Ekonomi Deprem sigortasına 2024 tarifesi

Deprem sigortasına 2024 tarifesi

Paylaş
Deprem sigortasına 2024 tarifesi

Her an deprem tehlikesi altında bulunan Türkiye’de yapı stokunu yenilemek kadar, bu yapılara finansal güvence sağlamak da bir o kadar önemli. Bu kapsamda Zorunlu Deprem Sigortası öne çıkıyor. Zorunlu Deprem Sigortası azami teminat tutarı 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere iki katına çıkartılarak, 1 milyon 272 bin TL’ye yükseltildi. Ayrıca Şubat 2024’ten itibaren primler ve teminatlar enflasyona göre artacak. Poliçesi 2023’te başlayıp 2024’te de devam edenler ise güncelleme yapmalı.

6 Şubat’ta yaşadığımız 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi, Türkiye’yi derinden sarstı. Geçen yaklaşık bir yıllık sürede deprem bölgesinde yaralar sarılmaya çalışılırken, bu büyük felaket tüm Türkiye’de deprem korkusunu tetikledi. Çünkü Türkiye’de 68 il fay hatları üzerinde bulunuyor. Uzmanlar, başta İstanbul olmak üzere depreme hazırlık için çok ciddi uyarılar yapıyor. Vatandaş da bina risk tespitlerine, kentsel dönüşüme talebini artırdı. Depreme karşı alınacak önlemler arasında en başta yapı stokunu yenilemek gelirken, finansal olarak da sigorta önlemini unutmamak gerekiyor. Bu finansal önlemlerden en önde geleni Zorunlu Deprem Sigortası. 1 Ocak 2024 itibarıyla Zorunlu Deprem Sigortası’na bazı güncellemeler geldi.

Haberin Devamı

YÜZDE 100’E YAKIN ARTIŞ

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK), Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği’nde yaptığı değişiklikler 28 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. Kurumdan yapılan açıklamada, tebliğin her yıl kurum tarafından güncellendiği hatırlatılarak, “Bu çerçevede, sigorta ve inşaat sektörlerindeki değişen koşullara ve yeniden yapım maliyetlerine göre sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedelleri yeniden tespit edilmiştir. Bununla uyumlu olarak azami teminat tutarı da güncellenmiş, azami teminat tutarı 640 bin TL’den 1 milyon 272 bin TL’ye yükseltilmiştir. Sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedeli betonarme konutlar için 3 bin 16 TL’den 6 bin TL’ye, diğer konutlar için 2 bin 80 TL’den 4 bin TL’ye çıkartılmıştır” denildi.

Haberin Devamı

ENFLASYON KORUMASI

Ayrıca Zorunlu Deprem Sigortası’nda değişen ekonomik koşullar nedeniyle hak sahiplerinin menfaatlerinin korunması amacıyla primlerin ve teminatların aylık olarak enflasyonla güncellenmesi de sağlandı. Primler ve teminatlar, Şubat 2024’ten itibaren her ay Üretici Fiyat Endeksi’ne göre artırılacak. Açıklanan oranın sıfırın altında olması durumunda, söz konusu oran sıfır olarak alınacak. Aylık metrekare bedelindeki değişiklik Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından sigorta şirketlerine otomatik olarak iletilecek. Böylece primlerin ve teminatların yıl içerisinde değer kaybetmesinin önlenmesi ve güncel kalması hedefleniyor.

7 RİSK GRUBU 14 FARKLI TARİFE

Prim tutarını hesaplamak tüm iller için geçerli 7 risk grubu ve 2 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 14 tarife fiyatı bulunuyor. Yeni tebliğe göre, asgari prim tutarı her halükârda risk grubuna göre birinci gruptan yedinci gruba sırasıyla 979 TL, 869 TL, 739 TL, 693 TL, 521 TL, 370 TL ve 252 TL’den az olamayacak.

SÖZLEŞMELER NE OLACAK?

Söz konusu düzenlemeler, 1 Ocak 2024 ve sonrası düzenlenen poliçeler için uygulanacak. Tebliğin yayımı tarihinden (28 Aralık) önce akdedilen ve teminat başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 ve sonrası olan sigorta sözleşmeleri, prime ilişkin herhangi bir işlem yapılmaksızın yeni rakamlara tabi olacak. Ancak, tebliğin yayın tarihinden önce yaptırılan ve 2024 yılında da devam eden poliçelerdeki teminat tutarını yükseltmek için sigorta şirketi, acente veya banka şubesine başvuru yapılması gerekiyor. Örneğin Temmuz 2023’te poliçesini yenileyen bir sigortalı, poliçesi Temmuz 2024’e kadar devam edeceğinden, 1 Ocak’tan itibaren güncelleme yapmalı. 6 Şubat depremleri sonrasında, güncelleme yapmayan birçok depremzede, eski tutarlar üzerinden hasar ödemesi almış, bu durum davalara konu olmuştu.

Haberin Devamı

‘YENİ YILDA İLK İŞİNİZ BU OLSUN!’

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) da güncellemelere ilişkin açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, “Mevcutta poliçesi bulunan sigortalılarımız da teminatlarını iki katına çıkarabilir ve enflasyon korumasından faydalanarak olası bir depreme karşı daha büyük güvence sağlayabilirler. Bunun için, acentelerine, banka şubelerine veya sigorta şirketlerine başvurarak, oldukça düşük maliyetli ek prim ödemesi yaparak poliçe eki düzenlemeleri yeterli olacaktır. Bizler bu vesile ile, poliçesi olmayan vatandaşlarımızı DASK poliçelerini yaptırmaya, zaten poliçesi olan sigortalılarımızı da poliçe teminatlarını güncellemeye çağırıyoruz. Hatta hepimiz için yeni yılın ilk işi bu olsun” denildi.

Haberin Devamı

6 ŞUBAT SONRASI 35 MİLYAR LİRA ÖDEME

DASK’tan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş depremlerinde 35 milyar TL tazminat ödemesi gerçekleştirildiği belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı: “DASK, önümüzdeki yılın ikinci yarısında da sel başta olmak üzere tüm doğal afetlere teminat sağlar hale gelecektir. DASK olarak hedefimiz, yüzde 100 sigortalılık.”

DEPREMDEN SONRA YÜKSELDİ

6 Şubat depremleri öncesinde Türkiye’de Zorunlu Deprem Sigortalı konut oranı yüzde 54.7 seviyesindeydi. O gün 20 milyon 32 bin konuttan 10 milyon 949 bin 642’si sigortaya sahipti. Gelinen noktada, sigortalı konut sayısı 11 milyon 681 bin 875’e yükseldi. Marmara’da 6 Şubat’ta yüzde 62.9 olan sigortalılık oranı yüzde 66.5’e, İç Anadolu’da yüzde 49.2 olan oran yüzde 53.4’e, Ege’de yüzde 56.2 olan oran yüzde 58.9’a, Akdeniz’de yüzde 49 olan oran yüzde 54.4’e, Karadeniz’de yüzde 46.1 olan oran yüzde 47.3’e, Doğu Anadolu’da yüzde 50.3 olan oran yüzde 58.8’e yükseldi. Depremin etkilediği Güneydoğu Anadolu’da ise yüzde 50 olan oran şu anda yüzde 50.6’da bulunuyor.

Haberin Devamı