Ekonomi Berat Albayrak açıkladı: KOBİ'ye düşük faizli kredi

Berat Albayrak açıkladı: KOBİ'ye düşük faizli kredi

Paylaş
Berat Albayrak açıkladı: KOBİ'ye düşük faizli kredi

KOBİ’leri dövizdeki dalgalanmalardan korumak ve üretimi teşvik için yeni bir kredi destek paketi devreye alındı. Kredinin imza toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak önemli mesajlar verdi

Dövizdeki dalgalanmanın etkisini en aza indirmek ve ekonomiye destek olmak için dün yeni bir kredi destek paketi devreye alındı. Bu yolla küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) üst limiti 200 bin lira, toplamda ise 10 milyar lira kredi sağlanacak. Kredinin faizi aylık yüzde 1.85, yıllık yüzde 22 olacak. Şu anki kredi faizine göre avantaj bir yılda yüzde 8-10’u bulacak.

Haberin Devamı

‘KAZANACAĞIZ’

6 ayı ödemesiz, 18 ay vadeli olan destek kredisinin tanıtım toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Özellikle Temmuz ayında başlayan, Ağustos ayında zirveye çıkan, Türkiye’yi, milletin refahını hedef alan ekonomik saldırılar karşısında ’sonunda kazanacağız’ dedik. Saldırılar karşısında mücadelede tüm kurumlar, sanayici, bankalar güçlü bir dayanışma içinde” diye konuştu. Bakan Albayrak, şöyle devam etti: “Ülkemize karşı başlatılan girişimin farkındayız. Karşı karşıya kaldığımız bu sınamadan çok daha güçlü şekilde çıkmak için Türkiye olarak kenetleniyoruz. Zayıflıklarımızı, güçlü yanlarımızı ve atmamız gereken adımları biliyoruz. Türk Lirası’na güvenen yatırımcıyı daha fazla destekleyeceğiz ve teşvik edeceğiz.”

TASARRUF KÜLTÜRÜ

Ekonomide büyük bir değişim süreci başlattıklarını belirten Berat Albayrak, “Yeni Ekonomi Yaklaşımı’mızla birlikte bu değişimi, 5 yıl içinde göreceğiz. Bu yıl mali ve bütçe disiplini anlamında çok güzel bir yılsonu bilançosu bizi beklemekte. Cari açık ve enflasyonla mücadelede kaynak verimliliğinden de taviz vermeyeceğiz. Tasarruf bilincini bir kültür haline getireceğiz” dedi.

7/24 TEYAKKUZDAYIZ

Haberin Devamı

Dünyada yaşanılan sürecin, ekonomide tüm kurumlarla sürekli teyakkuzda olunmayı gerektiren bir süreç olduğunu belirten Berat Albayrak, “7/24 teyakkuzdayız, 7/24 sahadayız. Yaşanan her gelişmede ekonomimizde dalgalanmalar olmaması için güçlü refleksler geliştirmek, kısa, orta ve uzun vadeli aksiyon planlarını hayata geçirmek zorundayız” diye konuştu.

PAZARTESİ BAŞLIYOR

Nefes Kredisi ile KOBİ’lere 2017’de 5 milyar lira, 2018’in ilk yarısında da 7.5 milyar liralık kaynak sağladıklarını belirten Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘destek kredisi’yle de 2-3 ay içinde binlerce KOBİ’ye 10 milyar liralık kaynak sağlanacağını söyledi. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu projede sistem çok basit. 3 Eylül Pazartesi’de itibaren üye KOBİ’lerimiz oda ve borsalardan alacakları üyelik belgesi ile çalıştıkları banka şubesine başvurabilecekler” dedi.



DÖVİZ BAHANESİYLE ZAMMA YASAK

Son günlerde girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi değişimlerden etkilenmemesine rağmen, etkileniyormuş gibi peş peşe zam yapanların ve stokçuların sayısı artmıştı. Bu kişilere sıkı denetim ve ceza geliyor. Karar, yürürlüğe girdi. ‘Destek kredisi’ toplantısında konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Kurumlarımız spekülasyon rüzgarını dağıtacak kararları derhal alacak araçlara sahip” dedi.

YAPTIRIM UYGULANACAK

Haberin Devamı

Piyasaları takip ettiklerini belirten Ruhsar Pekcan, şunları söyledi: “Girdi maliyeti ile döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen, etkileniyormuş gibi fiyat artışı yapan, tüketiciye sunulan ürünlerin fiyat dengesini bozan uygulamaları, aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına dahil ettik. Reklam Kurulu’nca denetimler yapılacak, uygulamalar hızla tespit edilerek, yaptırımlar uygulanacak.”