Ekonomi Çalışanlara 7.5 gün yevmiye! milyonların merak ettiği bayram hesabı

Çalışanlara 7.5 gün yevmiye! milyonların merak ettiği bayram hesabı

Paylaş
Çalışanlara 7.5 gün yevmiye! milyonların merak ettiği bayram hesabı

Ekonomide çarkların dönmeye devam etmesi için sağlık, ulaştırma, güvenlik, yeme-içme, turizm gibi sektörlerdeki işçilerin gece, gündüz ve tatil demeden çalışması gerekiyor. Bu kapsamda 3.5 günlük Ramazan Bayramı ve idari izinli günler dahil bazı işçiler çalışmaya devam edecek. Yasalar bu fedakarlığa karşı işçilere önemli haklar sağlıyor. Bunlardan en önemlisi çift yevmiye...

 

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayıp tatil yapan işçiye normal çalışma gününde ödenen ücreti ödeniyor. Dolayısıyla Ramazan Bayramı’nda çalışmayan işçiye normal ücreti ödenecek. Ancak tatil yapmayıp, yasal günlük iş süresini aşmayacak şekilde çalışan işçiye, çalışmadan alacağı bir günlük ücretinin yanında, çalıştığı her bir gün için de normal bir günlük ücreti ödenecek. Böylece ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçi; bir günü çalışmadan, bir günü de çalışması karşılığı olmak üzere iki günlük ücret alacak. İş sözleşmesi ve toplu sözleşmede farklı hükümler varsa (örneğin günlük ücretin 2 katı gibi) ödenecek tutar daha da artabiliyor.

Haberin Devamı

 

 

HAFTA TATİLİNE DENK GELİRSE NE OLACAK?

Ulusal bayram ve genel tatil günleri, hafta tatiline de denk geliyor. Normalde bayramda biri çalışma karşılığı olmaksızın, biride çalışma karşılığı olarak iki günlük ücret ödenmesine karşın, hafta tatiline gelen bayram gününde çalışan işçinin çalışması fazla çalışma sayıldığından; biri çalışma karşılığı olmaksızın, biri çalışması karşılığı ve bir günlük ücretinin yüzde 50’si de fazla çalışma karşılığı olmak üzere bir günlük bayram çalışması karşılığı 2.5 günlük ücret ödenecektir. Örneğin; pazar günü hafta tatili uygulanan işyerinde çalışana Ramazan Bayramı’nın üçüncü gününde çalışması halinde, bir günlük çalışmadan, 1.5 günlükte çalışma karşılığı olmak üzere toplam 2.5 günlük ücret ödenecektir.

Haberin Devamı

 

 

TÜMÜNDE ÇALIŞANLAR 7.5 GÜN MESAİ ALACAK

Bu açıklamalardan sonra 3.5 günlük bayram tatilinde çalışanların kaç gün yevmiye alacağını hesaplayalım:

  • Yarım gün arife tam yevmiye olacak
  • Bayramın 1’inci günü Cuma 2 yevmiye
  • Bayramın 2’nci günü Cumartesi 2 yevmiye
  • Bayramın 3’üncü günü hafta tatiline geldiğinden 2.5 yevmiye
  • Böylece 3.5 gün çalışana toplam 7.5 günlük yevmiye ödenecek.

YASAL ÇALIŞMA SAATİ AŞILIRSA...

Haftalık yasal çalışma süresi 45 saat olup, bu süreyi aşan çalışma süresi ‘fazla çalışma’ sayılıyor ve zamlı olarak ücretlendiriliyor. Haftalık çalışma süresi olan 45 saat, işyerinde çalışılan gün sayısına bölünerek günlük yasal çalışma süresi bulunuyor. Örneğin, haftada 5 gün çalışılan işyerlerinde günlük 9 saat, haftalık 6 gün çalışılan işyerinde de günlük yasal çalışma süresi 7.5 saattir. Bu sürelerin üzerinde yapılan çalışma fazla çalışma süresi olup, fazla çalışma süresinin ücretinin yüzde 50 oranında zamlı ödenmesi gerekiyor.