Ekonomi Dünya Janet'e kilitlendi

Dünya Janet'e kilitlendi

Paylaş
Dünya Janet'e kilitlendi

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'ın yapacağı konuşmayı takip edecek

Gözler Fed Başkanı Janet Yellen'ın yapacağı konuşmada. Yellen TSİ 20'de konuşacak. Yellen'ın "Greater Providence" ticaret odasında yapacağı konuşmada soru-cevap olması beklenmiyor.

Haberin Devamı

Fed Başkanı'nın büyük ihtimalle yılın ilk üç ayında neredeyse yerinde sayan ekonominin son dönemde zayıf seyrettiğine dikkat çekmesi bekleniyor. Buna karşılık Yellen ekonomideki yavaşlamanın geçici olduğu ve iyiye gideceği şeklindeki önceki ifadelerini tekrar edecek ve istihdam artışındaki istikrarlı büyümeye dikkat çekerek Fed'in faizleri bu yıl içinde artırma planlarında değişiklik olmadığını belirtecek.

EYLÜL MAKUL

Reuters tarafından mevcut ve eski Fed yetkilileri ile yapılan görüşmelere göre politika yapıcılar Eylül ayının faiz artırımına başlamak için makul bir tarih olduğunu ve ABD ekonomisinin faiz artırımına dayanabileceğini gösteren yeterince bulgu oluştuğunu düşünüyorlar. Para politikasında en gevşeme yanlısı bölgesel merkez bankaları arasında yer alan Boston Fed'in para politikası kıdemli danışmanı Jeffrey Fuhrer, "İstihdam alanında önemli bir bozulma görmedik, enflasyonun ise kontrol altında kaldığı görülüyor" dedi.

Haberin Devamı

Fed eski başkan yardımcısı Alan Blinder ise, ekonomide potansiyel çıktının gerilemesi, finansal istikrar üzerinde tehlike oluşabileceğine yönelik endişeler ve Fed'in bu yıl içinde faiz artıracağını çok önceden açıklamış olduğuna dikkat çekerek bu etkenlerin en azından ekonomiye sağlanan parasal desteğin azaltılmasını desteklediğini belirtti. Princeton Üniversitesinde ekonomi profesörü olan Blinder, "Fed'in Eylül veya Aralık ayında 25 baz puan (faiz artırması), sonrasında ise ne olacağını görmek için bir süre bu seviyede bırakması beni şaşırtmaz" dedi.

Fed, ABD'de işsizliğin yüzde 10'a dayanmasına neden olan ekonomik daralmayı tersine çevirmek için 2008'den bu yana faizleri sıfıra yakın bir seviyede tuttuğu gibi piyasadan 3.5 trilyon dolar tutarında tahvil satın aldı. Bugün artık yarı yarıya azalan işsizlik tam istihdam seviyesine dayanırken, yıl başından bu yana istihdam her ay ortalama 194,000 artış kaydetti.

Dün yayımlanan işsizlik maaş başvuruları da istihdam piyasasının güçlü olduğu şeklindeki görüşleri destekledi. ABD'de enflasyon Fed'in yüzde 2 olan hedefinin altında seyretmeye devam etse de, petrol fiyatlarının dip seviyelerden toparlanması ve doların değerinin Mart ayında gördüğü zirvelerden geri gelmesi enflasyonu destekleyecek gibi görünüyor.

Haberin Devamı