Ekonomi Dünyanın ilk plastik uçağı teslim edildi

Dünyanın ilk plastik uçağı teslim edildi

Paylaş
Dünyanın ilk plastik uçağı teslim edildi

Guardian gazetesinin haberine göre, ABD'li uçak üreticisi Boeing, yıllardır piyasaya sürmeye çalıştığı ve üretiminde metal kullanılmayan 'rüya uçağı' 787 Dremliner modelini teslim etti

Şirketin, yeni nesil, hafif, karbon fiber uçağının, Japon All Nippon Airways’e (ANA) teslim etti.

Boeing, uçağın karbonfiber tasarımının, yakıt tüketimini yüzde 20 azalttığını, yolcuların daha rahat bir uçuş deneyimi yaşadığını ve elektronik olarak ayarlanabilen pencereler nedeniyle, kabindeki havanın çok daha iyi olduğunu ifade etti.

220 YOLCU TAŞIYACAK

737 Dreamliner, karbonfiber tasarımı sayesinde, diğer modellere göre daha hızlı uçacak ve yakıt tasarrufu sağlayacak. Uçağın, Tokyo-New York gibi uzun mesafelerde 210 ile 220 arasında değişen sayıda yolcu taşıyacağı ifade edildi.

Uçağın bagaj kapasitesinin genişletildiği ifade edildi. Bununla birlikte, uçağın plastik yapısından dolayı kabin havasının daha nemli olacağı ve basıncın yüksek olacağı belirtilirken, bu şekilde yolcular yüksek mesafelerde bile alçaktan uçtukları hissine kapılacak.

Boeing’in 200 milyon dolar değerindeki uçağının, planlanandan üç yıl sonra teslim edildiği de belirtildi. Bu ertelemenin şirkete milyarlarca dolar zarar ettirdiği biliniyor.

Uçağın Ekim’de kullanılmaya başlanacağı ifade edildi.

Boeing, şimdilerde ezeli rakibi Airbus’un A350 modeliyle yarışacak ve 2013’te tamamlanması beklenen 821 Dreamliner modeli için siparişler almaya başladı.

ANA, yeni uçağın metal gövdeli Boeing 767 modelinden yüzde 52 daha uzun mesafelere gidebildiğini, uçuş mesafesi açısından yüzde 20 yakıt tasarrufu sağladığını açıkladı.

Japon şirket, toplamda 11 milyar dolar değerinde, 55 adet Dreamliner sipariş etmişti.

Haberin Devamı

Hürriyet