Ekonomi Çiftçiye 3 yeni destek kredisi

Çiftçiye 3 yeni destek kredisi

Paylaş
Çiftçiye 3 yeni destek kredisi

Tarım Ekosistemi Buluşması’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilere 3 yeni destek müjdesi verdi: Çiftçiye 36 ay vadeli 250 bin lira kredi, tarımsal KOBİ’lere 15 milyon lira üst limitli kredi ve uygun koşullarla borç transferi. Erdoğan ayrıca genç çiftçi ve kadın çiftçilere kredi limitinin 1 milyon liraya çıkarılacağını, borçlu çiftçilerin borcunun anaparasını ödemesi durumunda faizin silineceğini söyledi.

Ziraat Bankası’nın düzenlediği Tarım Ekosistemi Buluşması’nda Türkiye’nin her ilinden çiftçi ve üreticiler bir araya geldi. Bu yıl ikinci kez düzenlenen buluşmada sürdürülebilir ve güvenli tarım masaya yatırıldı, sektör paydaşları deneyimlerini paylaştı, gençlerin tarıma yönlendirilmesi için atılması gereken adımlar değerlendirildi. İstanbul’daki etkinliğe Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da katıldı. Erdoğan, çiftçilerle yeni desteklerin müjdesini paylaştı. Çiftçi ve tarımsal KOBi’lere yeni kredi paketleri açıklanırken, başka bankadan borç transferine de imkan sağlandı. Erdoğan ayrıca genç çiftçi ve kadın çiftçilere kredi limitinin 1 milyon liraya çıkarılması ve borçlu çiftçilere kolaylık sağlanmasını da istedi

Haberin Devamı

KİŞİ BAŞI 250 BİN LİRA

“Çiftçiyi ihmal eden, geleceğini ihmal etmiş demektir. Vereceğimiz müjdeler ülkemizin toprak muhafızları çiftçilerimizi daha da güçlendirmeyi amaçlıyor” diyen Erdoğan, çiftçiye 3 müjdesini şöyle sıraladı:

1- ÇİFTÇİ DESTEK KREDİSİ: Bu krediyi çiftçilerimiz hasat dönemine kadar yapacakları her türlü harcama için kullanabilecekler. Böylece çiftçilerimiz gelir elde edemedikleri dönemde ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Kişi başına 250 bin liraya kadar verilecek kredinin yıllık faiz oranı yüzde 9.75, vade süresi 36 aya kadar olacaktır.

2- TARIMSAL KOBİ KREDİSİ: Tarım ürünlerini işleyen küçük ve orta boy işletmeleri destekleyeceğimiz bu kredi ile nihai malın katma değerinin üreticide kalmasını amaçlıyoruz. Üst limiti 15 milyon lira, devlet tarafından ödenen kısmın dışında kalan faiz oranı yüzde 4.75’tir. Yatırım kredilerinde 10 yıla, işletme kredilerinde 24 aya kadar vade uygulanacak. Süt ve süt ürünleri, meyve suyu, reçel, pekmez, zeytin, paketleme, tütsüleme gibi pek çok başlıktaki işletme faaliyetlerinde bu kredi kullanılabilecektir.

Haberin Devamı

3- TARIM BORÇ TRANSFERİ KREDİSİ: Başka bankalardan yüksek faizle kredi kullanmış çiftçilerimizi Ziraat Banka’mızda sağlayacağımız uygun şartlarla bu yükten kurtarmayı amaçlıyoruz. Üst limiti 5 milyon lira, faiz oranı yüzde 9.75 olan kredinin vadesi 60 aydır.

