Ekonomi 'Cep'teki israfa önlem

'Cep'teki israfa önlem

Paylaş
'Cep'teki israfa önlem

Binlerce kişi özentiden ya da ihtiyacı olan telefon modelini bilemediğinden 10 bin TL ve üzeri cihazları tercih ediyor ve her yıl milyarlarca lira heba oluyor. Havaya uçan paralar milli serveti sarstığı gibi rekabet ortamını da bulandırıyor. Peki hangi telefonu neden satın almalı? İşte rehber olacak öneriler... / Murat Gülderen-Posta

Yılda en az 50 farklı model telefon piyasaya girdiği için çoğu kişi, cihaz tercihinde kafa karışıklığı yaşıyor. Bazen telefon satıcıları da vatandaşın dilinden anlayamıyor. Durum böyle olunca ‘fiyatı yüksek olan iyidir’ mantığıyla hareket ediliyor ve gereksiz yere 3-5 bin TL fazladan para ödeniyor.

Haberin Devamı

Bir kesim de bu masrafı ‘arkadaşımda var bende de olsun’ diyerek sadece özentiden yapıyor. Bunlar da ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor. Peki bu harcanan paralar neye göre gereksiz? Sorunun cevabı tamamen ihtiyacınız olan şeyi bilmekte. Gelin madde madde sıralayalım:

GÜNDELİK KULLANICIYSANIZ:

Eğer istediğiniz sadece Instagram’dan fotoğraf ve hikaye paylaşmak, manzara resimleri çekmek, WhatsApp’ta yazışmak, Twitter kullanmak, uygulamalar içerisinde yer alan basit güncel oyunları oynamak, görüntülü konuşmak, online alışveriş yapmak, haberleri incelemek, e-postaları gönderip almak gibi işlemler yapmaksa ve önemli bir depolamaya da ihtiyacınız yoksa giriş seviyesinde bir cihaz bile sizin için yeterlidir.

Haberin Devamı

Bu cihazlar modeline göre 3 bin TL’den başlar 5 bin TL’ye kadar çıkar. Burada yapmanız gereken bu cihazları karşılaştırmaktır. Örneğin bazısının kameraları daha yüksek çözünürlüklüdür bazısının ise bataryası daha güçlüdür. Aynı şey RAM, işlemci ve depolama için de geçerlidir. O nedenle burada tercih tamamen size bağlıdır.

MERAKLISIYSANIZ:

Kaliteli fotoğraflar çekmeye ve Call of Duty ve Pubg gibi yüksek performanlı oyunlara meraklıysanız en az orta segment bir cihaz tercih etmeniz gerekiyor. Bu ayardaki telefonların dahili bellekleri 128-256 GB, RAM’leri 4-8 GB, batarya güçleri de 4000- 5000 mAh arasında yer alıyor.

Hatta en yeni modellere 5G özellikleri de eklendi. Bu cihazların fiyat aralıkları da marka ve modellerine göre 5 bin TL ile 10 bin TL arasında değişiyor. Aradaki ciddi fiyat farkını belirleyen etkenler ise kamera çeşitliliği, çözünürlüğü, RAM’i, dahili batarya performansı ve kullandığı işlemci... Örneğin ‘bana 128 GB fazlasıyla yeter. RAM de 4 olabilir’ derseniz ekstra paralar ödemenize gerek yok.

PROFESYONELSENİZ:

Eğer bir makine, elektronik, elektrik, endüstri, inşaat, yazılım ya da mekatronik mühendisiyseniz veya tasarımcılık, grafikerlik, bloger’lık, Influencer’lık yapıyorsanız tercihiniz üst segmentten yana olmalı. Çünkü autocad, adobe gibi meslekli çizim programları güçlü grafik işlemciler gerektiriyor.

Haberin Devamı

Öte yandan bu cihazlar 4K görüntü alabildiği ve kusursuz ses performansı gösterdiği için sinema kalitesinde videolar çekmeyi sağlıyor. Gece çekimlerinde de üstün performans sağlayan bu cihazların dahili bellekleri 1TB’a ulaşırken fiyatları ise 20 bin TL ile 57 bin 200 TL arasında değişiyor.