Ekonomi Bütçe dostu Ramazan alışverişi! Yüzde 45'e varan avantaj sağlıyor

Bütçe dostu Ramazan alışverişi! Yüzde 45'e varan avantaj sağlıyor

Paylaş
Bütçe dostu Ramazan alışverişi! Yüzde 45'e varan avantaj sağlıyor

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte marketler Ramazan kolilerini satışa sunmaya başladı. Fiyatları içerdikleri ürün sayısına göre 100 lira ile 350 lira arasında değişen koliler, tek tek ürün almaya göre yüzde 45’e varan tasarruf imkanı sağlıyor. Gülten UĞURLU / POSTA

Ramazan ayı 2 Nisan’da başlıyor. 11 ayın sultanına sayılı günler kala, çarşıda pazarda alışveriş telaşı var. Hem pandemi hem de Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle dünyada ayçiçeği ile buğday başta olmak üzere hububatta yaşanan yüksek fiyat artışları, tüketiciye ulaşan ayçiçek yağı, un, makarna gibi nihai ürünlerde de fiyatları yukarı çekiyor. Bu durumda marketlerin her yıl Ramazan için geleneksel hale gelen erzak paketlerinin önemi daha da artıyor. Bütçeye katkıda bulunan Ramazan kolileri, tek tek ürün alışverişine göre yüzde 40-45 fiyat avantajı sunuyor.

Haberin Devamı

HANGİ GIDALAR VAR?

Marketlerin iftar ve sahurda sağlıklı, doyurucu, lezzetli sofralar kurmak için bir ailenin gerekli tüm temel gıda ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırladığı Ramazan kolileri, bu yıl da market raflarındaki yerini aldı. Hem fiziki hem de online marketlerde; içinde yağdan salçaya, makarnadan una, çaydan kahveye, şekerden tuza, bulgurdan pirince, kuru bakliyattan zeytine, hurmadan tatlıya kadar çok sayıda ürün bulunan farklı koli ve fiyat seçenekleri var.

HEDİYE SEÇENEĞİ ÇOK

Her keseye uygun Ramazan paketini eviniz için alabileceğiniz gibi tanıdıklarınıza da hediye edebilirsiniz. Ayrıca perakende kanalları; ‘kolinin’ yanı sıra ‘hediye kartı’ ve ‘dijital kod’ seçenekleri de sağlıyor. Böylece birilerine yardımda bulunmak istediğinizde, 1.250 liraya kadar olan bu hediye çekini veya dilediğiniz kadar yükleme yapabildiğiniz dijital kodu vererek o ailenin kendi ihtiyaçlarına göre alışveriş yapmasını da sağlamış oluyorsunuz.

Haberin Devamı

İŞYERLERİ BAĞIŞ İÇİN KOLİ BAŞINA 200 LİRA AYIRDI

İşyerleri de ihtiyaç sahiplerine dağıtmak amacıyla toplu Ramazan kolisi alımı yapıyor. E-ticaret platformu Avansas, işyerlerinin konuya yaklaşımını araştırdı. Türkiye genelinde 4 bin 255 kişinin katılımıyla yapılan araştırmaya göre; işyerleri bu yıl bir adet Ramazan kolisi için ortalama 100 lira-200 lira arasında bir bütçe ayırdı. İşte araştırmada dikkat çeken ayrıntılar...

UYGUN FİYATA BAKILIYOR

İşletmelerin yüzde 74’ü Ramazan kolilerini ihtiyaç sahiplerine dağıtmak için alıyor. İşyerlerinin yüzde 52’si hazır koli satın almayı düşünüyor.

Ürünleri seçerek koli yapmaya talep daha az. Şirketlerin yüzde 60’ı içerisinde 19-25 çeşit ürün olan orta paketi, yüzde 30’u da 12-25 çeşitli küçük paketi tercih ediyor. Tüketicilere göre Ramazan kolisinde mutlaka bulunması gereken 15 ürün şöyle:

Sıvı yağ, çay, makarna, pirinç, şeker, un, salça, bulgur, kırmızı mercimek, zeytin, fasulye, tuz, arpa şehriye, hurma ve süt. İşyerlerinin yüzde 56’sı (2021’de bu oran yüzde 71) kolilerde bilindik markalar olmasına önem veriyor. Yüzde 44’ü ise kolinin uygun fiyatlı olmasına bakıyor.

