Ekonomi Çalışan emekliye ikramiyede sayılı günler kaldı

Çalışan emekliye ikramiyede sayılı günler kaldı

Paylaş
Çalışan emekliye ikramiyede sayılı günler kaldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bakanlığının 2024 yılı bütçe görüşmelerinde milyonların merakla beklediği asgari ücret, çalışan emekliye 5 bin lira promosyon, memur maaş artışı gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu.

Kasım ayında çalışmayan 12.2 milyon emekliye 5 bin lira promosyon ödemesi yapılmıştı. Bu ödemeden ekim ayında 1 gün dahi sigortalı çalışması bulunan, şirket kaydı olan, şirket ortağı olan, Bağkur’dan emekli maaşı alıp da çalışmaya devam edenler ile çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı olanlar yararlanamamıştı.

Haberin Devamı

28-29 ARALIK’TA YATABİLİR

Çalışan yaklaşık 5 milyon emekli ise kendilerine de bu ödemenin yapılmasını talep ediyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla bu konuda çalışma başlatılmıştı. Kanun teklifinin görüşmelerine bütçe görüşmeleri dolayısıyla ara verildi. Çalışmadaki son durumu paylaşan Bakan Işıkhan, “Çalışan emeklilerimizin için de kanun teklifi TBMM’de kabul edilip Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra ödemeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak iki gün içinde yapacak şekilde hazırlıklarımızı tamamladık” dedi. Bir sürpriz olmazsa 28-29 Aralık tarihlerinde çalışan emeklilerin de 5 bin TL’lik ikramiyelerini alması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETTE HERKESİN MUTABIK KALMASINI İSTİYORUZ

Asgari Ücret Komisyonu, şu anda görüşmelerine devam ediyor. İlk toplantı 11 Aralık’ta, ikinci toplantı 18 Aralık tarihinde gerçekleşti. Şimdi gözler asgari ücret için üçüncü toplantı tarihine çevrildi. Üçüncü toplantının tam günü ve saati henüz duyurulmadı. Bakan Işıkhan, asgari ücretle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Komisyondan çıkacak kararın herkesin mutabık kaldığı bir ücret seviyesi olmasını ümit ediyoruz. 2024 yılında da asgari ücretli çalışanlarımızı enflasyon karşısında koruma ilkemizi aynı kararlılıkla sürdüreceğiz.”

Haberin Devamı

SIRA 3600 EK GÖSTERGEDE

15 Ocak 2023’te yürürlüğe giren 3600 ek gösterge düzenlemesi ile çalışan emekli 5.3 milyon kamu personeli ve bunların hak sahiplerinin ek göstergelerinin yeniden düzenlendiğini hatırlatan Işıkhan, “Bununla beraber birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de en kısa sürede hayata geçireceğiz” dedi.

MEMUR MAAŞLARI YÜZDE 50 ARTABİLİR

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına ilişkin açıklama yapan Işıkhan, şunları söyledi: “Kamu görevlileri hakem kurulu kararı uyarınca memurlar için 2024 yılı için yüzde 15 artı yüzde 10, 2025 yılı için yüzde 6 artı yüzde 5 maaş artışı yapılması ve enflasyon farkı verilmesi kararlaştırılmıştır. Son 5 aylık TÜİK verilerine göre TÜFE yüzde 33.66 olarak gerçekleşmiştir. Enflasyon farkı ile birlikte 2024 Ocak ayında memur maaşlarının yüzde 50 civarında artacağı tahmin edilmektedir.”

Haberin Devamı