Ekonomi Dolar baskılandı, altın yükseldi... İşte yıl sonu için en kazançlı yatırım aracı

Dolar baskılandı, altın yükseldi... İşte yıl sonu için en kazançlı yatırım aracı

Paylaş
Dolar baskılandı, altın yükseldi... İşte yıl sonu için en kazançlı yatırım aracı

FED'in faiz kararını açıklamasının ardından dolar baskılanıp altın fiyatları yükselirken uzman isim, 'Bu dönemde en kazançlı yatırım aracı hangisi?' sorusuna yanıt verdi.

Büşra Özbelli / Posta.com.tr- FED faiz kararı toplantısı 25 ve 26 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirildi ve faiz kararı açıklandı. FED enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,25 - 5,50 aralığına yükseltti. Faizler böylece Ocak 2001’den beri en yüksek seviyeye çıktı. Peki FED kararı sonrası piyasalardaki son durum ne? Uzman isim yıl sonu beklentisini açıkladı.

Haberin Devamı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin bazıları kendi para birimleriyle işlem yapıyor. Bu bir noktada dolara olan güveni zedeliyor. Dolar fiyatının dışarda düşük olmasının bir nedeni de bu. Örneğin Rusya ve Çin kendi para birimiyle işlem yapıyor. Biz de zaman zaman Rusya ile işlemlerimizi kendi para birimimizle yapıyoruz. Bu nedenle bazı ülkelerin Euro gibi para birimlerine çok sıcak bakmadıklarını görüyoruz. Bu bir taraftan da altına yansıyor" dedi.

Dolar üzerindeki baskının biraz olsun kalktığını söyleyen Yıldırımtürk, "Dışarda zayıf görüntüsünü sürdürürken içerde Dolar TL'ye bakacak olursak; özellikle Kur Korumalı Mevduat sistemiyle döviz üzerinde oluşan baskı; yeni hükümetin kurulması ve irrosyanel politikalardan rasyonel politikalara geçilmesiyle birlikte biraz kalktı. Sene sonunda da Kur Korumalı Mevduat sisteminden çıkılacağı ifadeleri var" dedi.

Haberin Devamı

"Böyle olunca döviz fiyatlarında biraz yükseliş olmaya başladı" diyen Yıldırımtürk, "Şimdilerde 27- 27.5 seviyesinde gidiyor. Bu arada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın da faiz artırdığını görüyoruz. Bundan sonraki toplantılarda 200- 250 bazpuan artışlarla bu kademeli artış devam edecek. Çünkü politika faizi düşük ama piyasadaki mevduat faizi yüzde 35- 40'lar seviyesinde" dedi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, piyasanın kısa vadeli döviz ihtiyacından ve bunun döviz fiyatlarına etkisinden bahsetti.

"Kur korumalı mevduattan çıkacakların dövize yönelmeden özellikle faiz getirisi için mevduata yönelmesi sağlanmaya çalışılıyor. Ama bu arada piyasanın kısa vadeli döviz ihtiyacı var. Dolayısıyla hem kamu hem özel sektörün ödemeleri var. Bunun için döviz getirisi beklentisi var. Son yapılan Körfez ziyaretinde böyle bir beklenti oluştu. Ama somut nakit girişi olmadı. Sadee 51 milyar dolarlık kısa ve orta vadeli yatırım anlaşmaları yapıldığı belirtildi. Beklenen döviz girdisi olmayınca döviz fiyatlarında bu fiyat katılığı devam ediyor.Merkez Bankası'nın özellikle kamu bankaları üzerinde fiyatları korumaya çalıştığını görüyoruz"

SENE SONU İÇİN DÖVİZ BEKLENTİSİ

"Dövizde 27 lira gibi fiyatlarda kalabiliriz ama önümüzdeki ay itibariyle 28- 28 buçuk gibi bir yükseliş beklentisi var" diyen Yıldırımtürk, "Sene sonunda 30 lira gibi rakamlar telaffuz ediliyor. Ben de sene sonunda 31 lira olabilir diyorum. Vatandaşın döviz aldığını söyleyemem" dedi.

Altında geçen seneden beri talep tarafından artışın devam ettiğini söyleyen Yıldırımtürk, "Seçime kadar bu artış devam etti. Şu an talepler biraz daha düşük. Nedeni ise akaryakıt ve ÖTV zammının yapılmış olması. Önümüzdeki dönemde enflasyonun yükseleceği beklentisi nedeniyle vatandaş altına yönelmeye devam ediyor. Çünkü dövizdeki yükseliş kontrollü bir yükseliş. Altında ise böyle bir durum söz konusu değil. Altında üçüncü çeyreğin sonuna doğru yükseliş olacağını düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı

ALTIN İÇİN FLAŞ TAHMİN

Altınla ilgili yıl sonu tahmininden bahseden Yıldırımtürk, "Özellikle faiz artırımın sonuna gelineceğini ve bu kadar faiz artırımına rağmen enflasyonun istenen düzeye getirilememiş olmasından dolayı enflasyonu veya jeoplatilik gerginlikleri fiyatlayan bir altın göreceğiz. Altın bugunkü 1700 seviyelerinden yakında 1750 seviyelerine, sene sonuna doğru 2200 seviyelerine gelebilir diye düşünüyorum. Düğün için alınan takıların daha sınırlı ve düşük gramajlı olduğunu ama bir miktar hareketliliğin olduğunu da söyleyebilirim" dedi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Bu dönemde en kazançlı yatırım aracı hangisi?" sorusuna yanıt verdi.

"Tasarruf tarafında özellikle vadesi dolan Kur Korumalı Mevduattan çıkan para altına dönüyor. Aylık gelirlerinden tasarruf edenlerin kar amaçlı değilse de paranın değerini korumak için altın aldığını görüyoruz. Altın önümüzdeki dönemde alış ağırlıklı seyrini sürdürecek. Satışların daha sınırlı olduğunu görüyoruz. Bu da kar amaçlı değil ihtiyaç kaynaklı. Altın bir de yatırım aracını değiştirme amaçlı olarak kullanılıyor. Örneğin araba alacak elindeki altını satıyor. Seçim sonrasında döviz yönetimine tam olarak güvenin sağlanamamış olması nedeniyle vatandaş altın alıyor."