Ekonomi Binalar yıkıma göre dörtte bir maliyetle güçleniyor

Binalar yıkıma göre dörtte bir maliyetle güçleniyor

Paylaş
Binalar yıkıma göre dörtte bir maliyetle güçleniyor

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında oturduğu binanın sağlamlığından emin olamayan yüz binlerce kişi, risk tespitine koştu.

Meltem Kara Söyleyenoğlu / Posta Binaların riskli çıkması durumunda vatandaşın önünde iki seçenek bulunuyor. Risk durumuna göre bina ya yıkılıp yeniden inşa ediliyor ya da teknik olarak mümkünse güçlendirme yapılıyor. Güçlendirme, yıkıp yeniden inşa etmeye göre süre ve maliyet avantajı sağlıyor. Ancak güçlendirmenin verimli olabilmesi için doğru projelendirilmesi, denetiminin yapılması ve standartlara uygun malzemenin tercih edilmesi önem taşıyor. Güçlendirme uygulamalarının hız kazanması için üretici firmalar da öncü rol oynamaya hazır.

Haberin Devamı

SORUMLULUK ALACAKLAR

Bu kapsamda, Sabancı Holding iştiraklerinden, Türkiye’nin en büyük karbon fiber elyaf üreticisi Kordsa, Türkiye’nin deprem hazırlığı seferberliğine katkı yapabilmek amacıyla çalışmalarını hızlandırdı. Kordsa ve Sabancı Üniversitesi’nin işbirliğiyle hayata geçen Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nde bu teknolojileri anlatan Kordsa Üst Yöneticisi (CEO) İbrahim Özgür Yıldırım, “Ülkemizin yapı stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi için sorumluluk alıyoruz” dedi.

 

 

‘HÜCUM EDİYORLAR’

Türkiye’de 2000 yılı öncesi inşa edilmiş 7.7 milyon bina bulunduğunu, İstanbul’da ise bu sayının 750 bin olduğunu ifade eden Yıldırım, “İstanbul’da güçlendirilmesi gereken bina sayısının 100 bin olduğu tahmin ediliyor. Bu binaların hepsi güçlendirilirse can kaybı yarı yarıya azalacaktır. Biz 2015 yılından bu yana inşaat güçlendirme alanında faaliyet gösteriyoruz. Bugüne kadar köprü, tünel, viyadük, raylı sistemler gibi projeleri güçlendirdik ancak bize gelen hiçbir proje konut projesi olmadı. Kahramanmaraş depremleri sonrasında fark ettik ki konutta da ihtiyaç var. Şu anda herkes bize hücum ediyor. Bu işin nasıl yapılacağı üzerine sorular soruyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

3-6 AY SÜRESİ VAR

Güçlendirmenin hem maliyet hem de süre açısından yıkıp yeniden yapmanın dörtte biri oranında olduğunu anlatan Yıldırım, şunları söyledi:

Şu anda inşaat yapmanın metrekare maliyeti 16 bin lira. Güçlendirmenin metrekare maliyeti ise yaklaşık 4 bin lira. Yani 100 metrekare bir konutu yeniden yapmanın maliyeti 1.6 milyon lira olurken, güçlendirme maliyeti 400 bin lira oluyor. Ortalama bir daireyi hacim kaybı olmaksızın yıkıp yeniden yapım maliyetinin yüzde 25-30’una güçlendiriyoruz. Güçlendirme süre olarak da 3-6 ay arasında yapılabiliyor.”

 

 

SAHTE ÜRÜNLER PİYASADA!

Doğru malzeme, doğru proje ve doğru uygulayıcı unsurlarının bir arada sağlanmasının en önemli nokta olduğunu vurgulayan Yıldırım, şu bilgileri verdi:

Kratos Yapısal Güçlendirme ürünlerimizle, karbon elyaf takviyeli polimer ile yapılarda eğilme momenti, kesme mukavemeti kapasitesi artırılarak ve yapısal eksiklikler giderilerek yapı performansının iyileştirilmesini sağlıyoruz. Şu anda herkes güçlendirmeye talip. Ancak karbon fiber yerine görüntüsü benzer olan siyah polipropilen iplik satıldığını da duyuyoruz. Oysa bu işin en doğru teknolojiyle ve bilimsel olarak yapılması gerekiyor. Aksi taktirde binasını güçlendirdiğini sanan vatandaşlar hem canından hem de parasından olacak.” 

Haberin Devamı