Ekonomi Bedelli askerlikte yılın son fırsatı

Bedelli askerlikte yılın son fırsatı

Paylaş
Bedelli askerlikte yılın son fırsatı

Bedelli askerlik adayları dikkat! Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü (ASAL) duyurdu. Yükümlülerin bu ayın sonuna kadar müracaat edip 122 bin 351 liralık bedeli yatırması gerekiyor. Bedelli askerlik ücreti memur maaşlarındaki zamma paralel artıyor. Bir başka deyişle ay sonuna kadar başvuru yapan yüzde 45-50 daha az ödeyecek.

Askerlik süresini 6 aya indiren ve bedelli askerlik uygulamasını da kalıcı hale getirerek askerlik sistemini yeniden düzenleyen yasa, 26 Haziran 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre; hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay. Askerliğini bedelli olarak yapacak olanlar, 1 ay silah altına alınarak temel askerlik eğitiminden geçiriliyor.

Haberin Devamı

MEMUR MAAŞINA ENDEKSLİ

Bedelli askerlik tutarları da her 6 ayda bir memur maaş zamlarına paralel değişiyor. Bir başka deyişle bedelli ücreti ‘240.000’ gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile (ocak ayının ilk haftası açıklanacak) çarpımı sonucu tespit ediliyor. Buna göre; Temmuz-Aralık 2023 tarihleri arasında geçerli tutar 122 bin 351 lira. Memur maaşlarına yüzde 45-50 arası zam yapılması bekleniyor. Yani yeni bedelin 170- 180 bin liraya çıkması muhtemel.

GURBETÇİ İÇİN 3 BİN 871 EURO

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için dövizle askerlik uygulaması devam ediyor. Gurbetçilerden, başvuru yaptıkları tarihteki bedelli askerlik ücretinin karşılığı olan Euro veya diğer döviz cinsi olarak para alınıyor. Buna göre 15 Aralık’taki kura göre bedellinin döviz cinsinden karşılığı yaklaşık 3 bin 871 Euro olarak hesaplandı. Bu tutar peşin ödeniyor yani taksiti yok.

Haberin Devamı

YOKLAMA KAÇAĞINDAN EK ÜCRET ALINIYOR

Bedelli askerlik için müracaat edilen tarihe kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar hakkında, bu duruma düştükleri tarihten başvuru tarihine kadar her ay 1.785 lira ilave ücret alınacak. Ay kesri 1 gün dahi olsa 1 ay kabul edilerek 1.785 lira ücrete tabi olacak. Bu bedelin de 122 bin 351 liraya ek olarak 29 Aralık 2023 tarihine kadar hesaplara yatırılması gerekiyor. Örneğin; yoklama kaçağı durumuna düştükten 24 ay sonra bedelli askerlik başvurusu yapan bir kişi 122 bin 351 liraya ilave olarak ayrıca 42 bin 835 lira daha ödeyecek. Toplam ödeyeceği tutar 165 bin 186 liraya çıkacak.

 

CELP HANGİ TARİHTE?

2023 yılında bedelli askerliğe başvuran ve bedel tutarını ödeyen yükümlüler 2024 yılında kura ve sınıflandırma işlemine tabi tutulacak. Bedelli askerlikten yararlanacak yükümlülerin kimlikleri, celp ve sevk dönemleri ile temel askerlik eğitimini yapacakları birlikleri 2024 yılı Ocak ayında e-Devlet ve askerlik şubelerinden duyurulacak.

ÖDEMELER NEREYE?

Ödemeler Ziraat Bankası, Ziraat
Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf
Katılım Bankası, Halkbank, Emlak
Katılım Bankası, defterdarlıklar veya mal müdürlüklerine yapılabilecek.

Haberin Devamı

BAKAYA SAKLI YOKLAMA KAÇAĞI NE DEMEK?

Bakaya: Sevke tabi olduğu hâlde sevkini yaptırmayanlar ile sevk edildiği birliğe katılmayanlar.

Saklı: Yirmi yaşına girmiş oldukları hâlde isimlerini nüfus kayıtlarına geçirmemiş bulunanlar.

Yoklama kaçağı: Tabi olduğu yoklama yılı içerisinde yoklamasını yaptırmayanlar.

BAŞVURU NE ZAMAN?

Başvuru zamanını Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü (ASAL) belli periyotlarla duyuruyor. Önceki gün yani 15 Aralık’ta da yılın son duyurusu yapıldı. Buna göre; 2023 yılında müracaat edecek yükümlülerin müracaatlarını yılın son mesai günü mesai bitimine kadar (29 Aralık 2023 dahil) tamamlamaları gerekiyor. Aynı zamanda bu tarihe kadar ödemelerin yapılması ve yoklamaların da yaptırılması şart. Başvuru sayısının Milli Savunma Bakanlığı’nca belirlenecek sayıdan fazla olması halinde yararlanacak yükümlüler kura ile belirlenecek.