Ekonomi Beyan etmeyen yandı! Kira gelirine sıkı markaj

Beyan etmeyen yandı! Kira gelirine sıkı markaj

Paylaş
Beyan etmeyen yandı! Kira gelirine sıkı markaj

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde kira gelirlerinin marta doğru beyan edilmesini sağlamak amacıyla gayrimenkul sahiplerinin mercek altına alındığını söylemişti.

Şimşek, “Tapu ve nüfus verilerinin incelenmesi sonucunda, kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4.5 milyon konut analiz ediliyor, kiralık olarak kullanıldığı belirlenen adreslerde fiili tespitler yapılacak” demişti. Bu açıklamaların ardından harekete geçen vergi daireleri binlerce adrese tebligat göndererek ‘kiracılardan’ bilgi talep etmeye başladı.

Haberin Devamı

UYUMSUZLUK VARSA CEZA KESİLECEK

Tebligat alarak vergi dairelerine başvuran kiracılardan gerekli bilgiler talep edilerek elektronik ortama aktarılıyor. Kontrollerin ardından beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyen mükelleflere yönelik yasal işlem devreye girecek. Mersin, bu yönde uygulamanın başlatıldığı illerden bir tanesi. Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, “Mart ayı sonuna kadar verilecek kira beyannamelerinin tespitiyle ilgili kentimizde de kiracılarımıza tebligatların geldiğini ve Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Denetim Koordinasyon Müdürlüğü’ne davet edildiklerini duyuyoruz” dedi.

Konut ve iş yeri kira geliri elde eden 2 milyonun üzerinde vatandaş 2023’te elde ettiği kira gelirleri için beyanname verecek. Geçen yıl elde edilen konut kira gelirlerinin 21 bin lirası gelir vergisinden istisna tutulacak.

Haberin Devamı

KAÇ YILDIR OTURUYORSUN? NE KADAR ÖDÜYORSUN?

Kiracılara oturdukları evle ilgili sorular sorulduğunu belirten Canpolat, “Kiracılara, ikamette kaç yıl oturdukları, ne kadar kira verdikleri, kira artışının ne kadar olduğu, bu ödemeleri hangi kanal aracılığıyla yaptıkları soruluyor” dedi. Kendilerinin de sürece katkı sunduğunu dile getiren Canpolat, kirada konutu bulunan mülk sahiplerinin herhangi bir cezai işlemle karşılaşmamak için kira gelir vergisi beyannamesini zamanında vermesi gerektiğini vurguladı.