Ekonomi Doğalgaz desteğine zam

Doğalgaz desteğine zam

Paylaş
Doğalgaz desteğine zam

İhtiyaç sahibi hanelere yönelik hayata geçirilen Doğal Gaz Tüketim Desteği’nde kış dönemine ilişkin başvurular devam ediyor. Ödemeler bu yıl için hane başına 1.500-3.500 lira arasında değişiyor. Peki bu yardım için başvuru nasıl yapılır, ödemeler ne zaman yatacak? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada doğalgaz tüketim desteğinin artırıldığını söylemişti. Erdoğan, “İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yönelik doğalgaz tüketim desteğini düzenli sosyal yardım programlarımıza dahil ettik. Yıllık 900 ila 2 bin 500 lira arasında olan toplam 8 aylık ödeme miktarını 1.500 ila 3 bin 500 liraya yükselttik” demişti. Buna göre aylık 112 ila 312 lira arasında olan destek 188 lira ila 438 liraya yükselmiş oldu. Öte yandan tüm mesken aboneleri 1 Mayıs 2024’e kadar 25 metreküp doğalgazı (değeri yaklaşık 150 lira) bedava kullanmaya devam edecek.

Haberin Devamı

BAŞVURULAR NEREDEN YAPILIYOR?

Açıklamaların ardından birçok vatandaş da doğalgaz yardımı için başvuruların nasıl yapılacağını sorgulamaya başladı. İhtiyaç sahiplerine yönelik verilen doğalgaz desteği başvuruları e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. T.C. kimlik numarası ve şifresiyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ‘Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti’ sayfasına giriş yapan vatandaşlar kimliklerini doğrulayarak başvurularını iletebiliyor. Doğalgaz yardımı ödemeleri hak sahiplerinin PTT kartına yatırılıyor. Başvuru sonucu hak sahibi durumunda olan kişiler PTT’ye doğalgaz faturalarını ibraz ederek destekten yararlanacak.

KİRACI DA ALABİLİR!

Doğalgaz desteğinden kiracılar da yararlanabiliyor. Bu doğrultuda ihtiyaç sahibi olmak şartıyla doğalgaz altyapısı bulunan 647 ilçe/ beldede ikamet eden ve doğalgaz aboneliği olan ihtiyaç sahibi vatandaşlar destekten yararlanmak için başvuru yapabilir.

Haberin Devamı

ARANAN ÖZELLİKLER

BAŞVURU SAHİBİNİN TAŞIMASI GEREKEN ŞARTLAR ŞÖYLE:

* Türk vatandaşı olması,
* Doğalgaz arzı sağlanan ilçe/beldede ikamet ediyor olması,
* İkamet adresinde ön ödemeli ya da faturalı sayaca bağlı bir doğalgaz aboneliği bulunması,
* Ödenecek faturasının mesken abone grubuna ait olması,
* Hakkında ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca hak sahipliği kararı verilmesi gerekiyor

HANEDEKİ KİŞİ BAŞINA GELİR

Bu ihtiyaç sahibi ailelere yapılan bir destek olduğundan, diğer sosyal destekler için gerekli olan gelir şartı burada da geçerli. Bir başka deyişle hanedeki kişi başına aylık gelirin 3 bin 800 liranın altında olması gerekiyor. Yani 4 kişilik bir haneye giren toplam para 15 bin 230 liranın altındaysa doğalgaz desteğine başvuru yapılabilir.

SAĞLIK SORUNU OLANA DAHA FAZLA

Sağlık raporu bulunan kronik hastalara veya hayatlarını cihaza bağlı sürdürenlere ise ek ödeme yapılacak. Başvuru sırasında hastalığına dair raporunu sisteme giren hastaların yaşadığı hanelere, belirlenen destek tutarının yüzde 5 fazlası ödenecek.