Ekonomi Deprem sigortası yaptırma eğilimi artıyor

Deprem sigortası yaptırma eğilimi artıyor

Paylaş
Deprem sigortası yaptırma eğilimi artıyor

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından deprem sigortası yaptıranların sayısı artıyor. 2022 yılında 10 milyon 941 bin adet deprem sigortası bulunurken bu rakam, 2023 sonunda yüzde 6.5’lik artışla 11 milyon 656 bin poliçeye yükseldi. Deprem sigortası yaptırırken poliçe kapsamını iyi anlamak gerektiğinin altını çizen Doğan Sigorta ve Reasürans Brokerliği AŞ’nin CEO’su Selcen Gür, “Hasar durumunda nasıl bir süreç izleneceğini bilmek önemli” dedi.

Prim tutarlarının nasıl belirlendiği ve ödeme planının nasıl işlediği hakkında da bilgi sahibi olunması gerektiğini söyleyen Gür, “Poliçe kapsamında belirtilen istisnalar iyice öğrenilmeli. Zorunlu deprem sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararlar, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılanır” diye konuştu.

Haberin Devamı

1.2 MİLYON TL ÜST SINIR

Bina tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altında olduğunu ifade eden Gür, şunları söyledi: “Poliçenin ne tür hasarları kapsadığı, maksimum tazminat miktarı, istisnalar ve ödeme koşulları gibi detayları incelemek önemli. Betonarme binalar için maksimum karşılama tutarı 1 milyon 272 bin TL. Poliçenin tüm detaylarını anlamadan önce imzalamamak gerekiyor.”

KONUT SİGORTASININ FARKI NE?

Zorunlu deprem sigortası ile konut sigortasının iki farklı sigorta türü olduğunu vurgulayan Gür, şöyle konuştu: “Konut sigortası, genellikle poliçeye göre değişmekle birlikte, yangın, hırsızlık, su baskını, cam kırılması gibi çeşitli riskleri kapsıyor. Ayrıca, bazı poliçeler ek kapsam seçenekleri de sunabilir. DASK ise zorunlu bir sigorta olduğu için kapsamı standarttır. Konut sigortası genellikle zorunlu değildir.”

Haberin Devamı

HANGİ RİSKLER VAR?

Konut sigortası almayıp sadece DASK sigortasıyla kalmanın bazı riskleri beraberinde getirdiğine de değinen Gür, şöyle devam etti: “Konut sigortası daha geniş bir kapsama sahiptir ve yangın, hırsızlık, su baskını gibi diğer riskleri de içerebilir. Dolayısıyla, konut sigortası olmadan bu tür risklere karşı korunmamış olursunuz.”