Ekonomi 'Dijital Kale'yi güçlendiren dev işbirliği

'Dijital Kale'yi güçlendiren dev işbirliği

Paylaş
'Dijital Kale'yi güçlendiren dev işbirliği

Türkiye’nin bölgesel veri merkezlerinden birisi olma yolunda önemli bir işbirliği yapıldı. Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketi NGN ile küresel teknoloji şirketi Huawei arasında ‘stratejik iş ortaklığı’ için imzalar atıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır, “Ülkemize yatırım kararı verilmiş olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Veri merkezlerine sahip olmak, ülkelerin dijital verilerini kendi kontrolü altında tutmalarını sağlıyor. ‘Dijital kale’ olarak tabir edilen veri merkezleri, ekonomik açıdan da büyük değer taşıyor” dedi.

Haberin Devamı

BÖLGESEL ÜS VİZYONU

Dijitalleşen dünyada, Türkiye’nin verisinin Türkiye sınırları içinde kalması hem güvenlik hem de ekonomik anlamda büyük önem taşıyor. Bu kapsamda Türkiye, küresel veri dünyasındaki her yıl büyüyen potansiyelden yararlanmak için veri merkezi yatırımları yapıyor. Türkiye’nin bölgesel veri barındırma merkezlerinden birisi olma yolunda önemli bir işbirliği yapıldı. Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketi NGN ile küresel teknoloji şirketi Huawei arasında “Stratejik İş Ortaklığı” için imzalar atıldı.

150’DEN FAZLA HİZMET

Bu dev anlaşma, 12 Ekim günü NGN ev sahipliğinde düzenlenen teknolojinin buluşma noktası ‘IT Vision 2024’ etkinliğinde imzalandı. İşbirliği kapsamında dünyanın en büyük HyperScaler Cloud yapılarından biri olan Huawei Cloud, Türkiye’deki hizmetlerini NGN Star of Bosphorus Veri Merkezi altyapısı ile hizmete sunuyor. Böylece NGN, Huawei Cloud’un 150’den fazla servisi ile verdiği hizmeti genişletecek.

Haberin Devamı

TRENDLERİ YAKALAYAN TÜRKİYE

Etkinliğe katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır, “Teknoloji trendlerine ayak uydurma çabasında olan değil trendleri belirleyen bir Türkiye için çalışacağız. Veri teknolojilerine de bu gayret ve hassasiyetle yaklaşıyoruz” dedi. Bulut alanında atılan bu stratejik işbirliğini de değerlendiren Kacır, “Ülkemize yatırım kararı verilmiş olmasından da büyük bir memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

VERİ GİZLİLİĞİ SAĞLANIYOR

Küresel veri hacminin bu yıl 120 zettabyte’a ulaşmasının öngörüldüğünü anlatan Kacır, şunları söyledi: “Veriye erişen ve onu doğru değerlendiren, sınıflandıran ve dönüştüren için başarı sınır tanımıyor. Bu noktada; veri merkezi sektörünün önemi yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü veri merkezlerine sahip olmak, ülkelerin dijital verilerini kendi kontrolü altında tutmalarını sağlıyor. Ulusal güvenlik ve veri gizliliği açısından bu durum kritik bir önem arz ediyor. Bir anlamda ‘dijital kale’ olarak tabir edilen veri merkezleri, ekonomik açıdan da büyük değer taşıyor.”

5 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE YATIRIM

Haberin Devamı

NGN Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su İnanç Erol, işbirliği ile Türkiye’nin teknoloji geleceği için çok büyük bir adım atıldığını belirtti. Yabancı ortaklık aldıklarında 20-25 kişi olan çalışan sayılarının bugün 400’e yakın olduğunu, yıl sonunda 500 kişiyi geçeceklerini ifade eden Erol, “1 milyar TL ciroyu geçme amacına bu yıl ulaşmayı hedefliyoruz. Ülkemize toplam yatırımımız, altyapı binalar, teknoloji, insan gücü, toplam 5 milyar TL’nin üzerinde ve yatırım yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

SANAT ESERİ OLDU

NGN A.Ş. ve Star of Bosphorus Veri Merkezi A.Ş. çatısı altında 4 ana iş kolu ile hizmet verdiklerini belirten Erol, şunları söyledi: “Bunlar veri merkezi hizmeti, bulut bilişim, dış kaynak ve yönetilen hizmetler, sistem entegrasyonu. Veri merkezimiz gerçekten teknolojik bir sanat eseri oldu. Ülkemiz ve sektörümüze bu tip bir tesisi ve yatırımı kazandırdığımız için çok gururluyuz. Veri merkezimizde artık dünyanın ve ülkemizin en önde gelen şirketleri müşterilerimiz.”

Haberin Devamı

HEDEFTE ANKARA VE İZMİR VAR

İzmir’deki ve Ankara’daki mevcut veri merkezi işbirliklerini kendi altyapı yatırımlarına çevirmek istediklerini belirten Erol, şöyle konuştu: “Cloud (bulut) altyapımızı Ankara ve İzmir’e genişlettik. Bu sayede bölgesel bulut hizmeti verebilen ilk bulut sağlayıcı oluyoruz. Veri merkezimizin yanında bulut bilişim çözümlerimize de yatırım yaptık. Bugün sadece bulut mimari altyapımıza ve gelişimine 400 milyon TL’nin üzerinde yatırım gerçekleştirdik.”

ORTAK BİR GELECEĞE DOĞRU İLERLİYORUZ

Huawei adına anlaşmayı imzalayan Huawei Cloud Avrupa Başkanı Tim Tao da “Türkiye’ye en yenilikçi teknolojiyi, gelişmiş uzmanlığı ve deneyimi getirerek, dijital Türkiye için NGN ile birlikte ortak bir geleceğe doğru ilerleyecek” dedi.