Ekonomi Bilecik'e beşinci fabrika

Bilecik'e beşinci fabrika

Paylaş
Bilecik'e beşinci fabrika

Eczacıbaşı, Bozüyük’teki VitrA Üretim Kampüsü’nde beşinci üretim tesisini açtı. Tesislerde tüm aşamalar tamamlandığında yatırım tutarı 76.5 milyon Euro’yu bulacak.

Eczacıbaşı VitrA’nın Bilecik Bozüyük’te yapay zeka teknolojileriyle donatılan beşinci seramik sağlık gereçleri işletmesi ve yeni gömme rezervuar üretim tesisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ın katılımıyla açıldı. Yeni tesisin ilk fazının tamamlanmasıyla VitrA markalı seramik sağlık gereçlerindeki yıllık üretim kapasitesi 6.7 milyon adete çıktı. Daha önce Artema armatür fabrikasının içinde gerçekleştirilen gömme rezervuar üretimindeki kapasite ise yeni tesisle birlikte yılda 2 milyon adete yükseldi.

Haberin Devamı

UÇTAN UCA OTOMASYON

Açılış töreninde konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, yapı ürünlerinin topluluğun en büyük faaliyet alanını oluşturduğunu belirterek, “Ülkemizin toplam seramik sağlık gereçleri ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını gerçekleştiriyoruz. Toplam 76.5 milyon Euro’ya ulaşacak yatırımla hayata geçirdiğimiz yeni üretim tesislerimizde, en son teknolojilerden faydalanarak, yapay zekayı kullanarak üretim yapıyor, hammaddeden nihai ürüne kadar uçtan uça otomasyondan faydalanıyoruz” dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALI KURULDU

Üretimde gerekli olan enerjiyi, yenilenebilir kaynaklardan elde etmek hedefiyle, VitrA Üretim Kampüsü‘ne güneş enerjisi santrali kurduklarına da dikkat çeken Eczacıbaşı, “Aynı zamanda 2022 yılında, I-REC sertifikalı yeşil elektrik satın almaya başlayarak üretimde elektrik kaynaklı karbon emisyonlarını sıfırladık” diye konuştu. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Üst Yöneticisi (CEO) Özgen Özkan da şu bilgileri verdi: “Bozüyük’te 4’üncü seramik sağlık gereci işletmesinin 2’nci fazını 2019’da açtık. Henüz 4 yıl dolmadan 5’inci işletmemizin açılışını yapıyoruz. Avrupa pazarları yeniden büyüme trendine girdiğinde oluşacak talebi öncelikli olarak karşılamak için hazırız. Seramik sağlık gereçlerinde 6.7 milyon adet üretim kapasitesine ulaştık.”

Haberin Devamı

AVRUPA’DA LİDERİZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yerli girdi oranının en yüksek olduğu sektörlerden birinin seramik olduğunu belirterek, “Cari açığı azaltmada stratejik öneme sahip. Bugün Avrupa’da, seramik sağlık gereçleri üretiminde birinciyiz. 1.5 milyar doların üzerinde Türk seramiği ihraç ediyoruz. Ülkemizdeki seramik sağlık gereçleri üretim kapasitesinin yüzde 26’sını bulunduran Bilecik, bugün Türkiye’de seramik sağlık gereçlerinde lider konumda” dedi.

Son 10 yıl içerisinde seramik sektörü için yaklaşık 67 milyar TL yatırım tutarında, 20 bin istihdamı içeren 313 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerine dikkat çeken Bakan Kacır, “Bölgesel kalkınmanın öncüsü kalkınma ajanslarımızda seramik sektörüne yönelik yürütülen 48 projeye, 123 milyon TL’lik destek sağladık. KOSGEB tarafından seramik sektöründe faaliyet gösteren firmalara çeşitli destek programlarıyla son 5 yılda 66 milyon TL kaynak aktardık. Teknoparklarımızda, seramik sektöründe toplam 45 firma faaliyet gösteriyor” sözlerinde bulundu.

Haberin Devamı

ÇALIŞANLARIN YARISI KADIN OLACAK

Yeni fabrikada istihdam edilen 450 kişi ile birlikte Eczacıbaşı’nın Bozüyük’teki çalışan sayısı 3 bin 500’e çıktı. Yeni yatırımların en önemli özelliklerinden biri de kadın istihdamını artırarak toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunması. Üretim sektöründe daha fazla kadın istihdamının teşvik edilmesi için tasarlanan ergonomik tezgahlar ve fabrikanın genelindeki otomasyon sayesinde, sahada daha fazla kadın çalışan bulunacak. İstihdamda yüzde 50 kadın, yüzde 50 erkek oranıyla tam eşitliği korumak hedefleniyor.