Ekonomi Dönüşümde rekor çağrı

Dönüşümde rekor çağrı

Paylaş
Dönüşümde rekor çağrı

Kahrammaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye’nin gündemine ‘binalar’ oturdu. Vatandaş en çok yapıların güvenliği, kentsel dönüşüm, hasar tespit, risk analizi gibi konuları merak ediyor. Bu durum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çağrı merkezi ‘ALO 181’ hattına da yansıdı. Bu yılın ilk 6 ayında 640 bin 795 çağrıya cevap verildi.

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bakanlığımız bünyesindeki ALO 181 Çağrı Merkezi ile tapu randevusu, web tapu başvurusu işlemlerini kolaylaştırıyor, 'Yerinde Dönüşüm' projelerimize ilişkin soruları cevaplıyoruz. Her daim yanlarında olduğumuz vatandaşlarımızın özellikle tapu başvurularındaki bekleme süresini azaltarak zamandan tasarruf sağlıyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

RANDEVU ALINABİLİYOR

ALO 181 çalışmaları hakkında bilgi veren Yönetim Bilgi Sistemi Daire Başkanı Dr. Ebru Köseoğlu ise Çağrı Merkezi’nden vatandaşların hafta içi 08.00-18.00 saatleri arası tapu randevularını alabildiğini aktardı. Çevre kirliliğine karşı vatandaşların hassasiyetle hareket ettiğini aktaran ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün de talep ve şikayetleri aldıklarını belirtti.

İSTANBUL IÇIN TOPLANTI

Deprem riski altındaki İstanbul için de çalışmaların sürdüğünü anlatan Bakan Özhaseki, şunları söyledi: “İstanbul’u ihmal etmiyoruz. Bu pazartesi günü (yarın) Ankara’daki kentsel dönüşümlerden sorumlu bakan yardımcımızın başkanlığındaki toplantıya İstanbul’un 39 ilçesini, Büyükşehir Belediye Başkanlığı çalışanlarını davet ettik. Herkesin İstanbul’a karşı bir borcu var. Ekrem İmamoğlu’nu aradım, toplantıya ekibinizi gönderin dedim. Ortak akılla en doğrusunu bulmaya çalışıyoruz. İstanbul’un kentsel dönüşümünü özel bir yasayla götürmek zorundayız. Birkaç yılda bunu gerçekleştirirsek İstanbul’da kentsel dönüşümü başarmış oluruz. Gücü yetenler de binalarını kimseyi beklemeden ölçtürüp yaptırsınlar. Vakit kaybetmesinler.”

Haberin Devamı

MÜTEAHHİTLERDEN MALİYET VURGUSU

EN HIZLI ARTIŞ OLDU

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) 2023 yılı ilk yarısına ilişkin İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nda, deprem sonrası yeniden inşa çalışmalarının sektör faaliyetleri üzerindeki etkileri öne çıktı. Raporda, deprem sonrasında yeniden inşa çalışmalarının yarattığı ivmeyle inşaat sektörünün yılın ilk çeyrek döneminde son 20 çeyreğin en hızlı artışını kaydettiği ve milli gelirden yüzde 5.4 pay aldığı belirtildi.

2 MİLYONA YAKIN İHTİYAÇ

Çalışmada, İstanbul başta olmak üzere deprem riski yüksek şehirlerde kentsel dönüşüme olan talebin artış göstermesinin önümüzdeki döneme dair potansiyel yarattığı ancak maliyet yükünde ve finansmana erişimde zorluğun artması nedeniyle beklentilerin sınırlı olduğu dile getirildi. Deprem bölgesinde az hasarlı konutlarla birlikte 2 milyona yakın konutun yeniden inşasına ihtiyaç olduğu belirtildi. Diğer taraftan işgücü bulmada çekilen zorlukların sektör temsilcileri tarafından dile getirildiği eklendi.

Haberin Devamı

PLANLI VE DENETİMLİ OLMALI

Raporda deprem riski yüksek illerde hızla ihtiyaç duyulan afet odaklı kentsel dönüşüm sürecine de işaret edilerek, “Bu hayati sürecin, vatandaşın inisiyatifine bırakılmadan başlatılıp sonuçlandırılması ve güvensiz yapıların hızla tahliye edilerek dönüşümün devletin desteğiyle gerçekleştirilmesine ihtiyaç vardır” denildi. Ülke çapında barınma ihtiyacının aciliyetinin yanı sıra deprem bölgesindeki yeniden inşa çalışmalarının planlı ve denetimli biçimde yürütülmesinin önemi vurgulandı.

FİYATTA DENGELENME BEKLENMİYOR

RAPORDA ÖZETLE ŞU TESPİTLERE DE YER VERİLDİ:

- Türk inşaat sektörü, bu yılın ilk yarısında yurt dışında 7.5 milyar dolarlık 110 proje üstlendi.

- Sektör Rusya’daki kaybı bu yıl Suudi Arabistan’da hayata geçirilecek projelerle telafi etme hedefi doğrultusunda TMB koordinasyonunda çalışmalarına hız verdi.

- Konut talebinde kredilere erişimde sınırlamaların artmasının yanı sıra son aylarda mevduat faizlerinde yaşanan yükselişin yatırım amaçlı alımlar üzerinde baskı yarattığı değerlendiriliyor. Konut satışlarındaki gerilemeye karşın konut fiyatlarında artış devam ediyor. Makroekonomik gelişmeler konut fiyatlarında yakın zamanda dengelenme beklentisini mümkün kılmıyor.

Haberin Devamı

- Yaşanan afetlerle arzın gerilemesi özellikle göç edilen yerlerde konut fiyatlarında ve kiralarda önümüzdeki dönemde artışın süreceğini gösteriyor.

CADDELERE TALEP ARTIYOR

İstanbul’un alışveriş caddelerinde mağazalara talep ve ziyaretçi sayısı artmaya devam ediyor. Cushman & Wakefield I TR International’ın, Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesini incelediği ‘’İstanbul Alışveriş Caddeleri’’ raporu, pandemi sonrasında artan perakendeci talebi ve ziyaretçi sayılarına dikkat çekti. 2022 yılında bu üç bölgede mağaza sayıları ve metrekareler değişmese de yüksek doluluk oranları kaydedildi. Hafta içi ziyaretçi sayıları, 2022 yılının tamamına bakıldığında 450 bin seviyesinin üzerine çıktı.

Haberin Devamı