Ekonomi Döviz açığında olumlu gelişme! 60.1 milyar 37.5 milyar dolara indi

Döviz açığında olumlu gelişme! 60.1 milyar 37.5 milyar dolara indi

Paylaş
Döviz açığında olumlu gelişme! 60.1 milyar 37.5 milyar dolara indi

Merkez Bankası ocak ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayınladı. Buna göre; ocakta cari işlemler hesabı 2 milyar 556 milyon dolar açık kaydetti.

Cari açık geçen yılın ocak ayına göre yüzde 75.5 düştü. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 3 milyar 595 milyon dolarlık fazla oluştu. Ocakta doğrudan yatırımlardan kaynaklanan 661 milyon dolar, portföy yatırımlarında da 1 milyar 86 milyon dolarlık net giriş oldu. Aylık ödemeler dengesinde yakalanan iyileşmeyle beraber son 12 aylık cari açık (döviz açığı) geçen yılın aynı dönemine göre 45.4 milyar dolardan 37.5 milyar dolara geriledi. Yıllık cari açık geçen mayısta 60.1 milyar dolara çıkmıştı.

Haberin Devamı

İSTİKRARA KATKI SUNACAK

Sosyal medya hesabı üzerinden cari açıkla ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şu noktaların altını çizdi: “Ocak ayında yıllık cari açıktaki iyileşme mayısa göre 22.6 milyar dolara ulaştı. Şubat ayında da devam eden dış ticaret açığındaki düşüşle ilk çeyrek sonunda cari açığın milli gelire oranı yüzde 3’ün altına gerileyecektir. Bu yılı Orta Vadeli Plan’daki (OVP) yüzde 3.1 olan öngörümüzden daha düşük ve sürdürülebilir cari açık seviyesine yakın bir oran ile tamamlamayı bekliyoruz. Bu performans makro finansal istikrarı güçlendirerek dezenflasyon sürecine de ilave katkı sağlayacaktır.”

İYİLEŞME DEVAM EDECEK

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise cari açıktaki gerilemede, dış ticaret açığının yıllık 64.8 azalarak 4.4 milyar dolar olarak gerçekleşmesinin etkili olduğunu söyledi. Bolat, “Hizmet gelirleri, ocakta yıllıklandırılmış bazda rekoru yineleyerek 100 milyar doları aşmıştır. Hizmetlerin altında yer alan seyahat gelirleri ise 47.8 milyar dolara yükselmiştir. Bakanlığımızca açıklanan geçici dış ticaret istatistiklerine göre, şubat ayında dış ticaret açığı yüzde 42.3 azalarak 7 milyar dolar oldu. Bu kapsamda cari işlemler açığında geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren yıllıklandırılmış bazda görülen düşüşün önümüzdeki dönemde devam etmesi beklenmektedir. Cari işlemler hesabında kalıcı iyileşmeyle gerekli makroekonomik istikrarı güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı