Ekonomi Daha çok doğrudan yatırım

Daha çok doğrudan yatırım

Paylaş
Daha çok doğrudan yatırım

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Engin Aksoy, “Ekonomideki dengelenme sürecinin yaratacağı güven ortamı ve öngörülebilirliğin 2024 yılında uluslararası doğrudan yatırımlara olumlu yansımasını bekliyoruz” dedi.

GENELİNİ ETKİLEDİ

Haberin Devamı

2023’ün küresel ekonomi için zorlu bir yıl olduğuna dikkat çeken Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Engin Aksoy, “Pandeminin etkisini azaltmaya yönelik politikaların artırdığı enflasyonla mücadele için sergilenen para politikasındaki sıkı duruş, gelişmiş ülkelerin büyüme performansının, tarihi ortalamalarına göre düşük seyretmesine neden oldu. Bu durum gelişmekte olan ülkeleri de olumsuz etkiledi” dedi.

BÜYÜME BEKLENTİSİ DÜŞTÜ

Dünya genelinde hem üretimde hem de ticarette gerileme yaşandığını belirten Aksoy şöyle devam etti: “Küresel ölçekte ihracat performansında 2023 yılının ilk 9 ayında yüzde 1.1 oranında bir daralma yaşanırken, OECD 2023 yılı küresel büyüme tahminini yüzde 2.9’a indirdi. 2024 yılında para politikasında bir miktar gevşeme olsa da 2023 yılındaki sıkılaşmanın gecikmeli etkileriyle yılın tamamında küresel büyümenin bir miktar daha yavaşlamasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

İSTİKRAR İÇİN ÖNEMLİ

Enflasyonun düşürülmesi ile öngörülebilirliğin artacağını ifade eden Engin Aksoy, “Son dönemde ortaya konan makroekonomik politika çerçevesiyle ekonomideki kırılganlıkların azaltılmasının yanında makroekonomik ve finansal istikrar konusunda kazanımlar elde edildiği de bir gerçek. Nitekim, bu olumlu gelişmelerin, yerli ve uluslararası kuruluşların Türkiye’ye yönelik değerlendirme ve raporlarına da yansıdığını görüyoruz. Mevcut politika çerçevesinin önümüzdeki dönemde devam etmesini bekliyor, bu politikaların tamamlayıcısı olarak ekonomimizin istikrarlı bir şekilde büyümesini destekleyecek verimlilik artışlarına odaklı makro ve mikro politikaların hayata geçirilmesini de oldukça önemsiyoruz” diye konuştu.

10 AYDA 7.8 MİLYAR DOLAR GELDİ

Uluslararası doğrudan yatırımlara (UDY) işaret eden Aksoy, şunları söyledi: “Farklı jeopolitik ve finansal riskler nedeniyle 2023 yılı, UDY performansı açısından zayıf bir yıl oldu ve yılın ilk yarısında küresel düzeyde yüzde 36 oranında daralma yaşandı. Ülkemiz de kendine özel nedenlerin yanında bu gelişmeden olumsuz etkilendi ve 2023’ün ilk 10 ayı itibarıyla UDY girişinde 7.8 milyar dolar ile 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 31’lik bir düşüş gerçekleşti. Ekonomideki dengelenme sürecinin yaratacağı güven ortamı ve öngörülebilirliğin 2024 yılında uluslararası doğrudan yatırımlara olumlu yansımasını bekliyoruz. Jeopolitik konumu, nitelikli insan gücü, büyük iç pazarı ve farklı pazarlara olan erişimiyle Türkiye; bölgesel bir üretim ve hizmet merkezi üssü olma potansiyeline sahip.”

Haberin Devamı

KÜRESEL PASTADAN YÜZDE 1.5 PAY ALMA HEDEFİ

“33 ülkeden gelen ve her biri sektörlerinin lideri konumunda olan 274 üyemizin yüksek katma değerli yatırımları ülkemizin kalkınmasına katkı sağlıyor” diyen Engin Aksoy, şöyle devam etti: “Dijital ve yeşil dönüşüm alanlarında Türkiye’nin yatırım çekmesinin ekonomimizin rekabetçiliğini artırarak ülkemizin refah seviyesindeki artışa da önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Makroekonomik istikrarın sağlanmasının yanında, düzenleyici çerçevede öngörülebilirliği artıracak yönde gerekli iyileştirmelerin yapılmasıyla 2028 yılı için konulan küresel doğrudan yatırımlardan yüzde 1.5 pay alma hedefinin ulaşılabilir olduğunu düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

İKİZ DÖNÜŞÜM ŞART

Özel sektör firmaları olarak, 2024 yılında ekonominin büyümesinde yaşanacak yavaşlamaya uyum sağlama konusunda stratejiler üzerinde çalıştıklarını belirten Aksoy, «Bu geçiş döneminde, kendi iç süreçlerimizi gözden geçirerek, verimlilik artışı sağlayabileceğimiz alanlar ile ihracat yaptığımız pazar ve ürün çeşitlendirmesi çalışmalarına odaklanmayı hedefliyoruz. Sürdürülebilir büyüme ve bunun yeşil ve dijital dönüşüm (ikiz dönüşüm) ile sağlanması bizim en önemli önceliğimiz” değerlendirmesinde bulundu.