EkonomiCep telefonu ve bilgisayarlarda cayma hakkını kaldıran düzenleme ertelendi

Cep telefonu ve bilgisayarlarda cayma hakkını kaldıran düzenleme ertelendi

Paylaş
Cep telefonu ve bilgisayarlarda cayma hakkını kaldıran düzenleme ertelendi

Tüketicilerin elektronik ticarette taraf oldukları mesafeli sözleşmelerin öneminin gün geçtikçe artmasının ardından Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Ticaret Bakanlığının detaylarını duyurduğu yönetmelik ile malı iade süresi on günden on dört güne çıkarıldı, iadelerde kartın kullanılabilir limitine tek seferde ilave edilmesi zorunluluğu getirildi, kişiselleşen bazı ürün grupları sınırları belirlenerek cayma hakkından istisna edildi. 1 Ekim 2022’de yürürlüğe gireceği ifade edilen cayma hakkını kaldıran düzenleme 1 Ocak 2024'e kadar ertelendi.

İletişim imkanları ve ödeme sistemlerindeki çeşitlilik başta olmak üzere teknolojide yaşanan gelişmeler ile Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfus yapısı, alt yapı yatırımlarının tamamlanması, e-ticaretin getirdiği zaman ve mekan sınırı olmaksızın hızlı ve kolay alışveriş imkanları, satıcı ve ürün çeşitliliğinin fazlalığı, sürekli düzenlenen kampanya ve promosyon ile sektörün yapısı e-ticaret hacminin ve konvansiyonel ticaretten aldığı payın artan bir hızla yükselmesine neden olmasının yanı sıra, bu durum tüketicilerin elektronik ticarette taraf oldukları mesafeli sözleşmelerin ağırlığı ve önemini günden güne artırdı.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, 23 Ağustos ve 31932 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin detayları paylaşıldı.

Yönetmeliğe göre, platform üzerinden kurulan mesafeli sözleşmelere ilişkin olarak aracı hizmet sağlayıcılara tüketicilerin belirli durumlarda bedel iadesi dahil haklarını kullanabilmelerine ilişkin yükümlülükler getirilerek tüketicilerimize yasal haklarının kullanımı hususunda ilave koruma getirildi.

MALI İADE SÜRESİ ON GÜNDEN ON DÖRT GÜNE ÇIKARILDI

Cayma hakkı kullanımında malı iade süresi on günden on dört güne çıkarıldı. Ayrıca AB Direktiflerine uygun olarak iade masraflarından sorumluluk halleri düzenlenerek örtülü bir maliyet kalemi olarak nihai satış fiyatının tespitinde dikkate alınan iade masraflarının ürün ve tüketici bazında farklılaştırılabilmesi imkanı ile nihai satış fiyatlarında yapılacak indirimler sayesinde sektörel rekabetin ve toplam tüketici refahının arttırılması hedeflendi.

Haberin Devamı

İADELERDE KARTIN KULLANILABİLİR LİMİTİNE TEK SEFERDE İLAVE EDİLMESİ ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

Kredi kartı ile yapılan ödemelerde cayma hakkının kullanılması halinde azami on dört gün içerisinde tüketiciye yapılması zorunlu bedel iadelerine ilişkin olarak kart çıkaran kuruluşlara da kendilerine aktarılan tutarın ulaşmasını takiben kartın kullanılabilir limitine tek seferde ilave edilmesi zorunluluğu getirilerek tüketicilerin taksitli alışverişlerinde kredi limitlerinin haksız yere azalmasından dolayı finansmana ulaşmalarının önündeki engel kaldırıldı.

KİŞİSELLEŞEN BAZI ÜRÜN GRUPLARI SINIRLARI BELİRLENEREK CAYMA HAKKINDAN İSTİSNA EDİLDİ

Standart nitelikteki sınırlı sayıda ürün için kişiselleşmesi nedeni ile satın alınması sonrasında cayma hakkı kullanılan ürünün ceza hukuku bağlamında suç aleti olarak kullanılması başta olmak üzere hukuka aykırı kullanımının yeniden satışa konu edilmesi nedeni ile yeni sahibi olan tüketici bakımından adli ve idari yönden güvenlik riski taşımasının önlenmesi, kıt olan ülke kaynaklarının israfının engellenmesi, tamamına yakınının ithal edilmesi nedeni ile dış ticaret dengesine olumsuz etkisinin önlenmesi amaçları ile bazı ürün grupları sınırları belirlenerek cayma hakkından istisna edildi.

Haberin Devamı

1 OCAK 2024’TE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yönetmelik değişikliği ile hem satıcı/sağlayıcılar, aracı hizmet sağlayıcılar ile kargo şirketleri arasında ticari sözleşmelerin revizyonu ile bilgi işlem sistemlerinde gerekli entegrasyonun yapılabilmesi hem de tüketicilerin hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirilerek aydınlatılabilmesi için söz konusu değişikliklerin 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girmesi konusu düzenlendi.