Ekonomi Büyüme, istihdam, istikrar onlara emanet

Büyüme, istihdam, istikrar onlara emanet

Paylaş
Büyüme, istihdam, istikrar onlara emanet

28 Mayıs 2023 seçimlerinde yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde bir basın toplantısı düzenleyerek, cumhurbaşkanı yardımcısı ve kabinesini açıkladı.

TURİZMDE REKOR HEDEFLERE DOĞRU

Haberin Devamı

Ankara kulislerinde mevcut kabinede yer alan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un göreve devam edeceği iddia ediliyordu. Bu beklentiler doğrultusunda Ersoy, yeni dönemde de Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevini sürdürecek. Ersoy, özel sektördeki deneyimiyle turizmin gelişmesine büyük katkı sunmuştu. Ersoy’un bakanlığı döneminde pandeminin sektörde açtığı yaralar hızla sarılmıştı. Geçen yıl turizmin altın çağı olan 2019 yılındaki gelir ve turist sayısı hedefi aşılmıştı. Ersoy bu yıl için turizmde hedeflerinin 60 milyon turist ile 56 milyar dolar gelir olduğunu, 2028’de ise 90 milyon turist ve 100 milyar dolar gelir hedeflediklerini açıklamıştı.

ENERJİDE STRATEJİK ADIMLAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda da bayrak değişimi yaşandı. Fatih Dönmez’in yerine bakan yardımcısı olarak görev yapmakta olan Alparslan Bayraktar getirildi. Bayraktar, yeni dönemde enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için Karadeniz ve Akdeniz’de yeni enerji kaynaklarının keşfine yönelik çalışmalara liderlik edecek. Enerjide stratejik adımların atılmasında rol oynayacak.

Haberin Devamı

KENTSEL DÖNÜŞÜME DEVAM

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ise Mehmet Özhaseki getirildi. Murat Kurum’dan görevi devralacak olan Özhaseki, 2016-2018 yılları arasında da Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev yapmıştı. Deprem bölgesinin yeniden inşası, İstanbul’da 1.5 milyon konutu kapsayan kentsel dönüşüm projeleri, Özhaseki döneminde ön planda olmaya devam edecek.

SANAYİ VE TEKNOLOJİDE TANIDIK İSİM

Mehmet Fatih Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevine getirildi. Kacır, Mustafa Varank döneminde, bakan yardımcısı olarak görev yapıyordu. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümündeki lisans eğitiminden 2008 yılında onur derecesiyle mezun olan Kacır, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan TEKNOFEST’in öncüleri arasında yer aldı. Kacır ayrıca TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanlığı’nı yürüttü ve Türkiye’nin otomobili Togg’un teknoloji yol haritasının oluşturulması ve hayata geçmesi süreçlerinde çalıştı.

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA PROJELERİNDE İMZASI VAR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı görevine ise Abdülkadir Uraloğlu getirildi. Uraloğlu, halihazırda Karayolları Genel Müdürlüğü görevini yürütüyordu. Görevi Adil Karaismailoğlu’dan devralacak olan Uraloğlu, ülkemizin karayolu ağına önemli kazanımlar sağlayacak yeni otoyol, bölünmüş yol, köprü, tünel projelerinin yapım, plan ve projelendirme çalışmalarını yürütmüştü.

ÇALIŞMA HAYATINDA NELER DEĞİŞECEK?

Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan oldu. Işıkhan, daha önce Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekilliği’ne getirilmişti. Bu yeni dönemde belki de kitleleri ilgilendirecek en önemli gelişmelerin kilit ismi Işıkhan olacak. Memur ve emekli maaşlarında artış, asgari ücrete ara zam, çalışma hayatına yönelik düzenlemeler, taşeronların kadroya alınması, 8 Eylül 1999’dan sonra işe girenlerin devam eden talepleri Vedat Işıkhan’ın önüne gelecek konulardan bazıları.

TİCARETTE BOLAT TECRÜBESİ

Ticaret Bakanlığı görevine ise iş dünyasının yakından tanıdığı Prof. Dr. Ömer Bolat getirildi. Daha önce Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) başkanlığını da üstlenen Bolat, Albayrak Grubu Üst Yöneticisi (CEO) olarak görev yapıyordu. Bolat, yeni dönemde ihracatta rekorların devamına yönelik çalışmalara hız verecek. Bolat ayrıca, iç piyasa işleyişinin sağlanması, fiyat istikrarına yönelik diğer kurumlarla koordinasyonun sağlanması konusunda kritik kararlara imza atacak.

Haberin Devamı

TARIMDA BAYRAK DEVRİ

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bakan yardımcısı olarak görev yapan İbrahim Yumaklı getirildi. Yumaklı’nın gündeminde tarımsal üretimin artırılması, tarım ve hayvancılık ürünlerindeki fiyat artışlarının dengelenmesi konuları öncelikli olarak yer alacak.