Haberin Devamı

İHTİYAÇ SAHİPLERİNE KAMU DESTEĞİ

Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ihtiyaç sahibi vatandaşlar için Ramazan ayı öncesinde temel gıda gereksinimlerinde kullanılmak üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na (SYDV) her yıl 200 milyon liraya yakın bir kaynak aktarıyor. İl veya ilçelerde bu vakıflara kayıtlı kişiler yardımdan faydalanıyor. Bazı belediyelerin de ihtayaç sahiplerine yönelik Ramazan paketi desteği bulunuyor. İkametgahınızın olduğu belediyeye başvurabilirsiniz.

İŞTE MARKETLERİN ERZAK PAKETLERİ

TEKLİ ALIMDA NE KADAR?

MİGROS: Temel 13 gıda ürününden oluşan ‘bereket paketi’ni 99.90 lira, 22 çeşitli ‘lezzet paketi’ni 169.90 lira ve 31 üründen oluşan ‘ziyafet paketi’ni ise 269.90 liradan satıyor. İstanbul Ankara, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Balıkesir ve Çanakkale’de Ramazan kolisi talebi için 0850 221 0800 numaralı telefon hattını arayan 60 yaş üstü müşterilerine teslimatı ücretsiz yapıyor. İsteyen HediyeM karta kasada tek seferde 1.250 lira yükleyerek dilediği kişiye hediye edebiliyor.

Haberin Devamı

CARREFOURSA: 14 çeşidin olduğu ‘klasik kolinin’ fiyatı 109.90 lira. Ürünlerin tekli alımında ise toplam fiyat 176.24 lirayı buluyor. 22 ürünlü ‘süper kolinin’ fiyatı 179.90 lira iken tekli alımda toplam fiyat 282.50 liraya ulaşıyor. 25 ürünlü ‘mega kolinin’ fiyatı 229.90 lira. Tekli alım fiyatı ise 332.48 lirayı buluyor. Fiyatı 289.90 lira olan ‘lüks kolide’ ise 32 çeşit var. Tekli alımda fiyat 437.64 liraya ulaşıyor. Hediye çeki, kurumsal hediye kartı ve dijital kart seçenekleri de var.

BİM: İstenilen tutarın yüklenebildiği ‘hediye kart’ uygulamasına devam ediyor. Ayrıca ihtiyaç sahiplerine yardım etmek isteyenlere transfer uygulaması BİMPARA da var. Telefon numaralarına istenilen tutarda BİMPARA gönderilebiliyor. Uygulama, cep telefonunda BİMPARA adıyla arama yapılarak ücretsiz indiriliyor.

METRO MARKET: Kahvaltılık ve şarküteri ürünü ağırlıklı 7 çeşidin bulunduğu paketin fiyatı 144.90 lira. 13 çeşit ürün olan erzak paketi 154.90 lira. 20 ürünün yer aldığı paket 279.90 liradan satılırken, 22 çeşidin olduğu erzak paketinin fiyatı ise 349.90 lira.

Haberin Devamı

ÖZDİLEK HİPERMARKET: 12 çeşit ürünlü ‘afiyet kolisi’ 145.99 lira, 15 çeşidin bulunduğu ‘lezzet kolisi’ 189.90 lira ve 21 ürün olan ‘bereket kolisi’ de 249.90 liradan satılıyor. Ayrıca istenilen tutarda yüklemenin yapılabileceği ‘hediye kartı’ da var.

ŞOK: 13 çeşit üründen oluşan Ramazan kolisini 114.90 liraya satışa sunuyor. Ayrıca 25 lira, 50 lira, 100 lira ve 200 liralık ‘hediye kart’ da sağlıyor. Dilediğiniz tutarda dijital hediye alışveriş seçeneğinde de ‘dijital kodu’ göndermek istediğiniz kişinin telefon numarasına kasa görevlisi mesaj yoluyla ulaştırıyor. Kişi bu kod ile alışveriş yapabiliyor.

ONUR MARKET: 250 liralık ‘hediye kart’ sunuyor. İstenilen tutarın yüklenebileceği ‘hediye kart’ seçeneği de var. Dileyen müşterilerin bu hediye kartlarını Kızılay’a bağışlamalarına da aracılık ediyor.

BİZİM TOPTAN: 16 çeşit ürün bulunan paketi 199 lira. Koli içeriğini kendiniz de hazırlayabiliyorsunuz. Ramazan çeki ve kurumsal koli siparişlerini de alıyor.