Ekonomi Doğal gaza alternatif biyometan tesisi kurdu

Doğal gaza alternatif biyometan tesisi kurdu

Paylaş
Doğal gaza alternatif biyometan tesisi kurdu

PepsiCo Türkiye, Cumhuriyetin 100’üncü yılında 250 milyon TL’si güneş enerji panelleri ve 100 milyon TL’si ise ‘Biyometanizasyon Tesisi’ olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına 350 milyon TL’nin üzerinde yatırım gerçekleştirdi.

Biyometanizasyon Tesisi’ni Manisa Fabrikası’nda kuran şirket, burada yıllık 10 bin ton organik atıktan biyometan gazı üretecek ve tesisin doğalgaz ihtiyacının yüzde 30’u bu şekilde karşılanacak. Yani burada doğalgazın yerine geçebilecek daha verimli biyometan gazı üretimi yapılacak. Ayrıca proje sayesinde yıllık bin 237 ton sera gazı emisyonu azaltımı sağlanacak.

Haberin Devamı

55 BİN AĞACA EŞDEĞER PROJE

Tesisin açılış töreninde konuşan PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, bu projede organik atıklardan yüzde 99 saflıkta biyometan gazı ürettiklerini kaydederek, “Bu işlem sayesinde ürettiğimiz biyometanı üretim hatlarımızda doğalgazın yerine yakıt olarak kullanılabiliyoruz. Böylece yaklaşık 55 bin ağaç ile temizlenebilen 566 bin m3 doğalgaz tüketimi kaynaklı sera gazı emisyonuna karşılık gelen bir emisyon azaltımı sağlanacak. Türkiye’de ve PepsiCo ekosisteminde bir ilk olan projenin diğer şirketlere de ilham vereceğine inanıyoruz” dedi.

‘BAŞKASININ ATIĞI HAMMADDEMİZ OLACAK’

Farklı şirketlerin atıklarını da bu tesiste değerlendirmeyi planladıklarını dile getiren Evrim Şen, “Diğer şirketlerden alacağımız atık ile üreteceğimiz biyometan ile Manisa fabrikamızda tükettiğimiz doğalgazın büyük bir kısmını karşılamayı amaçlıyoruz. Dışarıdan atık almak için Bakanlığa başvurduk. Başkasının atığı bizim hammaddemiz olacak. Projenin hem çevremize, hem de döngüsel ekonomiye katkı sağlamasını bekliyoruz. Planımız, 2024’te endüstriyel simbiyoz ile biyometan üretmeye başlamak. Böylece tükettiğimiz doğalgazın yüzde 40’ını aşan kısmını bu yolla karşılayabileceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

20 YILDA REKOR YATIRIM GELDİ

Törene katılan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç da, son 20 yılda Türkiye’nin sunduğu güven ve istikrar ortamı sayesinde uluslararası doğrudan yatırımcıların büyük bir atılım yaptığına dikkat çekti. Kılınç, “Bu süre zarfında Türkiye’ye 250 milyar dolar mertebesinde yatırım geldi. Bu yatırımlar içinde enerji sektörü başrol oynadı. Biyometanizasyon, sürdürülebilir bir gelecek için en önemli değer. Açılışı yapılan biyometanizasyon tesisi ülkemizin yeşil dönüşümüne, cari açığının azaltılmasına ve 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefine önemli bir katkı sağlayacak” dedi.