Ekonomi Borsa zirveden inmedi

Borsa zirveden inmedi

Paylaş
Borsa zirveden inmedi

Küresel iyimserlik rüzgarı ile Türkiye'nin büyüme verileri etkisini sürdürdü

Küresel iyimserlik rüzgarına, yüzde 6’lık üç aylık büyüme rakamını ekleyen Türkiye piyasaları, haftanın son gününü de moralli kapadı. İstanbul Borsası 29 ay sonra ilk kez 58 bin puanın üzerini gördü ve yüzde 0.61 yükselişle 58 bin 60 puandan kapandı. Endeks, bundan önce 58 bin puanın üstünü, en son 58 bin 350 puanla 1 Kasım 2007’de görmüştü. Borsa önceki gün de 57 bin 708 puanla yılın zirvesine çıkmıştı.

Haberin Devamı

YÜKSEK MORALLİ HAFTA

Borsa, yükselişini bankacılık hisseleri öncülüğünde gerçekleştirdi. Bankalara yönelik ilgide, bu hafta bono faizlerinin düşüşe geçmesinin etkisi görüldü. Bankaların elinde bulunan bol miktardaki bono, faiz düştükçe değer kazanıyor. Dünya borsaları ise İngiltere ve Çin’de imalat sanayinin güçlü bir iyileşmeye işaret etmesiyle çıktı. Dünya borsaları iki günde yüzde 2-2.5 arasında yükseldi. 

DOLAR 1.52'YE İNDİ

Euro/dolar paritesi de euro lehine gerilemesini sürdürdü. Parite, 1.3480 seviyesine indi. Dolardaki değer kaybı nedeniyle petrol fiyatları yükselmeye başladı. Amerikan ham petrolü 85 doları aşarak 18 ayın zirvesine çıktı. Altın, yüzde 1 değer kazanarak 1126 dolara yükseldi. Dolar yurtiçinde de değer kaybetti, serbest piyasadaki satış fiyatı 1.52 liraya indi. Euro 2.0510 liradan kapandı.

Haberin Devamı

FAİZDE SPEKÜLATİF DÜŞÜŞ

Hafta başında, Merkez Bankası’nın ‘teknik faiz indirimi’ yapacağı yönündeki spekülatif hareketle düşüşe geçen bono faizi, bu haftayı yüzde 9’un altında kapadı. Faiz hareketi, Merkez Bankası’nın teknik faizin piyasayı etkileyen bir konu olmadığı, ayrıca böyle bir indirim düşünülmediği yönündeki açıklamalarına rağmen sürdü. Bankalar düşen faizin sevincini yaşadı. Gösterge faiz yüzde 8.9 oldu.

Gülşah Karadağ-POSTA