu olacak! Rezervasyonlar başladı, işte ortalama fiyatlar

Kurban Bayramı tatilinin 9 güne uzatılmasıyla vatandaşlar tatillerini planlamaya başladı. Yaşanan fiyat artışlarına paralel olarak tatil süreleri azalırken, tatilseverlerin yine en çok tercih ettiği yerlerin başında Antalya ve Muğla bulunuyor. Rezervasyonların arttığını belirten sektör yetkilileri bayram tatilinin turizme can suyu olacağını söyledi.

Bu yıl 60 milyon turist ve 56 milyar dolar turizm geliri hedefleniyor. 11 ili etkileyen depremler, özellikle yerli turistin rezervasyonlarını ötelemesine neden olsa da önce Ramazan, şimdi de Kurban Bayramı turizm sektöründe hareketliliğin artmasını sağlıyor. Bu yıl Kurban Bayramı 28 Haziran Çarşamba-1 Temmuz Cumartesi’yi kapsıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 26-27 Haziran’ın da idari izin kapsamına alındığı açıkladı. Böylece hafta sonları dahil edildiğinde bayram tatili 9 güne çıkmış oldu.

Haberin Devamı

İLK TERCİH ANTALYA VE MUĞLA

Kurban Bayramı’nın 9 gün tatil olmasının vatandaşları harekete geçirdiğini belirten Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, vatandaşların hem yurtiçi hem de yurtdışı destinasyonlara yöneldiğini söyledi. Karayal, “Yurtiçinde, bayramın en çok tercih edilen bölgeleri Antalya, Bodrum, Kıbrıs, Marmaris, Fethiye ve Çeşme olarak sıralanırken, yurtdışında tercih edilen ülkelerin başında ise Balkanlar, Mısır, İtalya ve Yunanistan yer alıyor” dedi.

YÜZDE 65 YÜKSELİŞ YAŞANDI

Geçen yıla oranla otellerin konaklama fiyatlarında yüzde 60-65 bir artış söz konusu olduğunu ifade eden Karayal, “Buna rağmen, yüzde 50’ye varan indirimler, bir gece bizden kampanyaları, yüzde 25 ön ödemeli rezervasyon imkanı gibi kampanyalar sayesinde, geçtiğimiz yıla oranla ciddi anlamda artış sağladık. Yurtdışı turlarına olan talepleri de arttırdığını söylemek mümkün” diye konuştu.

Haberin Devamı

ORTALAMA 4 GECE KONAKLAMA

Seçimler sonrası vatandaşların tatil planlarını gündeme aldığını belirten Tatilbudur.com’un Üst Yöneticisi (CEO) Onur Otruş da rezervasyon yoğunluğunda önemli ölçüde artış olduğunu söyledi. Bu yoğunluğun okulların tatil olması ve bayramla artacağını söyleyen Otruş, “24 Haziran-1 Temmuz döneminde doluluk oranlarında Didim ve Alanya yüzde 70’le ilk sırayı alırken, Kemer, Kuşadası, Side ve Bodrum’da da yüzde 50 üzeri doluluklara ulaşıldı” dedi. Otruş, 9 günlük tatilde vatandaşların ortalama tatil tercihlerinin 4 gece olduğunu söyledi.

SAPANCA ÖNE ÇIKIYOR

Tatiller ilgili değerlendirmede bulunan NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, “9 günlük tatil insanları daha uzun tatil yapmaya teşvik ederken turizme de can suyu olacak” dedi. Tüm otellerinde bayrama yönelik özel paketler hazırladıklarını söyleyen Gür, “2, 3 ve 4 gece konaklamalarda avantajlı fiyatlar sunuyoruz. Sapanca, bayram tatilinde doğayla iç içe havuz keyfi yaşamak isteyenlerden yoğun ilgi görüyor, İstanbul’a yakın mesafede oluşuyla da tercih ediliyor” dedi.

SÜRE KISALDI, BÜTÇENİN YÜZDE 10’U AYRILIYOR

Türkiye’de artan maliyetler çalışanların tatillerine yansıyor. Tatil tercihlerini inceleyen Avansas, Türkiye’de 700’e yakın işyerinin katılımıyla yapılan araştırmasını açıkladı. Buna göre, artan maliyetlerle birlikte çalışanların yüzde 36’sı yıllık bütçelerinin yüzde 6 ila 10’unu tatile ayırıyor. Geçen yıl yaz tatili için 8 gün ayıranlar, bu yıl 5-6 gün ayırdı. Ayrıca tatil sıklığını azaltan ve konaklama yerini değiştirenler de var. Araştırma sonuçlarına göre her 100 çalışandan 32’si bayramda tatile çıkmayı planlıyor. Tatil planlarında en çok tercih edilen lokasyonlar Antalya ve Muğla oldu. Çalışanların konaklama seçeneklerinde otel ilk sırada yer almaya devam ediyor. Bununla birlikte kamp seçeneği de yükselişini sürdürüyor. Araştırmada çalışanların yurtdışı tatil destinasyonu tercihinde ise ilk sırayı Yunanistan alıyor.

Haberin Devamı

KONAKLAMA ŞARTI GETİRENLER VAR

Bayramda öne çıkan yaz tatili rotalarında Antalya ilk sırada. Side’de 2 kişilik 4 gece 5 gün her şey dahil otellerin fiyatı 15 bin liradan başlıyor, 30 bin liraya kadar çıkıyor. Bazı oteller ise en az 6 gün tatil seçeneği sunuyor. Belek’te ise yine her şey dahil 4 gece 5 günlük bir tatilin fiyatı 2 kişi için 20 bin liradan başlıyor. Bazı oteller en az 5 günlük tatil seçeneği sunarken, bazılarında fiyat 90 bin lirayı aşıyor.

Haberin Devamı

BAYRAMA ÖZEL

Bodrum’da ise 4 gece 5 gün 2 kişilik otellerin her şey dahil fiyatları 20 bin lira ile 50 bin lira arasında değişiyor. Ultra her şey dahil otellerin fiyatları 70 bin liradan başlayıp, 150 bin liraya kadar çıkıyor. Yine bazı otellerde bayramda en az 6 gün kalma şartı var. İzmir Çeşme’de 4 gece 5 gün 2 kişilik tatil 12 bin liradan başlayıp, 35 bin liraya kadar çıkıyor. Marmaris’te bazı otellerde sadece oda kahvaltı fiyatları 200 bin lirayken, Fethiye’de her şey dahil oteller 10 bin ile 35 bin lira civarında.

ODA FİYATLARI YÜZDE 94 ARTTI

Neredekal.com’un Genel Müdürü Gökhan Sivrikaya, şöyle konuştu: “Mayısta otellerin oda fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 94 arttı. Ortalama gecelik oda fiyatı bir yılda 933 TL’den 1.812 TL’ye yükseldi ve oda fiyatı en çok artan il yüzde 127 artışla Ankara oldu. Rapora göre Muğla otellerinde yüzde 81, İzmir’de yüzde 90 ve Antalya’da ise yüzde 92 fiyat artışı oldu.” Sanitas SPA&Wellness kurucu ortağı ve turizm acentesi Medulux Health&Travel’ın sahibi Şebnem Akman Balta ise şöyle dedi: “Erken rezervasyon insanlara yüzde 25 indirim fırsatı yaratıyor. Yurtdışında da okulların tatile girmesi ve havaların ısınması yabancı turistlerin rezervasyonlarını yüzde 121 artırdı.”

Haberin Devamı