İKI KAT ARTIŞLA 232 MİLYAR LİRA FİNANSMAN SAĞLADI

Buluşmanın açılış konuşmasını yapan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, tarım bankacılığındaki stratejilerini ‘Tarım Ekosisteminin Finansmanı’ olarak belirlediklerini hatırlatarak, “2022 yılında kullandırdığımız tarımsal kredileri 2021 yılına göre iki kat arttırarak 109 milyar TL’den 232 milyar TL’ye çıkardık” dedi. Ayrıca ‘Ulaşılabilir Finansman Stratejileri’ çerçevesinde kredi kullandırdıkları çiftçi sayısının da 1 milyona ulaştığını belirten Çakar, “Ziraat Bankası’nın kullandırdığı tarım kredilerinden yararlanan çiftçi sayısının artması, uygun maliyetli finansmana erişimin kolaylaştığının göstergesi olması açısından çok değerlidir” dedi.

Haberin Devamı

Çakar, tarım ve hayvancılık kredileriyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Küçükbaş hayvancılığa yönelik projemiz kapsamında 7 bin 314 üreticimiz, 1.2 milyar TL kullanarak 702 bin küçükbaş hayvan sahibi oldu. Projenin büyükbaş hayvanlara yönelik uygulamasını da geliştirdik. Yine son 2 yıl içerisinde 61 bin üreticiye 3.5 milyar TL küçük ekipman kredisi, 117 bin üreticiye 34.5 milyon TL traktör kredisi, 39 bin üreticiye 4.7 milyar TL tarımsal mekanizasyon kredisi kullandırdık.

Genç çiftçi ve kadın çiftçi kredilerimiz büyük ilgi uyandırdı. Tarımsal elektrik kredileri ürünümüzle 1.855 üreticimiz 1.2 milyar TL kredi kullanarak elektrik borçlarını ödediler.” Çakar, bankanın kullandırdığı tarım kredilerinden kaynaklı takip oranının da yüzde 1’in çok altında olduğunu vurguladı.

GENÇ VE KADINLARA 1 MİLYON LİRA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki günlerde Ziraat Bankası’nın yanında Ziraat Katılım’ın da çiftçilere düşük maliyetli finansman sağlayacağı düzenlemeyi hayata geçireceğini açıkladı. Genç çiftçi ve kadın çiftçi kredi limitlerinin 500 bin lira olduğunu hatırlatan Erdoğan, Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar’a genç ve kadın çiftçi kredi limitlerini 500 bin liradan 1 milyon liraya çıkarma talimatını verdi.

Haberin Devamı

BORÇLUNUN FAİZİ SİLİNECEK

Ziraat Bankası’nın tarım kredilerindeki takip oranının yüzde 1’in altında olmasının çiftçilerin borçlarına sadık olduklarını gösterdiğini ifade eden Erdoğan, “Buna rağmen borcunu ödemekte zorlanan çiftçimiz varsa onlara destek olmak da boynumuzun borcudur.

Tarım kredisi takip hesabındaki çiftçilerimizden, borcunun anapara ödemesini peşin yapanların faizlerinin silinmesi onları rahatlatacaktır. Anapara ödemesini peşin yapmakta zorlananlar mutlaka olacaktır. Peşin parası olmayanların borçlarını herhangi bir gecikme, temerrüt faizi olmadan yapabilmesine imkan sağlamak lazım” diyerek Alpaslan Çakar’a bir talimat daha verdi.

54 MİLYAR KAYNAK

Buluşmada konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bakanlık olarak sağladıkları tarımsal destekleri anlattı. Bakan Nebati, “2023’te çiftçilerimize yapılacak tarımsal desteklemeler için geçen yılın başlangıç bütçesine göre yüzde 109 artış yaparak 54 milyar lira kaynak tahsis ettik. Geçen yıl çiftçilerimize 3.1 milyar lira mazot desteği, 1.9 milyar lira gübre desteği sağladık. 2023 yılı için mazot desteğinde yüzde 130 ila yüzde 395; gübre desteğindeyse yüzde 130 ve yüzde 163 yıllık artış gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

Çiftçilerimizin finansmana erişimini kolaylaştırmaya yönelik çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Hazine faiz destekli kredilerin bakiyesi 2022 yılı sonu itibarıyla 204 milyar liraya ulaşmıştır” diye konuştu. Nebati, kasım ayıyla birlikte başlayan enflasyondaki düşüşlerin bundan sonraki aylarda da görüleceğini ifade etti.