EkonomiÇalışanlar için çifte tazminat hesabı

Çalışanlar için çifte tazminat hesabı

Paylaş
Çalışanlar için çifte tazminat hesabı

Çalışanların en önemli haklarından ikisi kıdem ve ihbar tazminatı. Kıdem tazminatının yasal bir üst sınırı bulunurken ihbarda parasal tavan yok ancak süre sınırı var. 1 Ocak itibarıyla geçerli olan tazminat tutarlarını çalışma yılına ve brüt ücretlere göre hesapladık.

Çalışanların güvencesi niteliğindeki kıdem tazminatı, son işyerinde çalışılan her tam yıl için 30 günlük son brüt ücret üzerinden hesaplanıyor. Tazminatın alt limiti asgari ücret belirliyor. Asgari ücret 1 Ocak itibarıyla yüzde 49’luk artışla brüt 20 bin 2 liraya yükselmişti. Yani en düşük tazminatta bu tutar baz alınıyor. Bu yıl ara zam olmayacak. Dolayısıyla yıl sonuna kadar en düşük tutar hesabında bu brüt ücret baz alınacak.

Haberin Devamı

MEMUR ZAMMIYLA YÜKSELECEK

Kıdem tazminatının 1 yıl için en yüksek tutarını ifade eden tavan ise memur maaş katsayısına göre belirleniyor. Diğer bir deyişle memur maaşındaki artışa endeksli bir kıdem tavanı var ve 6 ayda bir güncelleniyor. Böylece 1 Ocak-1 Temmuz 2024 tarihlerinde geçerli olan tazminat tavanı da 35 bin 58 liraya yükselmişti. Temmuz ayındaki memur zammıyla kıdemin tavanı yükselecek. Memura temmuzda yüzde 25- 30 arası zam yapılabileceği hesaplanıyor.

İHBARDA TAVAN BULUNMUYOR

İhbar tazminatında ise tavan sınırı bulunmuyor. Brüt maaş ne kadarsa ona göre hesaplanıyor. Burada önemli olan ihbar süresi. 10 yıl çalışması olan kişiye 56 gün üzerinden ihbar tazminatı ödeniyor. İşe girdiği günden itibaren 6 ay geçmemiş olan işçiye 2 haftalık, 6 ay-1.5 yıl arası çalışanlara 4 haftalık, 1.5-3 yıl arası çalışanlara 6 haftalık, 3 yılın üzerinde çalışanlara 8 haftalık ihbar ödeniyor.

Haberin Devamı

Çalışanlar için çifte tazminat hesabı

10 YIL ÇALIŞAN İÇİN ÖRNEK

Bugün 50 bin lira brüt ücreti olup da 10 yıllık çalışma süresi dolanlar kendi isteği dışında işten çıkarılırsa 348 bin 115 lira kıdem tazminatı alacak. Bu kişinin 56 günlük ihbar tazminatı hakkı ise 78 bin 624 lira olacak. Böylece damga verileri düşüldükten sonra cebe girecek net tutar 426 bin 740 liraya ulaşacak. Yıllık izin hakları ve diğer yan haklar da bu tazminatların dışında ödenecek.

HAKLI SEBEPLE AYRILAN DA ALIR

Yıllardır aynı işyerinde çalışanlar ayrılmak istediklerinde kıdemini yakmak istemiyor. Fakat istifayla kıdem alınabiliyor. Emekli olanlar, yaş dışında emeklilik hakkı elde edenler, askere gidenler, iş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde sonlandıranlar, haklı sebeplerle istifa edenler kıdem tazminatını alabiliyor.