Ekonomi Benzin ve motorine indirim geliyor

Benzin ve motorine indirim geliyor

Paylaş
Benzin ve motorine indirim geliyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), rafinerilere gönderilen yazının ardından benzin ve motorine indirim geleceğini bildirdi.

Son günlerde küresel düzeyde yaşanan gelişmeler uluslararası piyasalarda sadece brent petrolün değil motorin ve benzin gibi işlenmiş ürünlerin fiyatlarını da yukarı yönlü etkiliyor. Türkiye’de de akaryakıt fiyatları serbest piyasa koşullarında belirleniyor ve uluslararası piyasalarda yaşanan bu gelişmeler Türkiye’deki fiyat hareketlerini doğrudan etkiliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ise bu süreçler titizlikle takip ediliyor.

Haberin Devamı

AVANTAJ TÜKETICIYE YANSITILSIN

Benzin ve motorin fiyatları serbest piyasa koşullarında belirlenirken, bu fiyatların belirlenmesinde herhangi bir sebeple piyasa yapısını bozucu kâr hareketlerinin tespiti halinde EPDK’nın tavan fiyat uygulama yetkisi bulunuyor. Bu kapsamda EPDK, bazı ülkelerden ithal edilen ham petrol ve işlenmiş ürün fiyatlarının, rafinerilere sağladığı fiyat avantajının tüketicilere de yansıtılması için harekete geçerek, rafinerilere fiyat güncellemeleriyle ilgili bir yazı gönderdi.

RAFINERI KÂR MARJINA AYAR

Akaryakıt piyasasının serbest yapısının önemli olduğunu belirten EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Ancak tüketicileri korumak, kâr oyunlarına izin vermemek de bizim görevimiz. Özellikle bazı ülkelerden ithal edilen ham petrol ve işlenmiş ürünler, rafineriler için önemli bir kâr avantajına sebep oldu. Bu tüketicilere de yansıtılmalı. Rafinerilerin gerekli adımı hızla atmasını ve marj oranını güncellemesini bekliyoruz. Bu güncellemeyle benzin ve motorinde 1 ila 1.5 TL’lik bir indirim olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı