Deprem bölgesinde işten çıkarma yasaklandı
Deprem felaketi sebebiyle OHAL ilan edilen illerde istihdamın korunmasına yönelik tedbirler kapsamında işverenlere işten çıkarma yasağı getirildi. Bölgede ayrıca kısa çalışma ödeneği de devreye alındı. Kısa çalışma şartlarını taşımayanlara ise nakdi destek sağlanacak.
Olağanüstü hal kapsamında çalışma ve sosyal güvenlik alanına ilişkin alından tedbirlere dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre, deprem felaketi sonrası 8 Şubat tarihinde ilan edilen OHAL kapsamındaki illerde deprem nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olduğu belgelenen işyerlerinde kısa çalışma uygulaması başlayacak. Şartları taşıyan işyerlerinde de işten çıkarma yasağı uygulanacak.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
Hasar durumunu belgeleyen işverenlerin başvurusu doğrultusunda kısa çalışma ödeneği verilecek. Bu illerde bulunan depremzedeler işyerleri de kapandığı için maaşlarını devletten alacak. Kısa çalışma ödeneği üç aya kadar sürecek. Gerekirse bu süre Cumhurbaşkanı kararı ile uzatılabilecek. Pandemi döneminde olduğu gibi işyerlerinin kısa çalışma ödeneği için başvurması yeterli sayılacak ve inceleme süreci ortadan kalkacak.
ARANAN ŞARTLAR
Çalışanlar son 120 gün hizmet akdine tabi çalışıyorsa ve son 3 yılda adına en az 600 gün prim yatırılmışsa kısa çalışmadan yararlanabiliyor. İşçilere kısa çalışma ödeneği ile birlikte Genel Sağlık Sigortası primleri de ödeniyor. Kısa çalışma ödeneği, işçinin son 12 aydaki ortalama brüt ücretinin yüzde 60’ı oranında bağlanıyor. İşteki maaşı ne olursa olsun alınacak ödeme, brüt asgari ücretin yüzde 150’sini aşamıyor.
ÜST SINIRI 15 BİN LİRA
Bu hesaba göre, asgari ücretli işçilerin 12 aylık ortalama ücreti 6 bin 154 lira olduğu için, kısa çalışma ödeneği bunun yüzde 60’ı olan 3 bin 692 lira üzerinden bağlanacak. Bu tutardan sadece damga vergisi kesilecek. Böylece, asgari ücretli depremzede işçiye 3 bin 660 lira kısa çalışma ödeneği verilecek. Asgari ücretin üzerinde maaş alanlar ise brüt ücretlerinin yüzde 150’si üzerinden ödenek alacaklar. Ödenek tutarı 15 bin 12 liraya kadar çıkabilecek. Bundan da 114 lira damga vergisi kesilecek.
OHAL SÜRESİNCE GEÇERLİ OLACAK
Olağanüstü hal ilan edilen deprem bölgesindeki illerde işten çıkarma yasağı uygulanacak. Her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, olağanüstü hal süresince sadece ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerde, işyerinin kapanması, işin sona ermesi hallerinde feshedilebilecek. Yasağa aykırı şekilde iş akdini fesheden işverene, her ay için bir aylık asgari ücret tutarında (8 bin 500 lira) ceza verilecek.
NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ
İşyerinde kısa çalışma ödeneği veya işsizlik ödeneği koşullarını yerine getiremeyen depremzede işçilere nakdi ücret desteği sağlanacak. Deprem illerinde 6 Şubat 2023 tarihi itibarıyla sigortalı çalışmakta olan işçilerden, kısa çalışma ödeneği ve işsizlik ödeneği için yeni bir hak sahipliği oluşmayanlara İşsizlik Fonu’ndan günlük 133.44 TL nakdi ücret desteği verilecek. Aylık destek tutarı 4 bin 3 lira olacak. Nakdi ücret desteği alanlar, Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler.
- Narin cinayetinde yeni gelişme! Davanın seyrini değiştirecek ayrıntı ortaya çıktı
- Candan kardeşlerin davasında ara karar açıklandı Bahar Candan şok oldu: Baba ben burada mı kalacağım?
- Kar yağışı uyarısı yapıldı! La Nina kışı geliyor: Tarih verildi
- MSB: PKK'lı 2 terörist, Habur'daki Hudut Karakoluna teslim oldu
- Konya'da 5 aydır kayıp olan kadının korkunç sonu! Ekipler kan donduran detayları ortaya çıkardı