Ekonomi Cep taksitinde 'kılıf' hilesine hapis

Cep taksitinde 'kılıf' hilesine hapis

Paylaş
Cep taksitinde 'kılıf' hilesine hapis

1 Şubat'ta devreye giren ve cep telefonu satışına taksit yasağı getiren düzenlemenin ardından, bu yasağı delmek için bazı uyanık girişimciler, 10 liralık telefon kılıfını bin liraya verip, yanında da cep telefonu 'hediye etmek' gibi bir yönteme gitmişti ancak bu durumda hapis cezası mümkün...

İlgili vergi kanununa göre vergi suçu işlemek için sadece vergi kaçırmak gerekmiyor. Maddeye göre sahte ve içeriği itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme ve kullanma suç sayılıyor.

Sadece telefonu satanlar için değil alanlar içinde kanunda bazı cezai yaptırımlar söz konusu. Kanuna göre cep telefonunu 'kılıf' olarak satanları 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezası bekliyor.

SAHTE İÇERİKLİ BELGEDİR

Burada söz konusu ‘sahte içerikli belge’ cep telefonu kılıfının faturası olarak değerlendiriliyor. Telefon kılıfının faturasında asıl satılmak istenen cep telefonu olduğu yorumu yapıldığı için söz konusu telefon kılıfının faturası ‘sahte muhteviyatlı belge’ olarak kabul ediliyor.

Konuyla ilgili olarak Hürriyet'e konuşan Avukat Serdar Akbulut “Vergi suçlarında sadece vergi kaçırmak suç sayılmaz. Aynı zamanda sahte içerikli belge düzenlemekte suç kapsamına giriyor. Burada gerçeğe aykırı belge (fatura) düzenlenmesi söz konusu. Aynı zamanda içeriği saptırılmış belgeyi düzenleyenin yanı sıra bu belgeyi teslim alan da özel usulsüzlük cezasına çarptırılabilecek.” yorumunu yaptı.

'CEZA GEREKMEZ' DİYEN DE VAR


Aynı zamanda Vergi Usul Kanunu’nun 371. maddesine göre telefon kılıfına kesilen fatura ile cep telefonu alan vatandaş telefonu aldığı dükkânı ihbar ederse hakkında ekstra kamu davası açılmayacak. Fakat vergi cezası konusunda farklı görüşler de var.

Buna göre kılıfın yanında verilen telefon ‘muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge’ kapsamına girmeyebilir. Konuyla ilgili olarak konuşan Avukat Tarkan Erdal ise "Telefon ve kılıf için yüzde 18 KDV’yi satıcılar ödüyor. İşlem olarak kılıf satılıyor ve vergisi de ödeniyor. Vergi Usül Kanuna göre bu hapis cezasını gerektirmez” diye konuştu.

359. MADDE NEYİ KAPSIYOR

Vergi Usül Kanunu’nun 359’uncu maddesi "Defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar, on sekiz aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur" hükmünü içeriyor.

CAN MUMAY / HÜRRİYET

Haberin Devamı