Ekonomi Deprem uyarı sistemleri zorunlu olmalı

Deprem uyarı sistemleri zorunlu olmalı

Paylaş
Deprem uyarı sistemleri zorunlu olmalı

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, bir kez daha Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırladık.

Deprem sırasında ve sonrasında oluşacak zararların en aza indirilebilmesi için yalnızca konutlarda değil işyerlerinde, kamu binalarında, hastanelerde, okullarda önlem alınması şart. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği ‘tüm kurum ve kuruluşların çalışanlarının ve müşterilerinin can güvenliğine yönelik önlemleri almakla yükümlü’ olduğuna ve tedbir almanın yasal zorunluluk olduğuna dikkat çekerek, kurumlara deprem erken uyarı sistemi kullanmaları çağrısında bulunuyor. Uzmanlar, deprem erken uyarı sistemlerinin zorunluluk haline gelmesi gerektiğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

 

 

TEDBİR ZORUNLU

İş Güvenliği Uzmanı A. Tuna Seyyar, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Yasalar bize açıkça çalışan ve müşterilerimizin güvenliğini sağlayacak tedbirleri almamızı, teknolojiyi anlık olarak takip ederek kurum ve kuruluşlarımıza uygulamamızı veya onlara bu alanda rehberlik etmemizi emrediyor. Özellikle İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik’te işverenlerin sorumluluklarına bakıldığında 2 önemli husus karşımıza çıkıyor. Bunlar; ‘İşverenler acil durumların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri alır. Acil durumlarda enerji kaynaklarının ve tehlike yaratabilecek sistemlerin olumsuz durumlar yaratmayacak ve koruyucu sistemleri etkilemeyecek şekilde devre dışı bırakılması ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapar’ olarak ifade ediliyor.”

Haberin Devamı

KAYIPLAR AZALIR

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta 13.24’te meydana gelen ikinci büyük depremi hatırlatan Seyyar, “Bu deprem bize açıkça gösterdi ki eğer okul, banka, market gibi işyerlerine erken uyarı sistemi kurulabilseydi can ve mal kayıpları bu kadar çok olmayacaktı. Biz de deprem erken uyarı sistemlerini araştırmaya başladık ve Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Teknopark’ta bulunan Edis adlı bir kurumun birkaç ay önce hizmete vermeye başladığını tespit ettik. Akabinde başta kendi binamız olmak üzere tüm hizmet verdiğimiz kurum ve kuruluşlara ivedilikle kurulması konusunda çalışma başlattık” diye konuştu.

 

 

OKUL, HASTANELERE ÜCRETSİZ

Üniversite ile iletişime geçip firmadan bilgi aldıklarını da ifade eden Seyyar, “Şu an sadece Marmara Bölgesi için deprem erken uyarı sinyali verebiliyorlarmış ancak birkaç yıla kadar Türkiye genelini kapsayacak şekilde çalışmalarını sürdürüyorlarmış. Umarız bu teknoloji mümkün olan en kısa sürede hem ülkemiz hatta dünya geneline yayılır hem de gerekli kurum ve kuruluşlara entegre edilir” dedi.

Seyyar, erken uyarı sisteminin okul, hastane gibi alanlara tamamen ücretsiz olarak sinyal hizmeti verdiğini de sözlerine ekledi.