Ekonomi Depremzedelere ekstra kart limiti

Depremzedelere ekstra kart limiti

Paylaş
Depremzedelere ekstra kart limiti

Depremden etkilenen 10 ildeki vatandaşlar için BDDK, yeni kararları devreye aldı. Buna göre; kredi kartı limitleri gelirin 8 katına kadar yükseltilebilecek. Kart borcunun asgari ödeme tutarı da borcun yüzde 20’si kadar olacak. Kredi ödemeleri de 6 ay ötelenecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerden etkilenen vatandaşlara yönelik kredi kartı limitlerinin artırılması, asgari borçların ve kredi vadelerinin ötelenmesi dahil birçok ilave karar aldı. Buna göre kredi kartında yüzde 40’a kadar çıkan asgari ödeme tutarı yüzde 20 olarak belirlendi. Normal şartlarda kredi kartı limiti 25 bin lira ve altında olanlarda aylık asgari ödeme tutarı, dönem borcunun yüzde 20’si, kart limiti 25 bin liranın üzerinde olanlarda ise aylık borcun yüzde 40’ı olarak uygulanıyor. Şimdi limite bakılmaksızın asgari ödeme tutarı borcun yüzde 20’si kadar olacak.

Haberin Devamı

2 KAT ARTIŞ YAPILDI

Kredi kart limiti tespit edilirken bankalarca gelire göre dikkate alınan sınırlar yükseltildi. Normalde yeni alınan kartlar için limit, gelirin 2 katı, bir yıldan uzun süredir kullanılan kartlar için gelirin 4 katı olarak hesaplanıyor. Kredi kartı limiti için tanımlanan yasal sınırda, kullanılan tüm kredi kartlarının limitleri dikkate alınır. Deprem bölgesi için devreye alınan yeni düzenleme ile bankalarca toplam kart limiti, ilk yıl için kişinin aylık ortalama net gelirinin 4 katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise 8 katını aşamayacak. Bu düzenlemeyle kart limiti iki kart artırılmış oluyor.

ÖDEMESİZ DÖNEM OLABİLİR

Asgari tutarı ödenmeyen kredi kartlarının nakit kullanımına, mal ve hizmet alımına kapatılmasına, iptaline ve borcun tamamı ödeninceye kadar yeni kredi kartı düzenlenmemesine ilişkin husus bankaların ihtiyarına bırakıldı. Kart borçlarının ötelendiği süre boyunca asgari tutar da dahil olmak üzere bankaların alacaklarını talep etmeyerek ödemesiz dönemler tanımlayabilmelerine imkan sağlandı.

Haberin Devamı

KREDİDE VADE SINIRI ESNEYECEK

Tüketici ve taşıt kredilerinde belli kriterlere göre vade sınırı uygulanıyor. Ancak bu hüküm deprem bölgesinde vadenin ötelenmesinde uygulanmayacak. Bankalar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici ve taşıt kredilerinin anapara ve faiz ödemelerinin müşterilerin talebi üzerine ertelenmesi halinde erteleme süresinin, ilgili mevzuatta belirlenen vade sınırlarında dikkate alınmamasına karar verildi.

 

 

İLK KART İÇİN 5 BİN LİRA LİMİT

Aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyinin tespit edilememesi durumunda gerçek kişilerin edinebilecekleri kredi kartlarının toplam limiti 2 bin liradan 5 bin liraya çıkarıldı.

KREDİ ANAPARA VE FAİZİ 6 AY ÖTELENEBİLECEK

Müşterilerin talebi halinde, anapara ve faiz ödemelerinin asgari 6 ay süre ile ötelenmesine ve ötelemenin faiz/kâr payı talep edilmeksizin yapılması durumunda müşteri talebinin aranmamasına karar verildi. Ayrıca BDDK mevzuatı ile bankacılık ilke ve teamüllerine uyum hususunda azami özen gösterilerek, bu süreçte müşterilerin mağduriyetine mahal verilmemesi ve ilave finansman dahil mümkün olan her türlü kolaylığın sağlanması yönünde kuruluş birliklerine talimat gönderilmesi kararlaştırıldı. BDDK’nın bu kararları 6 Şubat 2023’ten Ocak 2024’e kadar geçerli olacak.

Haberin Devamı

YIL SONUNA KADAR SÜRECEK

Bu arada BDDK, hafta başında aldığı kararlar ile deprem bölgesindeki yerleşik kişilere yeni kullandırılacak veya yeniden yapılandırmaya tabi tutulacak kredilerin vadelerinin, ödemesiz dönemlerin uygulanması da dahil olmak üzere bankalarca ve finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerince belirlenebilmesinin önünü açmıştı.

Ayrıca kredi kartları ile yapılacak mal ve hizmet satımlarında, daha önce kurul kararıyla ürün bazında farklılaştırılan taksitlendirme sürelerinin de bir kata kadar artırılmasını sağlamıştı. Son açıklanan kararlarla söz konusu kredi vadeleri ve kredi kartı taksit sınırına dair sağlanan esnekliğin süresi de 1 Ocak 2024’e uzatılmış oldu.

Haberin Devamı