Ekonomi Bedava doğalgazda 24 Nisan detayı

Bedava doğalgazda 24 Nisan detayı

Paylaş
Bedava doğalgazda 24 Nisan detayı

Yaklaşık 19 milyon doğalgaz abonesini ilgilendiren ücretsiz doğalgaz uygulaması 24 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında gelen ilk faturalar için geçerli olacak. 1 Mayıs itibarıyla da kullanılan gazın 25 metreküpünden ücret alınmayacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Karadeniz’den rekor sürede karaya çıkartılan gazın devreye alınmasıyla ilgili 20 Nisan’da gerçekleştirilen törende müjdeler paylaşmıştı. Bunlardan ilki 1 ay boyunca tüm konutlarda doğalgazın ücretsiz olmasıydı. İkincisi ise 1 yıl boyunca yemek pişirmede ve sıcak suda kullanılan doğalgazın yani 25 metreküp gazın ücretsiz olmasıydı. Sürecin detayları dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 2000 LİRA TASARRUF

Düzenlemeye göre; konut, ibadethane ve cemevlerinin 24 Nisan (dahil) ile 31 Mayıs tarihleri arası doğalgaz tüketimine ait ilk faturaları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. 1 Mayıs 2024 tarihine kadar da konut, ibadethane ve cemevlerinin mutfak ve sıcak suda kullanılan doğal gazın 25 metreküpü ücretsiz olacak. Aylık ortalam tüketim 100 metreküp olduğu düşünüldüğünde haneler 1 yılda yaklaşık 2000-2.500 lira arasında tasarruf yapmış olacak.

 

 

SEHVEN OKUNAN İPTAL!

Sürecin detayları hakkında bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bayramdan hemen sonra harekete geçtik. Doğalgaz dağıtımını yapan şirketlerin faturalama yazılımlarında bir değişikliğe gitmeleri gerekiyordu, şimdi o yazılım değişiklikleri devam ediyor” dedi. Dönmez, 24 Nisan itibarıyla doğalgaz sayaçlarında okuma yapılmadığını, sehven yapılmış ise de fatura iptali veya bedel iadesinin yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

FATURA GELECEK AMA SIFIR YAZACAK

Evlere fatura gelmeye devam edeceğini belirten Bakan Dönmez, “Faturada kullanım miktarı, tutarı gözükecek. Fakat ödenmesi gereken kısımda ‘sıfır’ yazacak ve diyecek ki ‘Karadeniz yerli gazımız milletimize hayırlı uğurlu olsun’. Ardından da 11 aylık mutfak kullanımlarındaki 25 metreküplük indirim uygulamaya girecek. Ön ödemeli doğalgaz yani kartlı sayaç kullananlar da ücretsiz doğal gazdan yararlanacak” dedi.

 

 

TAHSİL EDİLEN VARSA İADE EDİLECEK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz da indirimle ilgili usul ve esasların belirlendiğini ve hiçbir tüketicinin hakkının kaybolmayacağını ifade etti. Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Bedava doğalgaz ve akabinde yapılacak indirim ile ilgili vatandaşlarımızın herhangi bir tereddüdü olmasın. Usul ve esasları belirledik. Dağıtım şirketleri ile görüştük, gerekli yazıyı gönderdik. Kesinlikle hiçbir tüketicimizin hakkı zayi olmayacak. Tahsil edilen faturalar varsa iptal edilecek ve vatandaşlarımıza iade edilecek. Ön ödemeli sayaç kullanıcıları da uygulamadan yararlanacak. Bir aylık tüketimi tespit edilecek ve akabindeki ay o miktarda doğal gaz vatandaşımızın kartına ücretsiz yüklenecek.”

Haberin Devamı

KARADENİZ GAZI ULUSAL SİSTEME BAĞLANIYOR

Yerli gazı karada yakma işleminin ardından çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini vurgulayan Dönmez, “Yaklaşık 2-3 haftalık bir işimiz kalmıştı. O da mayısın ilk yarısına denk geliyor. Önümüzdeki günlerde yerli gazımızı sisteme vermiş olacağız. BOTAŞ o bölgede doğal gaz ölçüm istasyonunu çok önceden tamamlamıştı. Sakarya Gaz Sahası Kara İşleme Tesisi’nde işlem bittikten sonra direkt olarak ulusal sisteme vermek için BOTAŞ hazırda bekliyor.” ifadelerini kullandı.