Ekonomi Doğal gaz faturasında ince hesap

Doğal gaz faturasında ince hesap

Paylaş
Doğal gaz faturasında ince hesap

Havaların soğumasıyla birlikte çalıştırılan kombilerin etkisiyle 25 metreküplük aylık bedelsiz doğalgaz tüketim sınırının bu ay aşılması bekleniyor. Dolayısıyla 6 ay sonra doğalgaz faturaları kesilmeye başlanacak. Ödenecek bedel 25 metreküp düşüldükten sonra hesaplanacak. Devletin ihtiyaç sahiplerine yönelik elektrik desteği de devam ediyor.

Hükümet geçen nisan ayında bedava doğalgaz uygulamasını devreye almıştı. Buna göre; konut, ibadethane ve cem evi abonelerinin 24 Nisan-31 Mayıs 2023 arasındaki ilk fatura tahakkukları kapsamındaki sistem kullanım bedellerinin tamamı ile 1 Mayıs 2024’e kadar tahakkuk edecek, sonraki faturalarda 25 metreküpe kadar olan doğalgaz tüketimine ilişkin sistem kullanım bedelleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanıyor. Düzenleme yaklaşık 19 milyon doğalgaz abonesini kapsıyor.

Haberin Devamı

6 AYDIR FATURA GELMİYOR

Aylık tüketimi 25 metreküpü geçmeyen hanelere son 6 aydır fatura gelmiyor. Ancak bu ay havaların soğuması, kuvvetli yağışların başlaması ve buna ilave olarak okulların ilk yarıyıl tatiline girmesiyle hanelerdeki kombiler çalışmaya başladı. Dolayısıyla aylık tüketimin 25 metreküpü geçmesi bekleniyor. Bu durumda 25 metreküpe kadar olan tüketim yine ücretsiz olacak. Ancak aşan kısım güncel tarifeye göre faturalandırılacak. Ay sonu ve aralık başı gibi ilk limit aşım faturalarının gelmesi bekleniyor.

YILLIK AVANTAJI NE KADAR?

İstanbul’da doğalgazın metreküp fiyatı vergiler dahil şu anda 5.8-6 lira arasında. Dolayısıyla 25 metreküplük yani yaklaşık 140-150 liralık tüketimi gelecek yılın mayısına kadar devlet karşılamaya devam edecek. Yani aylık 100 metreküp doğalgaz tüketimi olduysa 600 lira fatura yerine 450 lira fatura gelecek. Hanelerin yıllık doğalgaz tüketimi yaklaşık 1000 metreküp. Bu ortalama tüketime göre haneler 1 yılın sonunda 6 bin lira yerine 4 bin 500 lira ödeyecek ve yaklaşık 1.500 lira avantaj sağlayacak.

Haberin Devamı

MERKEZ İŞARETİ VERMİŞTİ

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, son enflasyon raporuyla ilgili açıklama yaparken doğalgaz kullanımına dikkat çekmişti. Erkan, “Kasım ayında doğalgaz tüketiminin artmasıyla birlikte, hanelerin bedelsiz kullanım sınırını aşacağını öngörüyoruz. Bu durum, enflasyonda yukarı yönlü mekanik bir etki oluşturarak, aylık enflasyonun kasım ayında geçici olarak yükselmesine sebep olacaktır” demişti.

ELEKTRİK DESTEĞİNE DEVAM

Devletin ‘dar gelirliye elektrik tüketim desteği’ de devam ediyor. Bu destek, 1 Mart 2019’da başlamıştı. Bu yardımdan 2 milyondan fazla abone faydalanıyor. Elektrik faturasını ödemekte zorlananlar, sosyal yardıma ihtiyacı olanlar, kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olup da desteğe ihtiyacı olduğu tespit edilenler elektrik faturası yardımı alabiliyor. Başvurular ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na yapılıyor.

GELİR ŞARTI DA ETKİLİ

Gelir durumu bu yardımda belirleyici. Hanedeki kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 3’te 1’inden az olması gerekiyor. 2023 sonuna kadar bu tutar 3 bin 800 lira. Dört kişilik ailede gelir 15 bin 200 liranın altındaysa bu haktan yararlanılabilir. Ödemeler düzenli olarak PTT aracılığıyla yapılıyor. PTT’ye geçerli kimlik belgesi ve mesken elektrik faturasını ibraz etmek yeterli.

Haberin Devamı

EVDEKİ KİŞİ SAYISINA GÖRE

Son elektrik zammıyla birlikte artan destek miktarı evde yaşayan kişi sayısına göre 113 lira ila 225 lira arasında değişiyor. Buna göre ödeme miktarları şöyle:

1-2 kişilik hanelere aylık 75 kilovatsaat (112.63 lira).

3 kişilik hanelere aylık 100 kilovatsaat (150.17 lira).

4 kişilik hanelere aylık 125 kilovatsaat (187.71 lira).

5 ve daha fazla kişilik hanelere aylık 150 kilovatsaat (225.25 lira).

Kronik hastaların bulunduğu hanelerde hasta başına aylık 150 kilovatsaat (225.25 TL) karşılığı tutarınca destek sağlanıyor.

Ayrıca kronik rahatsızlığı nedeniyle cihaza bağlı yaşayan hastalar için ise ödenen elektrik faturası desteği 200 lirayı buluyor.

Haberin Devamı