Ekonomi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dolaylı verginin azalması talebini destekliyorum

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dolaylı verginin azalması talebini destekliyorum

Paylaş
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dolaylı verginin azalması talebini destekliyorum

Ekonomide yapısal dönüşüm sinyali veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Dolaylı verginin azalması talebini destekliyorum' dedi. Yılmaz, vergi sistemi ve orta vaeli programla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kabine toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Milliyet'ten Aslıhan Altay Karataş'ın haberine göre,  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili "Daha çok yapısal dönüşüm boyutu olacak. Rekabet gücünü artırıcı, verimliliği artırıcı Türkiye’yi dünyada daha avantajlı konuma getirecek değişimler ve dönüşümler. Vergi reformundan tutun eğitimdeki dönüşümlere kadar birçok alanı kapsayacak. Hukuk alanında özellikle ekonomiyi ilgilendiren değişikliklerden yatırım ortamını iyileştirmeye dönük, daha çok verimliliği, rekabet gücünü ve ekonominin potansiyelini geliştirici her türlü köklü değişimi kapsıyor olcak" dedi.

 Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, özetle şunları söyledi:

ORTA VADELİ PROGRAM EYLÜL'DE

Haberin Devamı

Orta vadeli programTeknik boyutunu strateji bütçe başkanlığımız yürüyor. Onların sonuçlarını Ağustos’un son günlerinde dinleyeceğiz tartışacağız , teknik taraf öyle. Bu sene bir taraftan da sektördeki paydaşlarla, STK’larla istişareler yapıyoruz. Yeni bir döneme girdik çünkü Türkiye yüzyılı diyoruz. Deprem sonrası dönem dolayısıyla da yeni bir dönemdeyiz bu yeni döneme ilişkin değişik kesimlerin beklentilerini önceliklerini alarak OVP’yi şekillendireceğiz. Bu da bu OVP’yi geçmiş OVP’lerden ayırt edici bir vasıf olacak. Daha çok yapısal dönüşüm boyutu olacak. OVP’yi üç ayaklı düşünebilirsiniz bir para politikasının genel çerçevesi var. Detayları Merkez Bankası’nın uhdesinde. Maliye politikasının detayları var ovp’de, bütçedeki rakamlar hepsi var orada. Bir de tabii üçüncü ayak olarak da yapısal dönüşümleri içerecek. Rekabet gücünü artırıcı, verimliliği artırıcı Türkiye’yi dünyada daha avantajlı konuma getirecek değişimler ve dönüşümler. Vergi reformundan tutun eğitimdeki dönüşümlere kadar birçok alanı kapsayacak. Hukuk alanında özellikle ekonomiyi ilgilendiren değişikliklerden yatırım ortamını iyileştirmeye dönük, daha çok verimliliği, rekabet gücünü ve ekonominin potansiyelini geliştirici her türlü köklü değişimi kapsıyor olcak. Eylülde, ilk 10 günü muhtemelen açıklayacağız bu biraz da çalışmaların seyrine bağlı istişarelerin bir kısmını bitirdik iş dünyasıyla görüştük işçi kesimi ile görüştük memurlarla muhasebecilerle görüştük.

Haberin Devamı

TOBB İLE ORGANİZASYON DÜŞÜNÜYORUZ

Şimdi önümüzde Tarım ve Finans kesimi temsilcileri ile görüşme var. TZOB ve birlik başkanlıklarıyla bir görüşmemiz olacak. Henüz tarihini tam belirleyemedik ama kısa bir süre içerisinde Tarım Bakanımızla birlikte görüşmeyi planlıyoruz. Finans kesimi olan görüşmemizi ile cuma günü İstanbul’da İstanbul finans merkezinde yapacağız. Bankalar Birliği, kamu-özel sektör temsilcileri, banka genel müdürleri, dolayısıyla finans kesimini temsil eden önemli aktörler olacak. Onların önümüzdeki üç yıla ilişkin bakışı, beklentileri konuşulacak.Bir de TOBB ile bir organizasyon düşünüyoruz o da bütün illerden başkanları davet edecekler belki de tam gün ayıracağız bütün illerin bölgelerin sorunlarını beklentilerini de almış olacağız.-Kabinede ovp ile ilgili bir sunum oldu mu?Oldu, bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla ilgili öne çıkan konuları sundum.

Haberin Devamı

TEK HANELİ ENFLASYON HEDEFİ

Hükümet ile Merkez Bankası orta vadeli programda enflasyona ilişkin hedefleri birlikte belirlerler. Son bir güncelleme oldu zaten dolayısıyla bundan sonra büyük bir güncelleme beklememek gerekir. 2026 perspektifinde yapacağız. Dolayısıyla 2025’e kadar belki küçük güncellemeler ama asıl 2026 OVP ile netleşmiş olacak ve orada da perspektifimiz tek haneli enflasyon

VERGİ REFORMU

İşveren ve işçi kesimi de vergi sistemine yeniden bakılsın diyor. Hem işçi kesiminin hem işveren kesiminin Doğrudan vergilerin artması dolaylı vergilerin ise azalması yönünde ortak bir talebi var. (Siz destekliyor musunuz?) Ben de destekliyorum tabii. Önünüzdeki dönemde bu yönde bir takım çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu vergi artışı-azalışı değil. Bu vergi sisteminin modernize edilmesi, güncellenmesi, sadeleştirilmesi, daha dengeli hale getirilmesi diyelim.

"ORTA VADELİ PROGRAMIN, 85 MİLYONUN TAMAMINA REHBERLİK EDECEĞİNE İNANIYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın hükümet için bir yol haritası mahiyetinde olan Orta Vadeli Program ile ilgili bilgi sunduğunu aktararak, "Orta Vadeli Programımızı, iş dünyamızla başta olmak üzere sendikalarla, odalarımız ve sivil toplum temsilcileriyle yakın diyalog halinde hazırlıyoruz. Eylül ayında kamuoyuyla paylaşacağımız Orta Vadeli Program'ın, 85 milyonun tamamına rehberlik edeceğine inanıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı