Ekonomi Deprem bölgesinde 132 bin konuta temel atıldı

Deprem bölgesinde 132 bin konuta temel atıldı

Paylaş
Deprem bölgesinde 132 bin konuta temel atıldı

Asrın felaketi sonrasında 11 ilde kalıcı konut çalışmaları devam ediyor. 11 ilde 506 bin 739 konut ve 143 bin 271 köy evi ile toplamda 650 bin 10 deprem konutu yapılacak. Bugüne kadar 132 bin konut ve köy evinin temelleri atıldı. 125 bin konut ve köy evinin ise ihale süreci tamamlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yaklaşık 14 milyon insanın etkilediği bölgede çalışmalar devam ediyor. Bakanlığa bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Emlak Konut ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü eliyle, depremlerden etkilenen 11 ilde 506 bin 739 konut ve 143 bin 271 köy evi ile toplamda 650 bin 10 deprem konutu yapılacak. İlk etapta bir yıl içerisinde 319 bin deprem konutunun teslim edilmesi planlanıyor. 11 ilde bugüne kadar 132 bin konut ve köy evinin temelleri atıldı. Böylece yaklaşık 500 bin kişinin yaşayacağı konutların temeli atılmış oldu. Toplamda 125 bin konut ve köy evinin ise ihale süreci tamamlandı.

Haberin Devamı

BAYRAMDA TESLİM EDİLDİ

Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Gaziantep’in Nurdağı ilçesine bağlı Belpınar ve Mesthüyük köyleri ile Kahramanmaraş Türkoğlu Özbek köyünde yapımı tamamlanan ilk köy evlerinin anahtar teslimi gerçekleşti. Konutlar tamamlandıkça etaplar halinde anahtar teslimleri yapılıyor.

ULUSAL RİSK KALKANI MODELİ HAZIRLANDI

Şehirleri başta deprem olmak üzere sel ve kuraklık gibi afetlere daha hazırlıklı hale getirmek için oluşturulan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli ile şehirleri tarihiyle, kültürüyle, demografisiyle, sanayisiyle, altyapısıyla bir bütün olarak ayağa kaldırmak amaçlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 11 ili yeniden inşa ederken başta deprem olmak üzere coğrafyamızın ve iklim krizinin sebep olabileceği afetlere karşı şehirleri dirençli hale getirmek için bilim insanlarının desteklerine ve onların sahadaki çalışmalarına ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Bu ihtiyaç çerçevesinde davet edilen bilim insanları içinde inşaat, jeoloji, maden, çevre, endüstri, ziraat mühendisliği gibi alanlardan isimler olduğu gibi mimar, şehir-bölge planlama, sosyoloji, psikoloji, tarih, iletişim uzmanlığı, sağlık, hukuk gibi birçok farklı disiplinden alanında uzman isimlerin de yer aldığı toplantılar gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

SOSYAL KONUTTA DA SÜREÇ İŞLİYOR

11 ilde deprem konutları inşa edilirken bir yandan da sosyal konut hamlesi İlk Evim İlk İşyerim için çalışmalara devam ediliyor. Bakanlığın TOKİ eliyle hayata geçirdiği ve 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ara verilen, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi projelerinde kuralar çekildi, süreç işliyor.

TARİH YAŞATILACAK

Bakanlıktan paylaşılan bilgilere göre, deprem bölgesinde yürütülen çalışmalar şöyle:

  • Bölgede şehirlerin kültürünü yaşatacak, ihtiyaçlarını giderecek anlayışla projeler hayata geçiriliyor.
  • Kültürel yapılar ve tarihi zenginlikler yalnızca bölgelerin veya şehirlerin değil Türkiye’nin de kimliği, dışarıya açılan yüzü ve yaşayan geçmişi olarak kabul ediliyor. Bu eksende tarihi yapılara hassasiyetle yaklaşılıyor.
  • Yeniden Ulu Cami’nin, Habib-i Neccar Cami’nin, Kurtuluş Caddesi’nin aslına uygun şekilde inşa sürecinin yürütülmesi hedefleniyor.
  • Bu noktada merkezle alakalı masterplan çalışması yürütülüyor. Bu plan anlayışı içerisinde, Roma dönemine ait köprüleri dahi Amik Ovası’nda, Asi Nehri’nde yeniden inşa etmek, yeniden ayağa kaldırılmak hedefleniyor.

MASTERPLAN YAPILIYOR

  • Bakanlık tarafından, depremin ağır hasar verdiği bölgelerde 11 ilde 11 ayrı masterplan çalışmaları yürütülüyor. Bu çerçevede Türkiye’nin ileri gelen mimarlarıyla birlikte ortak bir çalışma yapılıyor.
  • Akademisyenler, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları, yerel yöneticiler, mimar ve mühendislerin görüşleri alınarak yeni yerleşim yerlerine uygun alanlar belirledi.
  • Yeni yapılacak afet konutları için yer tespiti yapılırken, deprem sebebiyle oluşan kırıklar dahil olmak üzere zeminin her türlü ayrıntılarıyla birlikte mikro bölgeleme ve ayrıntılı jeolojik etüt raporları hazırlandı.
  • Afet konutları en sağlam temel olarak görülen radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle, yöresel mimariye uygun inşa ediliyor.


 

DAİRELER NASIL OLACAK?

Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek ve 105 metrekare alana sahip daireler, 3+1 şeklinde planlandı. Köyleri yeniden ayağa kaldıracak projelerle bölgesel olarak farklı ihtiyaçlara göre tek katlı, verandalı, yöresel mimari ve yaşam koşulları göz önüne alınarak 5 farklı tip tasarlandı. Konutların tüm tip planları ortalama brüt 122-127 metrekare, net 102-106 metrekare büyüklükte ve tüm tipler 3+1 şeklinde yapıldı. Hayvancılık yapan ve ahırları kullanılamayacak şekilde hasar alan vatandaşlar için de köy evleri ahırlarla birlikte yapılıyor. Ahır tipleri brüt 85 metrekare, net 78 metrekare olarak planlandı. 100 hanenin üstü olan köylerde ise köy konağı ile cami veya cem evi planlaması yapılarak projeler hazırlanıyor.

Haberin Devamı