Ekonomi Çin'den İspanya'ya ilaç gibi anlaşma

Çin'den İspanya'ya ilaç gibi anlaşma

Paylaş
Çin'den İspanya'ya ilaç gibi anlaşma

Çin, ciddi ekonomik kriz yaşayan İspanya ile 5 milyar 654 milyon avroluk 16 ticari anlaşma imzaladı

İspanya’da bulunan Çin Başbakan Yardımcısı Li Keqiang, İspanya ile 12’si özel, 4’ü kamu şirketi olmak üzere toplam 16 ticari anlaşma imzalarken, İspanyol ekonomisine güvenip, desteklediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Li Keqiang yaptığı konuşmada, "İyi ve kötü günde İspanya’nın yanında olacağız. Çin, İspanya’nın mali krizini aşmasına yardım edecek. Çin, uzun vadede sorumlu bir yatırımcıdır. Bu piyasaya güveniyoruz" dedi.

Söz konusu anlaşmaların enerji, teknoloji, telekomüniskasyon ve gıda sektörlerinde olduğu belirtilip, anlaşmaların büyük bölümünün İspanyol-Arjantin sermayeli Repsol YPF petrol şirketiyle yapıldığı kaydedildi.

MARSHALL YARDIMINA BENZETTİLER

Çin’in anlaşma yaptığı firmaların arasında, Türkiye’de hava sahası gözetim ağını yenileyip genişleten İspanyol firması "İndra" da bulunurken, "İndra"nın, Çin’in Xian ve Chengdu havaalanlarındaki hava trafiğini yenilemek için yaklaşık 19 milyon avroluk bir anlaşma imzaladığı duyuruldu.

Haberin Devamı

50’ye yakın Çinli işadamı ile Madrid’e gelen Le Keqiang, İspanya’da Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Elena Salgado, Dışişleri Bakanı Trinidad Jimenez, Endüstri Ticaret ve Turizm Bakanı Miguel Sebastian ve çok sayıda üst düzey İspanyol işadamı ile görüşmeler yaptı.

Ayrıca 2009 rakamlarına göre, İspanya’nın Çin’e 1 milyar 989 milyon avroluk ihracat yaptığı, ithalatının ise 14 milyar 454 milyon avro olduğu belirtildi. Öte yandan İspanyol basını, Li Keqiang’ın Madrid’deki temaslarını ve imzalanan 16 ticari anlaşmayı, 2. Dünya Savaşı’nda ABD’nin 16 ülkeye yaptığı Marshall yardımına benzetti.

"Hoşgeldin Mr. Li" şeklinde başlık atan İspanyol gazeteleri, "Çin, İspanya’nın borçlarını satın almaya devam edeceği sözünü verdi. İspanya’ya verilen bu güven mesajı, İspanyol borcu için bir oksijen balonu etkisi yaratacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa turunda olan, geçtiğimiz hafta Yunanistan ve Portekiz’i de ziyaret eden Çin Başbakan Yardımcısı yarın İspanya’dan ayrılarak Almanya ve ardından İngiltere’ye gidecek.