Ekonomi Çalışanlara vergi ve yemek parası müjdesi

Çalışanlara vergi ve yemek parası müjdesi

Paylaş
Çalışanlara vergi ve yemek parası müjdesi

Yeni yılda ücret gelirlerinde uygulanacak gelir vergisi tarifesi açıklandı ve vergi dilimleri yükseltildi. Bu konudaki müjdeli gelişmeyi Bakan Nebati açıkladı.

Sosyal medya hesabından yeni uygulamayı duyuran Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Gelir vergisi tarifesinin ilk dilimini 32 bin liradan 70 bin liraya, ikinci dilimini 70 bin liradan 150 bin liraya, üçüncü dilimini 250 bin liradan 550 bin liraya, dördüncü dilimini ise 880 bin liradan 1.9 milyon liraya çıkarıyoruz’’ dedi. İlk dilimde yüzde 15, ikinci dilimde yüzde 20, üçüncü dilimde yüzde 27, dördüncü dilimde yüzde 35 vergi uygulanıyor.

Haberin Devamı

BRÜTTEN ALANLARA YANSIYACAK

Brüt tutar üzerinden ödenen maaşlar, yıl sonuna doğru bir üst gelir vergisi dilimine giriyor ve bu nedenle örneğin yüzde 20 yerine yüzde 27 vergi kesiliyordu. Vergi dilimlerinin yükseltilmesi, çalışanın maaşından daha az vergi kesileceği yani bir üst dilime geçiş gecikmeli olacağından daha düşük vergi ödeneceği anlamına geliyor. Böylece, yeni yılda çalışanın eline daha fazla para geçecek. Net ücret alanların maaşı ise yıl boyunca sabit olduğundan maaşlarda artış veya azalış olmayacak. Yılbaşında belirlenen tutar yıl boyunca aynı kalacak. Bu durumda vergi avantajı işverenin elini rahatlatacak.

ASGARİ ÜCRETTEKİ MUAFİYETLE 17 BİN 827 LİRALIK AVANTAJ

Öte yandan asgari ücret zammı ücretlerdeki vergi muafiyetini de yakından ilgilendiriyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 54.5 oranındaki artışın, gelir vergisi ve damga vergisi istisnasına da yansıdığını, böylelikle ücretli çalışanların ödeyeceği verginin azalmasının sağlandığını vurgulayan Bakan Nebati, şunları kaydetti: “2023 yılında uygulamaya devam ettiğimiz asgari ücret istisnası nedeniyle tüm ücretli çalışanlar, yıllık 120 bin 96 liraya isabet eden ücretlerinden gelir ve damga vergisinden muaf olacaktır. Diğer bir ifadeyle ücret geliri elde eden her bir çalışandan, yıllık 16 bin 916,32 lira gelir vergisi ile 911,53 lira damga vergisi olmak üzere toplam 17 bin 827,85 lira vergiyi tahsil etmeyeceğiz.”

Haberin Devamı

İŞÇİLERİN YOL VE YEMEK PARASINA DA ZAM GELDİ

Gelir vergisinden istisna tutulacak günlük yemek ücreti, 1 Temmuz 2022’den itibaren 34 liradan 51 liraya çıkarılmıştı. Yüzde 8 KDV dahil bu tutar 55.08 lira olmuştu. Yani işveren bu tutarı çalışana ödediğinde tamamı gelir vergisinden istisna tutuluyor. Ocak itibarıyla bu tutara zam gelecek. Bakan Nebati, “Bu yıl temmuz ayında 51 liraya çıkardığımız yemek parası istisna tutarını 110 liraya, 25.5 liraya çıkardığımız yol parası istisna tutarını da 56 liraya çıkarıyoruz. Böylece, aylık 2 bin 860 lira yemek parası ile 1.456 lira yol parası ödemeleri de vergiden istisna olarak çalışanlara ödenebilecek” diye konuştu. Böylece yemek parasına yüzde 115’in üzerinde zam yapılmış olacak.

Haberin Devamı

Çalışanlara vergi ve yemek parası müjdesi